fbpx
Acum citesti:
Medicul ortodont Laura Cunțan, despre secretul dinților drepți
Intreg articolul 6 minute de lectura

Medicul ortodont Laura Cunțan, despre secretul dinților drepți

Unul dintre aspectele importante ce trebuie urmărit la copiii noștri este acela al dezvoltării și îngrijirii dentiției, încă de la apariția primilor dințișori. O relație bună între părinte și dentist este calea spre dantura sănătoasă a copiilor noștri, însă nu întotdeuna este suficient. Pierderea dinților de lapte și creșterea dinților permanenți poate fi de multe ori o adevărată aventură. Trebuie să urmărim ca aceștia să crească drepți, fără anomalii, pentru ca, într-un final, să le ofere micuților noștri un zâmbet dintre cele mai frumoase. În acest caz, specialistul care are grijă ca întreg procesul de creștere al dinților să decurgă ca la carte este medicul ortodont. Citiți în cele ce urmează un interviu cu dr. Laura Cunțan, medic dentist specialist ortodontic. Ea ne va lămuri despre tot ceea ce trebuie să știm în materie de dinți și zâmbete.

Trebuie să recunsoc că, doar în urmă cu aproximativ doi ani, am auzit pentru prima dată de medicul ortodont. Cu ce se ocupă, de fapt, acest specialist?

Medicul ortodont este specializat în diagnosticarea, prevenția și tratamentul anomaniilor dento-faciale. Ortodontul se ocupă, astfel, de corectarea poziției dinților nealiniați pe arcade și de probleme de creștere și dezvoltare a maxilarelor.

Este medicul ortodont și medic dentist?

Medicul ortodont, după absolvirea Facultății de Medicină Dentară, este mai întâi medic dentist generalist, apoi urmează o specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială, unde învață să evalueze și să trateze corect anomaliile dentare și maxilare.

Cât de devreme putem merge cu copiii la un control ortodontic?

Vizita la medicul ortodont ar trebui să se facă în jurul vârstei de 7 ani. În urma acestei vizite, ortodontul poate depista diverse probleme, chiar dacă pacientul nu prezintă modificări evidente. Diagnosticarea cât mai precoce a semnelor incipiente ale unei anomalii, ușurează tratamentul ortodontic și crește eficiența acestuia, prevenind totodată apariția complicațiilor.

Care sunt, totuși, problemele cu care s-ar putea confrunta dentiția unui copil?

Creșterea și dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilar poate fi influențată negativ de mai mulți factori care, dacă sunt depistați și tratați la timp, determină reinstaurarea echilibrului necesar la nivelul cavității bucale. Copiii se pot confrunta cu dinți care erup în poziții anormale, spațieri sau înghesuiri dentare, prezența obiceiurilor vicioase cum sunt sugerea degetului sau alte obiecte, deglutiția infantilă, respirația orală, creșterea anormală și asimetrică a maxilarelor, dificultăți în masticație, deglutiție, fonație și chiar pierderea prematură a dinților temporari (de lapte). Și acestea sunt doar o parte.

Toate acestea pot fi rezolvate de medicul ortodont care, prin tratamentul recomandat, poate influența creșterea și dezvoltarea maxilarelor, urmărește și ghidează erupția dinților definitivi, păstrează sau câștigă spațiul necesar erupției dinților permenenți în cazul pierderilor precoce a dinților temporari și corectează obiceiurile vicioase.

Din câte știu, tot medicul ortodont se ocupă și de prescrierea aparatelor dentare.

Da, aparatele dentare sunt dispozitive ortodontice care ajută la alinierea dinților poziționați incorect și corectează malocluziile (mușcăturile incorecte). Acestea acționează prin exercitarea unei presiuni constante asupra dinților, având ca efect deplasarea acestora în pozițiile dorite.

Este dureroasă purtarea unui aparat dentar ?

Aplicarea dispozitivului în cabinet nu este dureroasă, dar acasă, în primele zile, apare un disconfort, până la durere, care prin administrarea de antialgice va fi înlăturat. Este nevoie la început de o perioadă de acomodare cu prezența bracketurilor (aparatelor), pacientul putând aplica la nivelul lor o ceară moale care să protejeze buzele și obraji.

La fiecare activare lunară, pacientul simte pentru 1-2 zile o tensiune, nu durere, la nivelul dinților.

Cât poate dura un tratament ortodontic?

Durata medie a unui tratament poate varia de la 12 la 36 luni, aceasta depinde de vârsta pacientului, severitatea malocluziei, cooperarea pacientului și reacția organismului la tratament.

Deci există și riscuri în tratamentul ortodontic?

Sigur, ca orice tratament, aduce multe beneficii, însă poate presupune și câteva riscuri. Majoritatea sunt cauzate de o igienă necorespunzătoare. Astfel, pot apărea carii dentare, boli gingivale, decalcifierea sau eroziunea dinților.

Dantura poate fi îndreptată și la vârste înaintate?

Trebuie să vă spun că tratamentul ortodontic la adulți este tot mai des întâlnit. Realizează că-și pot îmbunătăți estetica și sănătatea dentară la orice vârstă. La adulți, însă, avem o altă abordare a tratamentului ortodontic, deoarece creșterea osoasă a încetat în perioada adoloescenței. La adulți trebuie să ținem seama de problemele de sănătate ale țesuturilor parodontale, de asemenea aceștia au modificări dentare legate de tratamente stomatologice anterioare, traume ocluzale, suferințe articulare, boli generale. La pacientul adult, tratamentul ortodontic poate fi efectuat și în scop preprotetic, atunci când se redresează dinți înclinați în vederea realizării unei lucrări protetice sau a inserării unui implant.

Care sunt cele mai mari temeri ale pacienților privitor la tratamentul ortodontic?

Cele mai mari temeri ale pacienților care au nevoie de aparate dentare sunt legate de faptul că aparatul dentar produce carii. În cazul unei igiene dentare necorespunzătoare, pot să apară carii, indiferent dacă pacientul are sau nu are aparat dentar, cu atât mai mult în cazul pacienților cu dinți înghesuiți unde igienizarea este mai dificilă.

O altă temere este că, după îndepartarea bracketurilor, pot să apară urme pe dinți. În cazuri extrem de rare, datorită lipsei unei igiene corecte, pot să apară pe dinți în locurile unde a rămas vreme îndelungată placa bacteriană, pete albicioase sau galben maronii.

Durata tratamentului îi mai îngrijorează pe pacienți, în special pe cei adulți. Rar, în cazurile grave, tratamentul poate depăși 2 ani.

Există și mituri. Unii pacienți, spre exemplu, sunt de părere că după o anumită vârstă aparatele dentare nu mai functionează, acesta fiind cel mai des întâlnit mit care descurajează pacienții adulți să urmeze un tratament ortodontic.

Un alt mit este legat de faptul că aparatul este inestetic, însă pacientul poate opta pentru aparate dentare fizionomice.

Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru cititorii noștri?

Sfatul de bază este să realizeze controale periodice la dentist/ortodont și să păstreze o igienă orală foarte bună.

Între pacient, părinte, medicul dentist și ortodont trebuie să existe o foarte bună comunicare. O echipă funcționează atunci când toate părțile comunică problemele și nevoile lor, în așa fel încât să poată fi abordate corespunzător.

Raluca Budușan

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.