Acum citesti:
Dr. Adrian Hașegan: Fumatul, factor de risc pentru cancerul renal
Intreg articolul 5 minute de lectura

Dr. Adrian Hașegan: Fumatul, factor de risc pentru cancerul renal

 

Incapacitatea organismului de a elimina lichidele, ducând la mâini sau picioare umflate, hipertensiunea arterială  sau durerile de spate ce iradiază spre abdomen sunt numai câteva dintre semnele concludente pentru afecțiunile renale. Funcționarea normală a rinichiului este influențată de un consum redus de lichide sau de abuzul de medicamente cu efect antiinflamator. Medicii atrag însă atenția că fumatul este principalul factor de risc atât în cazul apariției cancerului renal, cât și al tumorilor tractului urinar.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale rinichilor și cum putem să menținem sănătatea acestor organe ne spune Conf. Univ. Dr. Adrian Hașegan, medic primar urolog în cadrul Spitalului Clinic Județean și de Urgență Sibiu.

Care sunt primele semne care  indică o suferință a rinichilor?

Cele mai reprezentative semne care pot indica suferința renală sunt:

  • durerea cu sediu lombar cu iradiere spre peretele anterior sau inferior abdominal;
  • tulburările digestive (apetit scăzut, greață, vărsături);
  • tulburări cardio-vasculare (bradicardie, tahicardie, palpitații, hipertensiune);
  • urinări frecvente, durere și usturimi la urinare;
  • diminuarea cantității de urină pe 24 de ore;
  • hematuria (sânge în urină);
  • apariția febrei sau a frisonului.

Ce factori de risc sunt determinanți în dezvoltarea afecțiunilor renale, care sunt persoanele mai predispuse spre bolile de rinichi?

Factorii de risc pentru apariția bolilor renale sunt:  fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, lipsa aportului hidric, băuturile carbogazoase, precum și predispoziția genetică.

De menționat faptul că fumatul este cel mai important factor de risc atât în apariția cancerului renal, cât  și al tumorilor de cale urinară.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni renale?

Litiaza reno-ureterală este cea  mai frecventă afecțiune a aparatului reno-ureteral, cu o incidență de 5-9 % din populația  generală. Simptomele litiazei sunt cel mai frecvent asociate colicii renale, manifestate prin dureri lombare de intensitate mare, cu iradiere spre abdomenul inferior și organele genitale, însoțite de grețuri vărsături. Calculii sub 6  mm se elimină, de obicei, spontan, sub tratament conservator medicamentos antiinflamator și analgetic, administrat per os sau intravenos. În timpul colicii renale trebuie redus aportul lichidian pentru a nu crește suplimentar presiunea în căile renale și, implicit, durerea. În schimb, calculii mai mari de 1 cm necesită tratament specific. Tratamentul litiazei este multimodal, în funcție de dimensiuni și localizare, constând în litotriție extracorporeală, nefrolitotomie percutanată (NLP), ureteroscopie, chirurgie laparoscopică sau chiar chirurgie clasică deschisă.

De asemenea, infecțiile urinare înalte, pielonefritele și  cancerul renal se numără printre cele mai frecvente afecțiuni renale

Ce analize sunt necesare pentru un diagnostic corect în cazul problemelor rinichiului?

Evaluarea funcției renale se realizează prin  analize standard de sânge și urină.         Determinarea valorilor creatininei și a ureei serice, precum și hemoleucograma completă se numără printre cele mai importante investigații.

Examenul  de urină și  urocultură sunt necesare dacă pacientul prezintă urină tulbure, urinări frecvente, dureri la micțiune, semne ce definesc o infecție urinară. Prezența hematiilor (sânge) în urină poate semnala prezența unei infecții, litiazei sau tumorilor.

Este important să înțelegem că toate aceste analize trebuie interpretate în context clinic, după examinarea atentă clinică și ecografică  a pacientului.

Din ce cauză apar calculii renali – așa-numitele „pietre” la rinichi?

Apariția  litiazei, ,,pietrelor la rinichi,  este rezultatul consumului insuficient de lichide (apă), aport crescut de carne, cafea în exces, îndulcitori artificiali, sare, băuturi carbogazoase sau regimul vegetarian bogat în oxalați.

Ce alimente sunt de evitat pentru a nu favoriza apariția unor afecțiuni ale acestor organe?

Consumul în exces de carne roșie și băuturi carbogazoase trebuie evitate. Acestea duc la creșterea acidității urinare cu favorizarea apariției litiazei.

 Care sunt alimentele cu efect benefic pentru sănătatea rinichilor?

Ardeiul roșu are un conținut scăzut în potasiu și este o sursă excelentă de vitamina  C, A, B6, acid folic și fibre, cu un conținut important de licopen – un antioxidant care protejează împotriva cancerului.

De asemenea, varza are un nivel crescut de vitamina C, B6  și fibre, având totodată un nivel scăzut de potasiu, motiv pentru care poate fi adăugat în dieta pentru sănatatea rinichilor.

În plus, printre legumele benifice putem enumera ceapa, usturoiul și conopida.

Dintre fructele cu efecte antiinflamtoare, antiseptice urinare, antioxidante, anticancerigene, putem cita:  merele, merișorul, afinele, zmeura, capșunile, cireșele și strugurii roșii.

Dintre alimentele recomandate în dieta pentru sănătatea rinichilor ar mai fi de menționat albușurile de ou, care furnizează proteine cu fosfor și mai puțin proteine de alt gen, peștele bogat în substanțe antiinflamatoare (tonul alb, heringul, macroul, păstrăvul și somonul), precum și uleiul de măsline, care este o sursă importantă de acid oleic cu efect antiinflamator.

Ce putem face pentru a preveni îmbolnăvirea rinichilor?

Pentru a putea preveni afecțiunile renale trebuie consumată o cantitate suficientă de lichide, de preferat apă sau ceai, aproximativ 2 litri pe zi sau chiar mai mult în sezonul cald.

De asemenea, trebuie evitat consumul excesiv de sare, cu diminuarea consumului alimentelor bogate în sare (mezeluri, murături).

Dăunătoare pentru rinichi sunt și toxice precum tutunul și alcolul, care trebuie evitat, la fel ca și consumul nejustificat de antiinflamatoare nesteroidiene.

În plus, controlul glicemiei la pacienții diabetici, prevenirea obezității sau verificarea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi sunt alte  câteva măsuri care pot preveni degradarea funcției renale.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.