Connect with us

Sănătate

România, în topul țărilor în care predomină rezistența la antibiotice

Raluca Buduşan

Publicat

pe

  • Studiu îngrijorător: peste 4,5 milioane de români s-au tratat de răceală cu antibiotice

 Un studiu recent efectuat de Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei confirmă o problemă care devine tot mai gravă atât la nivel național, cât și mondial: utilizarea excesivă a antibioticelor. În aceste condiții, 1 din 3 români declară că a recurs la consumul de antibiotice fără să îi fie recomandat de un medic. De altfel, amenințarea bolilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice este pentru sănătatea publică globală o amenințare reală, provocând moartea a 700.000 de oameni anual.

Conform studiului realizat în luna octombrie, peste 4,5 milioane de români au tratat cu antibiotice în ultimul an, cel puţin o dată, răceala manifestată cu durere în gât şi peste 30% din acești români au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic. Potrivit studiului, o treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apelând la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe internet.

Ce înseamnă rezistența la antibiotice

PUBLICITATE

Țara noastră se află pe locul al treilea între statele Uniunii Europene în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice, potrivit Centrului European de Control al Bolilor.

„Rezistenţa la antibiotice apare atunci când germeni precum bacteriile şi ciupercile dezvoltă abilitatea de a învinge medicamentele destinate să-i omoare. Astfel, infecţiile se tratează mai greu şi uneori devin chiar imposibil de vindecat. Unele boli comune pot deveni incurabile dacă bacteriile care le-au generat nu mai sunt susceptibile la tratamentul antibiotic”, explică dr. Adina Tecoanță, medic rezident pneumolog.

Printre principalele cauze potenţiale ale rezistenţei la agenţii patogeni se numără:

PUBLICITATE

-prescrierea antibioticelor în mod inutil,

-administrarea unui antibiotic ce nu este activ împotriva bacteriilor izolate din cultura microbiologică,

-spectrul terapiei cu antibiotice este fie prea larg, fie prea îngust,

PUBLICITATE

-doza de antibiotic este fie prea mică, fie prea mare în comparaţie cu cea indicată pentru pacientul respectiv,

-durata tratamentului cu antibiotic este prea lungă sau prea scurtă

Medicii susțin că este greșit să tratezi orice răceală cu antibiotic. Antibioticele luptă împotriva bacteriilor și nu ajută în cazul răcelii, care este cauzată de un virus. Există însă și situații când se impune administrarea de antibiotice.

PUBLICITATE

Antibioticele se folosesc doar atunci cand medicul constată suprainfecție bacteriană, precum și agravarea si persistența simptomatologiei. De exemplu, atunci când sinusurile sunt blocate, se inflamează și pot favoriza apariția unei infecții bacteriene, precum rinosinuzita bacteriană, care poate fi tratată cu antibiotic, mai spune dr. Adina Tecoanță.

Pentru a preveni gripa și complicațiile grave pe care le poate da aceasta, se recomandă vaccinarea antigripală anuală, hidratare corespunzătoare (minim 2 l/zi), o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C, evitarea excitanților de tip cafea, alcool, fumat, umidifierea aerului din cameră, precum și evitarea încăperilor aglomerate și a persoanelor bolnave.

De ce este greșit să întrerupem tratamentul cu antibiotic

PUBLICITATE

80% din bolnavi uită sau sar intenţionat peste cel puţin o doză de medicament. Medicii atrag însă atenția că omiterea uneia sau mai multor pastile poate duce la complicaţii serioase, în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Bolnavii care omit chiar şi numai o doză de medicament se expun, în primul rând, riscului de a nu mai beneficia de eficienţa maximă a tratamentului. De fapt, atunci când sărim peste o doză, concentraţia medicamentului în sânge scade, ceea ce poate determina reapariţia simptomelor sau, în cazul infecţiilor, proliferarea agenţilor patogeni. Tratamentul cu antibiotic trebuie prescris de medic, nu trebuie întrerupt, deoarece acest lucru favorizează crearea rezistenței microbiene. Tratamentul minim cu antibiotic de regula se administreaza între 5-7 zile, în funcție de patologie, putând fi prelungit până la 10-14 zile, mai spune dr. Adina Tecoanță.

Pentru a nu deregla flora intestinală, antibioticele trebuie utilizate corect.

PUBLICITATE

Acestea se pot administra la 6 ore (6-12-18-24), la 8 ore (6-14-22), la 12 ore (8-20) și o dată pe zi, în cazul antibioticelor cu eliberare prelungită. De obicei, dimineața, după masă, cu un pahar de apă, foarte benefice sunt probioticele pentru refacerea florei intestinale, care conțin microorganisme rezistente la acidul gastric și la acțiunea mai multor tipuri de antibiotice.

 Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organism la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastrointestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele de colon iritabil. De asemenea, probioticele sunt implicate in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic si biotina si ajuta organismul sa se detoxifice de substante nocive precum amoniacul, colesterolul sau excesul de hormoni”, precizează dr. Adina Tecoanță.

Consecințele directe ale rezistenței antimicrobiene includ: creșterea duratei bolilor și creșterea mortalității, creșterea duratei spitalizărilor, pierderea protecției pentru pacienții chirurgicali și oncologici, creșterea exagerată a costurilor de tratare și chiar eșecul terapiei antibiotice.

PUBLICITATE

Luarea unor măsuri pentru oprirea creșterii nivelului rezistenței la antibiotice este crucială atât pentru medic, cât și pentru pacient. În lipsa unor măsuri, se estimează că, până în anul 2050, rata anuală a deceselor determinate de aceasta va ajunge la aproape 10 milioane de persoane.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Proiect Ministerul Sănătății Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Ministerul Sănătăţii a postat în transparenţă decizională un proiect de lege care prevede că personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private are obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiţii:

PUBLICITATE

* vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

* se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

* rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.

PUBLICITATE

“Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important în deţin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, potrivit sursei citate.

Documentul prevede că personalul din cadrul unităţilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepţie fiind categoria de personal care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

“Pentru unităţile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajaţi, fie de către angajator”, afirmă aceeaşi sursă.

PUBLICITATE

Potrivit comunicatului, în cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile, a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Ministerul Sănătăţii precizează că măsurile din cadrul proiectului de lege se aplică şi în unităţile din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul unităţilor subordonate, precum şi în cadrul laboratoarelor de analize medicale.

“După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unităţile private care cumulează 30 de zile de suspendare angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

PUBLICITATE

În unităţile publice măsura încetării contractului în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuităţii activităţii, ţinând cont de faptul că în unităţile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative. Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităţilor publice şi private.

Nerespectarea acestor obligaţii de către conducătorul unităţii respective reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat”, se arată în comunicat. (AGERPRES)

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Sănătate

Marţi începe imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID în România

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID începe marţi la centrele de la Romexpo, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis, luni, AGERPRES.

Conform sursei citate, vaccinarea cu cea de-a treia doză se va efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna. Având în vedere faptul că, în România, vaccinarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea dozei de rapel.

PUBLICITATE

În paralel cu administrarea celei de-a treia doze continuă şi imunizarea persoanelor care doresc să-şi facă pentru prima dată vaccinul anti-COVID.

“Persoanele vaccinate care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID se pot imuniza cu cea de-a treia doză începând de marţi (…) la centrele de la Romexpo. Sunt aşteptate pentru vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice indiferent de vârstă, personalul medical, personalul din asistenţă socială şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare. Cea de-a treia doză de vaccin poate fi administrată la liber, fără o programare prealabilă”, a informat autoritatea locală.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Sănătate

O zi liniștită pe frontul COVID, în Sibiu: zero decese și sub 40 de cazuri în ultima zi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Raportările COVID din Sibiu, din ultimele 24 de ore, arată că s-a înregistrat o zi de respiro pentru angajații din sistemul medical implicați în tratarea bolnavilor COVID. Numărul cazurilor noi a fost de numai 39, mai puțin de jumătate în comparație cu vârfurile de săptămâna trecută, iar în secțiile ATI nu s-a înregistrat niciun deces.

Potrivit datelor oficiale, în județul Sibiu au fost confirmate în ultimele 24 de ore, în baza testelor SRS-COV-2, 39 persoane pozitive, dintre care 3 reinfectate. Numărul celor decedați din cauza acestei boli a rămas la 1124 deoarece în ultimele 24h nu s-a înregistrat niciun deces.

La ora 08.00 erau spitalizate un număr de 239 persoane, dintre care pe ATI 29 persoane, o creștere cu 4 internări în secții și o scădere cu doi pacienți, în ATI, față de ieri, fiind vorba, cel mai probabil de cele două decese anunțate ieri: o femeie, de 83 de ani, vaccinată, și un bărbat, de 92 ani, nevaccinat, ambii aflați în ATI la Spitalul Județean Sibiu, intubați.

PUBLICITATE

La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 443 de teste, cu circa 200 mai puține decât ieri.

În acest moment, sunt monitorizate 1.123 persoane aflate în carantină și 736 persoane în izolare.

Rata de incidență cumulată la nivelul județului Sibiu este de 2,25/1000 de locuitori în ultimele 14 zile, iar cea din municipiul Sibiu este de 3,77 la mie, cu 641 de cazuri active (ultimele 14 zile).

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE