fbpx
Connect with us

Internațional

Rezultate finale în Republica Moldova. Reprezentanții Rusiei o amenință pe președinta Maia Sandu

Gabriel Dogaru

Published

on

Republica Moldova și-a numărat 100% din voturi, iar partidul PAS al președintei Maia Sandu a reușit să obțină peste 52% din voturi și și-a asigurat majoritatea locurilor din Parlamentul Republicii Moldova. Dinspre Rusia s-au auzit primele declarații ostile, de amenințare.

După numărarea completă a voturilor valabil exprimate de alegătorii moldoveni, prezența la vot a fost de 48,41%, fiind depășit pragul de 1 treime din totalul alegătorilor cu drept de vot, prevăzută de legislație. Alegerile de pe 11 iulie din Republica Moldova au fost alegeri anticipate, generate de dizolvarea Parlamentului. Au fost înscriși pe liste 23 concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Condițiile de intrare în Parlamentul Moldovei sunt asemănătoare cu cele din România: 5% din voturile valabile ale alegătorilor pentru partide și 7% pentru alianțe sau blocuri electorale. Conform numărătorii a 100% din buletinele de vot, Partidul Acțiune și Solidaritate a întrunit 52,8% din voturi, fiind și cel mai mare scor obținut de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Blocul comuniștilor a obținut 27,17% iar Partidul Șor a trecut la limită pragul electoral, cu 5,74%.

Potrivit datelor preliminare, distribuția mandatelor va aduce Partidul Acțiune și Solidaritate în avantaj, cu 63 de mandate, urmați de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate (dintre care 22 PSRM și 10 PCRM) și Partidul “Șor” – 6 mandate. Presa din Moldova scrie că, după validarea mandatelor, este probabilă constituirea a patru fracţiuni parlamentare – PAS, PSRM, PCRM şi PPŞ, dacă socialiştii şi comuniştii vor dizolva Blocul electoral creat pentru aceste alegeri.

Semnificația acestor alegeri, care vin după o lungă perioadă de tensiuni politice din Republica Moldova și după succesul în alegerile prezidențiale ale actualului președinte, Maia Sandu, subliniază pierderea interesului moldovenilor pentru extremiști, fie ei rusofili sau adepți ai unionismului, preferând partidul cu o orientare puternică proeuropeană și cu mai puține preocupări de unificare cu România sau cu Rusia.

Reprezentanții Rusiei au început deja să facă primele declarații de amenințare la adresa președintei Maia Sandu. „Politica rusă faţă de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă. În special, vom consolida factorul transnistrean”, a avertizat Kalaşnikov, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski.

Politicianul rus este de părere că declaraţiile conciliante ale PAS faţă de Rusia înaintea alegerilor se vor transforma în atitudini pro-Europa şi pro-NATO ulterior şi într-o revenire la scenariul utilizării forţei împotriva Transnistriei. El vede, la final, o posibilă unire cu România. „Este tocmai ceea ce nu acceptă populaţia vorbitoare de limbă rusă şi găgăuză”, susține Leonid Kalașnikov.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fapt Divers

VIDEO/FOTO Cel mai înalt bloc din Europa, gata de vânzare, cu înălțimi și prețuri amețitoare

Avatar

Published

on

Uniunea Europeană se poate mândri acum cu o clădire de apartamente de o înălțime amețitoare, așa cum sunt și prețurile acestor apartamente. Constructorii au finalizat în Spania cel mai înalt imobil de apartamente, care are două turnuri gemene, conectate între ele, la partea superioară.

Noile turnuri gemene din Benidorm, botezate Intempo, sunt în acest moment cea mai înaltă clădire de apartamente din Europa (dacă nu luăm în calcul Rusia), cu o înălțime de 187 de metri. Lucrările de construcție au durat aproape 17 ani, însă ele s-au finalizat acum și apartamentele pot fi date în primire. Clădirea a fost dotată cu un lift care te duce până la etajul 47  în mai puțin de un minut. Viteza cu care urcă este de 4,2 metri pe secundă, fiind astfel cel mai rapid lift din Spania. Printre detaliile impresionante ale acestei clădiri se numără structura care leagă cele două turnuri la partea superioară, având forma unui diamant.

Prețul unui penthouse această nouă clădire este de 2 milioane euro, în timp ce în restul clădirii cel mai ieftin apartament costă 257.000 euro. Având în vedere înălțime construcției, turnul poate concura acum cu cele din Manhattan sau Hong Kong.

Intenția autorităților este ca stațiunea Benidorm, situată în celebra zonă turstică Costa Blanca, să  devină un fel de Miami al Mediteranei, numărul blocurilor de tip zgârie nori fiind deja foarte mare. Intempo le domină în acest moment pe toate, dar înălțimea sa este departe de cele ale celor mai înalte clădiri de apartamente din lume. Primele trei se află în New York și depășesc 400 de metri, iar următoarele trei se găsesc în Dubai, având de asemenea în jur de 400 de metri. Alte zeci de clădiri de apartamente din SUA sau Asia sunt cu mult mai înalte decât turnurile gemene din Benidorm.

Agenția care se ocupă de imobil a declarat că a vândut deja 100 de apartamente din cele 256 câte are clădirea. Zonele din care provin noii proprietari de apartamente din Intempo sunt preponderant din Europa. 60% dunt spanioli, iar restul de 40% se împarte între ruși, scandinavi, germani și belgieni. Britanicii, deși reprezintă 40% din vizitatorii stațiunii Benidorm, nu s-au înghesuit să achiziționeze un spațiu în noua clădire.

Continue Reading

Economie

Testele pentru introducerea săptămânii cu patru zile de muncă, un succes

Redactia Sibiu 100%

Published

on

De mai mulți ani, câteva țări discută despre posibilitatea trecerii la un sistem de muncă săptămânal cu doar patru zile lucrătoare, fiind făcute simulări în acest sens. Islanda a făcut un pas și mai mare, inițiind un program-pilot, care acum se dovedește a fi un succes, potrivit autorităților.

Programele-pilot privind săptămâna de muncă de 4 zile pentru angajații din sistemul bugetar au fost un „succes răsunător” în Islanda și i-au făcut pe numeroși angajați să opteze pentru un program mai scurt, afirmă cercetătorii islandezi, potrivit BBC, citată de Hotnews.

Studiile în cadrul cărora muncitorii au fost plătiți cu aceeași sumă de bani pentru mai puține ore de muncă au avut loc între 2015 și 2019, acestea arătând că în majoritatea companiilor productivitatea a rămas la același nivel sau chiar s-a îmbunătățit, potrivit cercetătorilor.

Mai multe testări similare au loc în prezent în mai multe țări din lume, printre care Spania și Noua Zeelandă, în timp ce guvernul japonez a recomandat companiilor din țară să implementeze acest sistem cu 3 zile libere în timpul săptămânii.

În Islanda, studiile au fost derulate de Consiliul Local al capitalei Reykjavík și guvernul național, ajungând să includă peste 2.500 din muncitori, aproximativ 1% din populația totală a Islandei angajată în câmpul muncii.

Mai multe tipuri de organizații au participat la teste, inclusiv grădinițe, spitale, servicii de asistență socială și administrația publică. Multe dintre acestea au trecut de la o săptămână de muncă de 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore, potrivit cercetătorilor de la think tank-ul britanic Autonomy și de la Asociația pentru Democrație Sustenabilă din Islanda.

Rezultatele au făcut sindicatele să renegocieze contractele de muncă iar acum 86% din toți angajații din Islanda au trecut la ore de muncă mai scurte sau vor obține dreptul de a face asta, potrivit cercetătorilor.

Angajații au raportat că se simt mai puțin stresați și în pericol mai redus de burnout, afirmând de asemenea că balanța dintre viața profesională și cea personală li s-a îmbunătățit.

Aceștia au relatat de asemenea că au avut mai mult timp de petrecut cu familiile, să se ocupe de hobby-uri și treburi în gospodărie.

„Acest studiu arată că cel mai mare test privind o săptămână de muncă mai scurtă în sectorul public a fost un succes răsunător din toate punctele de vedere”, afirmă Will Stronge, director de cercetări la Autonomy.

Continue Reading

Internațional

În Germania se dau bani de pomană: 1.200 de euro pe lună, fără să faci nimic

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Germania  a pornit experimentul care urmărește cum se descurcă în viața de zi cu zi persoanele care primesc un venit minim garantat, numit „venit de bază universal”.  Pentru început au fost selectați voluntari care nu trebuie să facă absolut nimic pentru acești bani, ci doar “să fie fericiți”.

Experimentul numit „venitul de bază universal” a ajuns în faza de implementare, astfel că au fost aleși 122 de voluntari, cetățeni germani, care vor primi 1.200 de euro pe lună. Ei nu au nicio obligație, ci trebuie să fie urmăriți de reprezentanții statului pe parcursul proiectului-pilot, care va dura trei ani. Mai mult, persoanele sunt libere să lucreze și să încaseze alți bani în schimbul muncii lor.

„Trebuie să completeze șapte chestionare online în cei trei ani”, scrie Deutsche Welle, care citează documentel care reglementează acest experiment. LA momentul deschiderii înscrierilor s-au prezentat mai bine de 1,5 milioane de persoane, în numai câteva zile, din care au fost selectați inițial 1.500 de voluntari. Cei 122 aleși în final au fost trași la sorți, fără alte criterii. Diferența de aproape 1.400 de persoane vor participa la experiment prin completarea unor chestionar,e ei fiind plătiți pentru acest lucru. Rezultaltele lor vor fi comparate cu cele ale persoanelor care primesc cei 1.200 de euro lunar, astfel încât să poată fi trase concluzii despre eficiența și viața lor.

Ce este important: Banii pe care îi primesc voluntarii nu sunt impozitați. Este vorba despre 43.200 de euro, în total, de perosoană, adică 5,2 milioane de euro, bani pe care organizația care desfășoară acest experiment i-a strâns de la donatori.

Organizația vrea să demonstreze că un venit de bază asigurat de stat va rezolva probleme ale societății și va stimula dezvoltarea. Ei susțin că dacă nu ar exista presiunea unui job care să asigure venitul minim, oamenii ar fi mai fericiți și mai creativi. Mai exact, ei vor să analizeze „ce fac oamenii cu banii și cariera într-o perioadă de securitate materială garantată”, spun cei de la organizația caritabilă.

Pentru moment, partidele politice au preferat să nu se pronunțe în privința acestui experiment, mai ales că nici organizatorii nu sunt convinși că rezultatul va fi unul favorabil ideii lor.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE