Acum citesti:
Sindicaliștii sibieni, la miting în București. FOTO/ VIDEO
Intreg articolul 3 minute de lectura

Sindicaliștii sibieni, la miting în București. FOTO/ VIDEO

Cincizeci de sindicaliști SANITAS din județul Sibiu se află la București și vor participa la mitingul organizat de Federație în Capitală.

 

Oamenii au plecat din Sibiu cu un autocar la ora 5.00 și au ajuns la București, întreptându-se către locul de desfășurare a manifestării.

WhatsApp Image 2017-10-19 at 08.07.29

Au plecat din Sibiu, angajați din sectorul TESA, personal tehnico-administrativ, dar și asistenți medicali.

 

„Revendicările noastre sunt aceleași cu ale tuturor colegilor și țin de sporuri, de contractul colectiv de muncă, de transferul contribuțiilor”, a declarat Dan Pirnoiu, lider SANITAS Sibiu, pentru Sibiu 100%.

Potrivit acestuia, în județul Sibiu, SANITAS are aproximativ 1.600 de membri.

miting sanitas

 

Acţiunea de protest este organizată de Federaţia Sanitas şi este programată să înceapă la ora 11.00, cu un miting în Piaţa George Enescu din Bucureşti, care va fi urmat de un marş către Piaţa Victoriei, în intervalul 12.00 – 14.00.

Mitingul ar urma să aibă loc pe traseul: Piaţa George Enescu – bulevardul Gh. Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei.

La protest, sunt aşteptaţi până la 8.000 de oameni din toată ţara.

miting sanitas

Conform unui comunicat al federaţiei, membrii Sanitas ”sunt total nemulţumiţi de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 care generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială”.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

”După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Naţional Sanitas va decide asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială”, anunţau liderii sindicali.

Reprezentanţii sindicatelor din Sănătate au avut, miercuri, discuţii cu reprezentanţii Guvernului, la Palatul Victoria, în urma cărora s-ar fi decis ca salariile medicilor să fie stabilite în funcţie de locul de muncă, cum ar fi ATI sau policlinică.

Liderii sindicatelor din Sănătate urmează să aibă şi joi discuţii pe această temă, la Ministerul Sănătăţii.

”Am găsit o soluţie foarte importantă: ne întâlnim să punem la punct un salariu şi să modificăm anexa 2 pentru fiecare loc de muncă în parte”, a precizat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul discuţiilor de la Guvern.

”Asta a fost ultima variantă pe care am decis-o şi încercăm ca împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu care nu va fi acelaşi cu al unui om care lucrează în policlinică. Sporurile vor fi prinse în aceste salarii”, a mai spus Bărăscu.

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.