fbpx
Acum citesti:
Angiografiile, examinarile medicale cu cele mai multe radiații. Aparatele vechi si mai rele!
Intreg articolul 3 minute de lectura

Angiografiile, examinarile medicale cu cele mai multe radiații. Aparatele vechi si mai rele!

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică analizează cu atenție în fiecare lună gradul de radiații la care este supusă populația dar și angajații din unitățile medicale care folosesc aparatură radiologică. Monitărizările sunt o necesitate absolută dat fiind faptul că în medie anual, în județul nostru se realizează aproape 170.000 de examinări radiologice.  Cele mai multe radiații sunt emise de către angiografe sau aparate intervenționale. Medicii spun însă că nu sunt motive de panică. Riscul adițional de cancer produs prin iradiere datorată exploarării imagistice ste de 0,02% în comparație cu riscul general de apariție a cancerului care este de 40%.

”Comparând cu iradierea naturală, gradul expunerii pentru o radiografie pulmonară este echivalentul unui zbor dus-întors Europa-Statele Unite, echivalând cu o iradiere de 10 zile. Cea mai mare iradiere se produce în timpul unei angiografii coronariene care este echivalentul a 5 ani de iradiere naturală. Chiar și așa nu putem spune că afectează organismul într-o masură alarmantă ci este o examinare medicală necesară.”, explică dr. Carmen Brezai, sef laborator igiena radiațiilor.

O radiografie pulmonară spre exemplu echivalează cu 10 zile de iradiere naturală, una de coloană vertebrală cu 6 luni de iradiere naturală iar un CT abdominal este echivalentul expunerii pet imp de 3 ani la radiație naturală.

Unitățile medicale au făcut în ultimii ani investiții importante în aparatură ultramodern menită să reducă pe cât de mult posibil nivelul de radiații la care este supus pacientul.

”În județul nostru avem 106 instalații rdiologice autorizate, grafiscopii, mamografii, CT-uri, aparate mobile folosite în sălile de operație, angiografe, aparate de medicină nucleară și un accelerator nuclear care se află în județ pentru activități de radioterapie. In timp numărul unităților autorizate a crescut în județ.  Dacă 2012 erau 58 în prezent sunt 68 de unități nucleare care administrează cele peste 100 de aparate.  Aceste instalații radiologice au vechime de până  în 10 ani, ceea ce arată că în ultimii ani  s-a înnoit aparatura.  Mai sunt din păcate  9% instalații cu vechime de peste 20 de ani. Acestea au o contribuție negativă  asupra populației pentru că nu mai funcționează la  parametrii corespunzători.”, mai spune Carmen Brezai.

Sub atenta supraveghere a specialiștilor în radiații sunt și angajații care lucrează cu aparate care emit radiații. Majoritatea sunt medici însă sunt și angajați din diverse ramuri industriale.

În evidența Laboratorului de Igiena Radiațiilor din Sibiu sunt un număr de 389 de angajați din care 352 lucrează în unități medicale. Restul își desfășoara activitatea fie în zonele industriale fi în firmele care se ocupă de instalarea și mentenanța aparaturii medicale cu radiații.

În județul Sibiu funcționează la ora actuală 28 de instalații de grafie și scopie, 3 aparate pentru realizarea mamografiilor, 22 de echipamente pentru RX dentar intraoral, 19 pentru RX panoramic sau cefalografie, un aparat de osteodensitometrie, 6 aparate CT,  20 de aparate RX mobile, 4 echipamente pentru angiografie, 2 destinate medicinei nucleare și un aparat de radioterapie.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.