Acum citesti:
Știi cât valorează inima unui copil? Galerie Foto!
Intreg articolul 6 minute de lectura

Știi cât valorează inima unui copil? Galerie Foto!

 

Seara, când îți săruți copilul de noapte bună, pune mâna pe inimioara lui. Vei vedea cum îți dansezează repede și veselă în palmă. Ești fericit că poți face asta. Din păcate, sunt mulți părinți cărora le este frică să pună mâna pe inima copiilor lor. În Europa, cel puțin un copil din zece se naște cu malformații cardiace. În România, nu există date statistice, însă investigațiile de pe teren au arătat că incidența este mult mai mare. Și inimoarele lor dansează în palme, dar nu sunt vesele și se pot opri mult, mult prea devreme. Îmi revine importanta misiune de a vă implica într-un bine național, îndreptat 100% către copii și către inimile lor.

Cătălina Costache este director executiv al Fundației Polisano. Obiectivul principal al tuturor celor implicați în această fundație sunt cazurile copiilor cu malformații cardiace. Ei sunt cei care salvează inimile firave ale unor copii cărora, de multe ori, nu li se mai dau șanse. În acești copii viața se zbate să învingă. Toți cei implicați în Fundația Polisano luptă pentru ei, aduc medici din străinătate, îi oprerează în mod gratuit și le redau viața 100%. Eu vreau să pun umărul alături de ei. Voi?

Cătălina Costache s-a întors în Sibiu acum 3 ani, după 14 ani de locuit în Franța. De doi ani a ales să se ocupe de Fundația Polisano. Organizația a fost pusă pe picioare de medicul Ilie Vonica, însă, după moartea acestuia, nu s-a mai aflat printre prioritățile celor rămași la Polisano. Așa a găsit-o Cătălina când a decis să o ia în primire. În urmă cu doi ani a avut loc deschiderea oficială, iar programul principal al fundației a fost stabilit: Cauza copiilor cu malformații cardiace.

„Am decis să ne implicăm în acest proiect din două motive. În primul rând, situația din România, cu privire la afecțiunile cardiace, este una dramatică. În Europa, statistica arată că unul din 10 copii suferă de malformații cardiace. În România nu există cifre oficiale, însă constatările de pe teren arată că incidența ar fi chiar mai mare, cu precădere în zonele defavorizate. În al doilea rând, din păcate, nu avem un sistem medical care să facă față la nivel național. Avem în țară doar două centre mari și late, unul la Târgu Mureș și altul la Cluj, cu doi chirurgi. Suntem absolut depășiți de situație”, spune Cătălina Costache.

Tot ea spune că, din patru copii cu malformații cardiace care trebuie operați, doar unul singur beneficiază de fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru ceilalți trei, familiile trebuie să se descurce, iar costurile unei astfel de interventii ajung să fie de cel puțin 40 de mii de euro. Sunt familii care reușesc să facă rost de acești bani din donații sau își vând casele, însă sunt multe familii care nu reușesc. Alături de ei luptă Fundația Polisano, dar și ei, la rândul lor, au nevoie de ajutor!

Fundația Polisano face posibile intervențiile gratuite pe cord, cu medici din străinătate

Fundația Polisano are încheiate parteneriate informale cu medici chirurgi din Anglia, specializați în chirurgie pe cord deschis, și din Suedia, specializați pe chirurgia minim invazivă. Cei de la Spitalul European Polisano pun la dispoziție spații pentru efectuarea acestor operații și resurse umane când este cazul. Operațiile sunt gratuite, însă fundația trebuie să plătească materialele care sunt folosite în intervenții, drumul și cazarea medicilor care vin din străinătate și a echipei acestora.

„Aceste echipe vin o dată la trei-patru luni. Noi regrupăm cazurile astfel încât să poată fi operați cât mai mulți copii la o tură. Astfel, minimalizăm și costurile. Anul trecut am reușit să operăm 30 de persoane dintre care majoritatea au fost copii. Anul acesta, în prima venire a medicilor, au fost operați 11 copii, iar în această săptămâna vor mai fi operați 12. Până acum rata de succes a fost de 100%. Și vorbim de intervenții grele. Au fost operați copii ale căror dosare au fost respinse în România, fiind considerate mult prea grave. Copiii cu malformații cardiace, operați au șanse de recuperare de 100%. Toți pot fi redați societății și familiei ca fiind sănătoși”, spune Cătălina.

Ea povestește că pe listele de așteptare ale fundației sunt mulți copii cu sindrom Down. Ei sunt considerați cazuri cu risc suplimentar și, de multe ori, le este refuzat dosarul la clinicile de la noi. În acestă săptămână vor fi operați 4 astfel de copii. În alte condiții, ei nu ar avea nici  șansă. O altă categorie de copii sunt cei care obosesc atunci când merg sau când mănâncă.

„Una dintre fetițele care urmează să fie operată nu poate să meargă și nici să mănânce din cauza insuficienței cardiace. Este ajutată de sora ei. Cunosc o altă fetiță care a fost operată anul trecut. Este chiar din Sibiu, de la Școala 24. Nu putea să meargă două străzi, până la școală. Era dusă în brațe de bunica ei. Acum, participă la orele de sport. De asta luptăm pentru ei! Au șanse totale de recuperare și este marea noastră satisfacție când îi redăm familiilor sănătoși”, mai spune Cătălina.

Copiii operați prin Fundația Polisano sunt de pe întreg teritoriul României. Singurul criteriu de selectare este cel social. Copiii trebuie să provină din familii care nu au posibilitatea financiară și nici nu pot strânge bani pentru astfel de operații.

Cum să nu fim alături de acești copii? Noi, toți agenții economici, noi, toți antreprenorii, noi, ca societate, noi… toți oamenii. Când scoți o sumă de bani din buzunar, din cont, din firmă și o investești într-o vacanță, o petrecere, o haină, un pantof, o țigară, o sticlă de alcoool, întrebă-te: Cât valoarează inima unui copil?

 

Pentru donații:

Pentru persoanele fizice în Sibiu sunt amplasate două urne: una la farmacia Polisano de pe strada Nicolae Bălcescu și una la Radio Vocea Evangheliei, pe strada Oștirii. Dacă sunați la interfon, ușa se deschide.

Viramentele bancare se pot face în contul:

RO04BRDE330SV97331943300

Companiile care vor să se implice pot lua legătura cu Cătălina Cosctache la numărul de telefon 0799.767.907 sau pe adresa de e-mail fundația@polisano.ro.

Catalina Costache
DSC_0165
DSC_0162
DSC_0140
DSC_0122
DSC_0086
DSC_0080
DSC_0050
DSC_0040

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.