16.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

ULTIMA ORĂ Municipiul Sibiu a trecut în scenariul „verde” și poate deschide restaurantele, teatrele și cafenelele la 50%

Cele mai citite

Cele mai noi cifre calculate de autorități pe baza numărului de teste pozitive COVID-19 la 1000 de locuitori arată că municipiul Sibiu a ieșit din zona roșie și poate ridica restricțiile impuse de legislația privind starea de alertă.

Municipiul Sibiu a trecut, după o lungă perioadă dificilă, la scenariul „verde”, care presupune deschiderea activităților restaurantelor, cinematografelor, teatrelor și altor evenimente la capacitate mărită, de 50%. De asemenea, alte restricții vor fi ridicate în cazul școlilor, în funcție și de situația concretă din fiecare școală.

Potrivit situației transmise de autorități, în ultimele 14 zile, în municipiul Sibiu s-au înregistrat 251 de cazuri COVID-19, ceea ce reprezintă o rată de incidență de 1,47 la 100 de locuitori.

Potrivit legislației în vigoare, în scenariul “verde”, care va intra în vigoare doar la mai puțin de 1,5 cazuri la 1000 de locuitori, restaurantele, cafenelele, sălile de spectacole și cinematografele pot funcționa în interior la 50% din capacitate, în intervalul orar 6.00-22.00. Aceleași măsuri se aplică și în cazul activității operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu, ne-a explicat și cum intră în vigoare noile măsuri: „Chiar dacă rata de incidență a scăzut în Municipiul Sibiu sub pragul de 1,5, măsurile se aplică pe o perioadă de 14 zile. Drept urmare, aceste 14 zile au început în data de 9 mai și măsurile se vor aplica până în 22 inclusiv”. Decizia aplicării măsurilor pentru scenariul „galben” există pe site-ul Prefecturii: https://sb.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/14_05_Anexa_1_la-Hotararea_CJSU_nr.44_din_12.05.2021.pdf

Deși este posibil să fie doar o interpetare locală a legislației, dat fiind faptul că în alte județe ridicarea restricțiilor s-a făcut prin hotărâre CJSU, în prezent, în județul Sibiu este în vigoare perioada de 14 zile de restricții specifice scenariului „galben”. În consecință, în lipsa altei decizii, măsurile specifice scenariului „verde” intră în vigoare după expiră cele 14 zile pentru care a fost aprobat scenariul anterior, galben.

O altă prevedere care relaxează restricțiile se referă la masca de protecţie care va rămâne obligatorie în toate spaţiile publice închise, iar în cele deschise, doar acolo unde sunt aglomerații (piețe, stații de autobuz etc.). De asemenea, începând din 15 mai se elimină restricţiile de circulaţie între orele 22.00 şi 5.00. 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

All 4 Sport Sibiu, noi performanțe la campionatele regionale de înot

Micii sportivi de la Clubul All 4 Sport Sibiu s-au întors cu rezultate notabile de la Campionatele Regionale de...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect