Acum citesti:
Dr.Valentin Pîrvuţ: În colica renală trebuie sistat consumul de lichide
Intreg articolul 5 minute de lectura

Dr.Valentin Pîrvuţ: În colica renală trebuie sistat consumul de lichide

O persoană din 10 se confruntă de-a lungul vieţii cu pietre la rinichi, denumite medical calculi urinari. Dimensiunile lor variază, de la câţiva milimetri în diametru, până la mărimea unei pietre mici. Care sunt simptomele colicii renale, cum se tratează eficient şi cum poate fi prevenită formarea pietrelor la rinichi ne spune dr. Valentin Pîrvuţ, medic specialist urologie.

 Ce este colica renală?

Colica renală reprezintă o durere de intensitate mare, apărută brusc la nivelul spatelui, spre bazin, ca urmare a blocării curgerii normale a fluxului de urină. În peste 95% din cazuri această obstrucție este dată de litiaza reno-ureterală, cunoscută popular sub denumirea de pietre la rinichi.

Cum se manifestă colica renală?

Colica renală se manifestă ca o durere de intensitate mare la nivel lombar (fiind descrisă de pacienți drept cea mai mare durere pe care au experimentat-o vreodată), care nu își modifică caracteristicile odată cu schimbarea poziției corpului, cu iradiere la nivelul abdomenului inferior și a organelor genital externe (la bărbați, la nivelul testicolului și a penisului, iar la femei la nivelul labiilor mari). Ea poate fi însoțită de hematurie (prezența de sânge în urină), urinări frecvente, necesitatea urgentă de a urina, dureri în momentul urinării, grețuri, vărsături, paliditate, transpirații, agitație. Apariția febrei reprezintă un factor agravant al colicii renale.

Ce categorii de persoane (vârstă, sex, boli, meserii) sunt mai predispuse spre litiaza reno-ureterală?

Litiaza reno-ureterală, aceasta apare de 2-3 ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Litiaza urinară este o boală a adultului (30-35 ani), fiind mai rar întâlnită la vârstnici (peste 65 ani). La copil, aceasta apare rar și este de obicei asociată cu anomalii ale aparatului urinar. O altă categorie cu risc crescut de litiază reno-ureterală sunt gravidele.

Principalele afecțiuni care se asociază cu litiaza reno-ureterală sunt diabetul zaharat tip II și obezitatea. Alte afecțiuni care predispun la formarea de calculi urinari sunt hiperparatiroidismul, boalapolichistică renală, boala Crohn, chirurgia bariatrică și chirurgia la nivelul intestinului subțire, fibroza chistică, sindromul de jocțiune pielo-ureteral, stricturile ureterale, refluxul vezico-ureteral și rinichiul în potcoavă. Un alt factor predispozant este reprezentat de meseriile care presupun expunerea cronică la plumb.

Ce putem face într-o primă fază, pentru ameliorarea durerilor?

Una dintre măsurile care ar trebui luate în momentul debutului unei colici renale pe care pacientul o poate lua este şi sistarea aportului de lichide. Deci, pacientul nu trebuie să mai consume lichide. Acest fapt reduce eliminarea de urină, reducând presiunea la nivelul sistemului colector. De asemenea, aplicarea de căldură local poate ajuta la diminuarea durerilor, cu mențiunea că nu este indicat în situația în care pacientul prezintă febră. Alături de aceste mențiuni se mai pot administra medicamente antispastice sau antialgice ușoare pe scurtă durată de timp până se ajunge la medic.

Din ce cauză se formează aceste aşa-numite pietre la rinichi?

Pe lângă factorii de natură genetică, litiaza renală este influențată de starea de hidratare a organismului și de infecțiile urinare recurente. Un aport scăzut de lichide, persoanele care lucrează în medii cu căldură excesivă și care transpiră abundant, duc la deshidratare, care la nivel urinar se manifestă cu concentrarea urinii, care la rândul său favorizează precipitarea sărurilor la acest nivel și formarea de calculi urinari. Un alt factor predispozant al precipitării sărurilor în urină este pH-ul urinar alcalin, care este des întâlnit în infecțiile repetate ale tractului urinar.

Cum se tratează?

Odată stabilit diagnosticul de litiază reno-ureterală metodele de tratament variază în funcție de dimensiunile calculilor, de poziționarea acestora, de aspectul acestora la investigațiile imagistice (ecografie de aparat urinar, radiografie reno-vezicală, urografie intra-venoasă, computer tomograf) și funcționalitatea rinichiului. Pentru calculi de mici dimensiuni, de până la 6 mm, se apreciază că se pot elimina prin tratament medicamentos alături de un aport adecvat de lichide. Pentru calculi cuprinși între 6 și 15 mm, de duritate scăzută și mediu și localizați renal sau ureter superior se poate practica ESWL (litotriția extracorporeală). Pentru restul calculilor este necesară abordarea chirurgicală endoscopică sau laparoscopic. Abordul chirurgical clasic (deschis) este extrem de rar uzitat la ora actuală.

Ce remedii naturiste recomandaţi şi în ce măsură sunt eficiente?

În ceea ce privește tratamentele naturiste, acestea au mai mult un rol preventiv sau adjuvant decât un rol curativ. Se pot utiliza diferite ceaiuri cu rol diuretic (codiţe de cireşe sau mătase de porumb) sau preparate care modifică pH-ul urinar disponibile în magazinele naturiste.

La ce complicaţii duc pietrele la rinichi netratate?

Litiaza reno-ureterală trebuie atent supravegheată de către medicul urolog sau medicul de familie, deoarece complicațiile pot fi redutabile, începând cu infecții ale rinichiului și terminând cu abcese renale și șoc septic, care poate duce la pierderea completă a rinichiului sau la insuficiență renală cu necesitate de dializă.

Ce recomandări de stil de viaţă aveţi pentru populaţie, pentru a evita problemele legate de îmbolnăvirea rinichilor?

Un stil de viață echilibrat, care presupune un consum adecvat de lichide – 2-2,5 l /zi – în funcție de anotimp și de activitățile efectuate. În ceea ce privește dieta este recomandat consumul de fructe și legume, cu un comsum moderat de proteine animale și sare.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.