Connect with us

Cultura

Rețete culinare vechi, din Delta Dunării, pregătite în weekend în Muzeul ASTRA

Andra Marinescu

Publicat

pe

În acest sfârșit de săptămână, cei care trec prin Muzeul din Dumbrava Sibiului se pot răsfăța cu preparate specifice Deltei Dunării.

Muzeul ASTRA organizează în aceste zile o serie de ateliere interactive gastronomice, în cadrul evenimentului “Sărbătoarea Deltei”, aflat la ediția a patra. Potrivit CNM ASTRA, în Muzeu vor fi prezenți trei pescari lipoveni și ucraineni din Delta Dunării, care vor prezenta rețete culinare vechi din satele Mila 23, Letea și Caraorman. Cei trei vor pescui cu setca și vintirele prin lacul din Muzeul în aer liber, exact cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării.
“Vor fi trei zile în care vom reliefa povestea pescuitului, a pregătirii peștelui și a preparatelor tradiționale din pește alături de lipoveni și ucraineni din satele Deltei. Începem cu Malasolcă (un fel de rasol din pește). Mâncarea cunoscută la haholi și la lipoveni drept malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. Cartofii se fierb în coajă, cu puţină sare. Separat, se fierbe peştele proaspăt cu sare. Rolul sării în fierberea peştelui este foarte important. Sarea se adaugă încă de la început, astfel peştele nu se “împrăştie” în apă. Pe timp de iarnă, se folosea peştele sărat, ţinut în apă în prealabil. Mujdeiul se prepară mai consistent și se presară peste peștele fiert. Vom continua cu o ciorbă de pește ca-n Delta Dunării. Ceaunul pentru ciorbă este pus pe foc, pe jumătate umplut cu apă. Se adaugă legumele proaspete de grădină tăiate nu foarte mărunt (roşii, ardei, cartofi şi ceapă) şi ceaunul este lăsat pe foc, până când legumele sunt fierte. Se adaugă peştele (îndeosebi caras, lin, crap) şi puţin oţet, pentru ca acesta să nu se sfărâme. Cu câteva minute înainte de a fi luat ceaunul de pe foc, este adăugat pătrunjelul. Ciorba este potrivită, după gust, cu câte o lingură de oțet! Recomandarea lipovenilor: prima dată se mânâncă peștele, cu mâna, apoi se consumă ciorba propriu-zisă! Evident că în prealabil se cuvine să ne spălăm pe mâini și să respectăm toate normele sanitare impuse în această perioadă specială”, explică Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Vineri, pescarii vor prinde și  conserva peștele, pe care îl vor pregăti sâmbătă și duminică la Târgul de Țară din Muzeul ASTRA, între orele 11 – 17.
Evenimentul face parte din programul cultural “Comunități în Muzeul ASTRA”.
Muzeul ASTRA recomandă să se respecte, în cadrul atelierelor, distanțarea socială.

 

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Certificatul verde face schimbări în programul Teatrului “Gong”

Andra Marinescu

Publicat

pe

Noile restricții ce au intrat în vigoare, de astăzi, în municipiul Sibiu, fac schimbări și în programul spectacolelor de teatru. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și-a actualizat programul și regulile de acces la evenimente, astfel că primele reprezentații pentru care scanarea certificatului digital al Uniunii Europene devine obligatorie sunt „Kunterbunt” și „Hermann visează”. 

După cum se știe, copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă, dar purtarea măștii de protecție în toate spațiile, precum și pe toată durata evenimentelor rămâne obligatorie, cu excepția micuților sub cinci ani.
Desfășurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii și doar pentru: persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore; persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Persoanele care participă la spectacole sunt obligate să facă dovada acestor situații prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital COVID-19 al Uniunii Europene. Certificatul verde va fi însoțit de un act de identitate. Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se aplică în cazul persoanelor cu vârsta mai mare de 12 ani.
„Noi funcționam deja la un grad de ocupare de doar 50% din capacitatea sălilor, ca o măsură de protecție suplimentară, așadar toate biletele vândute anterior rămân valabile. De asemenea, nebulizarea sălilor de spectacol se face după fiecare eveniment, nu doar săptămânal. Le recomandăm spectatorilor să ajungă în timp util în foaierul teatrului pentru respectarea protocolului de siguranță sanitară și distanțare socială. Vom limita totuși vânzarea biletelor în avans la cel mult două săptămâni, astfel încât să ne putem adapta rapid la eventuale noi măsuri de siguranță. Țin să subliniez în mod deosebit că prin măsurarea temperaturii sau prin scanarea certificatelor verzi nu stocăm date de niciun fel.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

PUBLICITATE

Ce povești pot vedea copiii în următoarea perioadă

„Kunterbunt” este o adaptare după povestea Peștelui Curcubeu de Marcus Pfister, în regia Anei Crăciun Lambru. Producția de la Sibiu prezintă aventurile celui mai frumos peștișor din ocean în încercarea de a-și recupera prietenii, după ce rămâne singur și izolat din cauza atitudinii sale egoiste. Exaltant și muzical, reunind situații dintre cele mai comice, cu rechini furioși și crabi ce știu karate, dar și pilde pline de gingășie prin înțelepciunea Caracatiței, spectacolul deschide un dialog despre generozitate, admirație și prietenie. Angela Páskuy și Claudia Stühler articulează tot acest univers, printr-un joc tehnic și dinamic, ce aduce povestea în fața publicului de toate vârstele. Producția spectacolului reunește echipa Free Puppet Theatre, ce semnează întreaga scenografie pentru acest proiect, de la păpuși (Maria Mandea și Ana Crăciun-Lambru) la costume și decor (Alexandra Budianu, Elena Iorga și Paul Budan). Producția Teatrului „Gong” se bucură, de asemenea, de contribuția unuia dintre cei mai dinamici compozitori români, Marius Popa fiind la a treia colaborare cu teatrul sibian. Traducerea textului și a cântecelor din limba română în limba germană a fost asigurată de Ciprian Marinescu și Frank Weigand. Spectacolul are o durată de aproximativ 50 de minute și este recomandat celor cu vârsta peste 3 ani. Spectacolul va fi prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba română, joi, 30 septembrie, de la ora 18. Toate biletele pentru acest spectacol au fost deja epuizate.
În ceea ce privește spectacolul „Hermann visează”, după un text de Daniel Chirilă, acesta se constituie ca o declarație urbană de dragoste adusă Sibiului, marcând cu gingășie farmecul orașului prin casele cu ochi, Piața Mare, Brukenthal sau desenele lui Dan Perjovschi.
“Sărbătorind patrimoniul cultural local, producția imaginată de tânăra visătoare Eliza Păuna reușește să încânte publicul de orice vârste prin puterea creatoare a dialogului dintre generații. Hermann este un băiețel ca oricare altul. Are numai 8 ani și are toate grijile pe care le poate avea un copil la vârsta lui: școala e prea grea, timpul nu-i mai ajunge pentru joacă și este dojenit permanent de părinți și profesori fiindcă toți vor să-l schimbe, dar el vrea să rămână același copil visător și jucăuș. Imaginația este una dintre super-calitățile lui Hermann, astfel, un drum banal spre școală, devine o aventură în care Hermann este eroul care îi salvează pe părinți, profesori și chiar întregul oraș. Textul lui Daniel Chirilă are dinamica și inteligența necesară pentru a le vorbi copiilor despre temerile lor față de responsabilități, despre schimbare, despre valoarea timpului, despre necesitatea dialogului cu părinții și cu profesorii într-un mod tandru și cu mult umor. Pasional și jucăuș, Charlie Fălămaș articulează această călătorie prin muzica sa, alături de actorii Raluca Răduca, Adrian Prohaska și Lucia Barbu, ce redau bucuria teatrului de animație printr-un joc exaltant și tehnic”, spun reprezentanții Teatrului “Gong”.
Producția de la Sibiu se bucură de contribuția scenografului Romulus Boicu, ce susține imaginarul poveștii într-o construcție versatilă, cu precizia unei științe a visului. Spectacolul are o durată de aproximativ 55 de minute și nu este recomandat copiilor cu vârsta sub cinci ani. „Hermann visează” va putea fi urmărit sâmbătă, 2 octombrie, de la orele 11 și 18, dar și duminică, 3 octombrie, de la ora 11.

Unde se găsesc bilete
Accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare online, pe teatrulgong.ro, în limita locurilor disponibile, ca măsură de siguranță sanitară. Prețul unui bilet este de 12 lei, tarif unic cu opțiune flexibilă, pentru a permite anularea locului și relocarea acestuia pentru un alt spectacol al teatrului, o singură dată, în limita locurilor disponibile în momentul cererii, astfel încât spectatorii să se poată bucura fără griji de evenimente culturale. Pentru mai multe detalii și condițiile generale de acces, vă rugăm să vizitați teatrulgong.ro cu o zi înainte de începerea fiecărui eveniment pentru care ați achiziționat bilete.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

“La pas prin Europa”, dar în centrul Sibiului

Andra Marinescu

Publicat

pe

“La pas prin Europa” este titlul celei mai noi expoziții de fotografii și documente, ce a fost deschisă la Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu. Proiectul este organizat de Asociația SKV și prezintă evoluția drumeției, proiectele și colaborările actuale europene.

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor / SKV / Siebenbürgischer Karpatenverein a luat ființă în 1880 la Sibiu, fiind una dintre cele mai vechi asociații montane și de drumeție din lume, aflată în activitate.

PUBLICITATE

“Primul ghid turistic din România – al Sibiului, prima asociație montană din țară și una dintre cele mai vechi din lume în funcțiune – SKV, numeroasele cabane construite de înaintașii noștri, prima stațiune montană, vederi și timbre locale acum mai bine de 100 de ani, primul muzeu de științe naturale, prima strategie de dezvoltare turistică, primele expediții și drumeții de lungă distanță, începuturile speologiei, primii ghizi turistici, de la salvatori la Salvamont, primele contacte externe, dezvoltarea, lichidarea și reînființarea asociației, drumeție, proiecte educaționale, marcare și amenajare de poteci, concursuri, reconectarea la Europa, rețeaua de trasee europene de drumeție de lungă distanță acum și prin România, noile standarde de calitate pentru poteci, programul european de ghizi voluntari, marcajele din diferite țări, colaborări europene frățești, prietenești și totul despre… Eurorando”, explică reprezentanții Asociației despre activitatea lor.
O altă componentă realizată în cadrul proiectului o reprezintă definirea și promovarea unei ture originale de drumeție urbană care conduce turistul, prin intermediul unei hărți digitale interactive pentru smartphone, accesibilă prin cod QR, să atingă pe teren obiectivele istorice și culturale ale orașului vechi de-a lungul unui traseu original, interesant și solicitant fizic în același timp.
Expoziția și tura sunt rezultatul unui proiect cultural, cofinanțat de către Primăria Municipiului Sibiu și realizat cu ocazia Conferinței Anuale a Asociaței Europene de Drumeție, găzduită anul acesta la Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, triumf răsunător în turneul din Basarabia

Andra Marinescu

Publicat

pe

Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu a strălucit în turneul din Basarabia. Spectacolele „Felii” și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, prezentate de TNRS zilele acestea, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău, s-au bucurat de o primire deosebită din partea publicului din Basarabia și a criticilor de specialitate.

Sălile de spectacole au fost pline în ambele seri în care au fost puse în scenă reprezentațiile artiștilor din Sibiu, la finalul reprezentațiilor publicul răsplătind actorii cu minute întregi de aplauze, cu ovații, cu flori și cu chemări repetate la rampă.
Căldura cu care spectatorii din Basarabia i-au primit pe artiștii Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și cronicile generoase publicate de media din Chișinău au fost un prilej de mare bucurie pentru actorii Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu, Horia Fedorca și Alexandru Malaicu și pentru întreaga echipă a TNRS aflată în turneu.
„Sunt foarte mândru că, la 100 de ani de activitate a Teatrului Național “Mihai Eminescu din Chișinău și la prestigioasa Reuniune a Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău, care obișnuiește publicul cu cele mai bune spectacole duse în turneu in Basarabia, Teatrul Național “Radu Stanca Sibiu” a triumfat cu spectacolele Felii și Cui i-e frică de Virginia Woolf?, fiind zeci de minute de ovații si de aplauze. Faptul că toate televiziunile și radiourile, toți jurnaliștii și-au dorit să ia interviuri actorilor, Ofeliei Popii și lui Marius Turdeanu, personalități importante ale Chișinăului au dorit să găsească un loc la spectacole – pe care l-au găsit foarte greu, de altminteri – arată prețuirea și calitatea spectacolelor sibiene, care se bucură de o audiență deosebită”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

PUBLICITATE

Ofelia Popii: “E o mare bucurie pentru noi că am jucat, că am fost real împreună într-un moment de sărbătoare”

Primul spectacol prezentat de TNRS la Chișinău a fost „Felii”, de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii și figuraţia asigurată de Alexandru Malaicu, în 21 septembrie, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
„Ce bucurie să jucăm pentru un public atât de dornic de teatru, atât de sensibil și cald! Spectatorii din Chișinău sunt prietenii noștri, familia noastră, trăiesc fiecare clipă din spectacol cu o savoare care te face să îi iubești! E o mare bucurie pentru noi că am jucat, că am fost real împreună într-un moment de sărbătoare: La mulți ani, Teatrul Național Mihai Eminescu!”, a declarat actrița TNRS Ofelia Popii.
Ofelia Popii a avut și o întâlnire cu profesorii și studenții Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău cu care a discutat despre activitatea sa de cadru didactic al Departamentului de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Actorul Marius Turdeanu: “Sincer, am așteptat cu mare nerăbdare…”

PUBLICITATE

Spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, cu Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu și Horia Fedorca a fost jucat în 22 septembrie și s-a bucurat de aceeași primire călduroasă din partea publicului din Chișinău.
Turneul din Moldova a reprezentat, pentru echipa TNRS, un dublu prilej de bucurie, cel al reîntâlnirii cu un public sensibil și generos și deopotrivă bucuria reîntâlnirii cu spectatorii într-un turneu, după o lungă perioadă în care aceste manifestări artistice au lipsit.
„Sincer, am așteptat cu mare nerăbdare să ajung la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din mai multe motive. În primul rând pentru că este vorba de Chișinău. Orașul acesta ne-a primit mereu cu cea mai mare căldură, atât gazdele festivalului, cât și publicul. Apoi e vorba de un spectacol de care ne bucurăm mult și căruia îi place și s-a obișnuit să fie scos în lume. Mai ales acum, după o perioadă în care am dus dorul turneelor, al festivalurilor. Mulțumim!”, spune actorul TNRS Marius Turdeanu.
Constantin Chiriac, Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova
Tot cu prilejul deplasării la Chișinău, Constantin Chiriac a primit titlul de Doctor Honoris causa al Academiei de Studii Economice din Moldova.
Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău se desfăşoară în perioada 15-29 septembrie, sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și al Președintelui României, Klaus Iohannis, marcând totodată și împlinirea unui secol de activitate a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

 

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE