Acum citesti:
Dr. Sanda Barb: Servicii gratuite pentru copiii cu tulburări psihice și emoționale
Intreg articolul 5 minute de lectura

Dr. Sanda Barb: Servicii gratuite pentru copiii cu tulburări psihice și emoționale

 

Copiii cu tulburări comportamentale și emoționale, de tip ADHD, retardard mentală, precum și cei cu tulburări din spectrul autist sau sindrom Asperger pot fi diagnosticați gratuit în cadrul Centrului de Sănătate Mintală Sibiu. Pe lângă serviciile de evaluare, tratament medicamentos și consiliere psihologică, micii pacienți beneficiază aici și de programe de suport social, precum terapie de grup, terapie Montessori, terapie logopedică ori terapie ocupațională. Prin intermediul acestora, copiii sunt ajutați să se integreze cu succes atât în familie, cât și la școală și în societate. Ce presupun aceste terapii individualizate, dar și  care sunt semnele principale care pot  indica unui părinte că micuțul sau ar putea fi afectat de o boală mentală ne spune dr. Sanda Barb, Medic primar Psihiatrie Pediatrică, Medic Șef Centrul de Sănătate Mintală Copii Sibiu.

Ce este Centrul de Sănătate Mintală Copii și cui se adresează?

Centrul de Sănătate Mintală Copii este un serviciu medical psihiatric de tip comunitar care funcționează în cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Ghe. Preda” Sibiu. Centrul nostru oferă servicii psihiatrice atât în sistem ambulator, cât și în sistem de Staționar de zi pentru copii și adolescenți. În prezent, avem în supraveghere aproximativ 1.500 de persoane.

Ce fel de servicii sunt oferite în cadrul acestui Centru?

Centrul de Sănătate Mintală Copii oferă servicii de evaluare, diagnosticare și intervenție de specialitate pentru copii cu: tulburări emoționale și de conduită (ADHD, Tulburări de conduită, Ticuri, Enurezis, Encomprezis, Balbism, Mutism electiv, Tulburări anxioase), tulburări specifice de dezvoltare psihologică (Dislalii, Dislexii, Disgrafii, Discalculii), retarduri mintale precum și tulburări globale de dezvoltare (Tulburare de Spectru Autist, Autism Infantil, Sindrom Asperger).

De asemenea, centrul nostru oferă servicii psihiatrice în sistem ambulator pentru tulburări emoționale și comportamentale: consultații psihiatrice, control, prescripții, consilierea părinților, evaluări și terapii psihologice, evaluare și terapie logopedică individuală.

Diagnosticul, evaluarea și intervenția pentru tulburările globale de dezvoltare: tulburările pervazive de dezvoltare și retardurile psihice în cadrul bolilor genetice și a bolilor rare se realizează prin internare în Staționarul de zi, ele necesitând intervenție complexă, în echipă.

Prin ce activități are loc reabilitarea psihosocială a copiilor cu tulburări de sănătate mintală?

În general, prin tratament, se face referire la o medicație specifică și psihoterapie, în timp ce conceptul de reabilitare asociază programe de suport social și intervenție complexă. Aceste programe urmăresc să dezvolte abilitățile individuale necesare în socializare și integrare familială, școlară și profesională. Contextul de oferire a acestor servicii de reabilitare este un mediu suportiv, nestigmatizant, pe cât posibil cât mai nerestrictiv, în mediul familial al copilului, utilizând resursele familiei și rețeaua de suport social.

În ce constă fiecare tip de terapie individualizată și pe ce perioade sunt recomandate?

Staționarul de zi copii oferă servicii prin internare de zi, conform unui program stabilit zilnic pentru 20 locuri pe o perioada medie de 15 zile. Serviciile oferite în Staționarul de zi sunt următoarele: consultații medicale de specialitate, evaluare și consiliere psihologică, evaluare și consiliere logopedică, evaluare și consiliere socială, grupuri de suport pentru părinți, precum și terapie de grup pentru copii. Intervenția complexă în echipa se desfășoară în mod concertat în cadrul Staționarului de zi, folosind mijloace specifice.

Terapia Montessori se adresează copiilor cu vârstă mentală peste 2 ani, preșcolari și școlari mici, având ca obiective clare antrenarea aptitudinilor psihice de memorie, percepție, orientare, atenție. Terapia ocupațională urmărește îmbunătățirea abilităților practice de autoservire, motricitate fină și exprimare emoțională prin tehnici creative.

Aplicarea Scalei Portage are în vedere evaluarea și dezvoltarea abilităților de autoservire, socializare, motricitate și consilierea mamelor pentru continuarea stimulării psihice la domiciliul copilului.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni mentale de care constatați că suferă copiii zilelor noastre?

Tulburările emoționale și de comportament ale copilăriei și adolescenței ocupă cea mai mare parte a problematicii psihiatriei pediatrice. Însă, tulburările de spectru autist ocupă un loc important în psihopatologia copilului, atât prin severitate, cât și prin persistența simptomatologiei. Incidența și prevalența acestei tulburări a crescut alarmant, datele epidemiologice fiind îngrijorătoare în toate țările.

Care sunt semnele principale care pot  indica unui părinte că micuțul sau ar putea fi afectat de o boală mentală?

Rar se întâmplă ca părintele să se adreseze direct psihiatrului sau psihologului clinician.  În general, întrebările părintelui privind dezvoltarea normală somatică, motorie și psihică se adresează inițial medicului de familie, educatorului sau eventual psihologului școlar. Întârzierile în dezvoltarea comunicării verbale sau nonverbale, comportamentele neobișnuite, agitația psihomotorie cu iritabilitate, plânsul facil, tulburările de somn, tulburările somatice fără suport lezional organic ori dificultățile de adaptare în colectivitățile de copii constituie câteva simptome obișnuite care ar putea fi expresia unei suferințe psihice. Important este ca părinții se dea curs indicatiei medicului de familie, educatorului sau psihologului școlar, cu privire la necesitatea unui consult psihiatric.

Ce recomandări aveți pentru părinți pentru a preveni apariția unor tulburări mentale la copii?

Dezvoltarea copilului este strâns legată de calitatea îngrijirii și educației primite. Este important să amintim că multe din problemele copiilor apar din interacțiunea dintre copil, familie și mediul înconjurător (școală, grădiniță, comunitate). Există însă și un număr semnificativ de cazuri (de exemplu, Autismul infantil), tulburări primare grave cu o etiologie și o abordare terapeutică deosebită, care necesită specialiști în domeniu și acțiune multidisciplinară.

Care este programul Centrului de Sănătate Mentală Copii și cum pot fi accesate serviciile oferite aici?

Părinții pot face programări la numărul telefon 0269.214335 / 215839 int.185, de luni până vineri , între orele 7:00-15:00. Actele necesare sunt: bilet de trimitere de la medicul de familie, copie dupa certificatul de naștere al copilului, precum și copie după cartea de identitate a părintelui care însoțește copilul.

 

 

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.