13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Egalităţii de Gen s-a încheiat, iar tonul la egalitate a fost dat

Cele mai citite

În perioada 19-21 septembrie a avut loc la Sibiu cea de-a 9-a ediţie a festivalului iniţiat de asociaţia A.L.E.G. ca o campanie educativă de combatere a violenţei, inclusiv violenţa sexuală. Tema a fost abordată anul acesta de A.L.EG. prin două noi proiecte ce creează o reţea de ONG-uri, respectiv un centru de consiliere specializat. Organizatorii spun că, pentru prima dată, Festivalul a atras mulţi participanţi din afara Sibiului: Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, iar anul viitor Festivalul va fi replicat la Bucureşti, însă au lipsit instituții publice invitate. „Pentru că festivalul a inclus şi subiectul educaţiei sexuale pentru tineri, o serie de insituţii publice de la nivel local s-au ferit să fie prezente, deşi au atribuţii legate de educaţia şi protecţia tinerilor. Festivalul Egalităţii de Gen e printre puţinele festivaluri cu rol educativ şi de schimbare socială. Un festival care nu comercializează nimic, ci oferă ceea ce lipseşte acut în societatea românească – acţiuni educative şi de prevenire a discriminării şi violenţei, dezbateri despre raporturile inegale de putere în societate şi îndreptarea balanţei de gen prin implicarea tinerilor”, se arată într-un comunicat de presă.
Mesajul transmis anul acesta a fost „Tu dai tonul la egalitate”, iar evenimentele stradate desfășurate pe perioada festivalului au implicat în mod direct sibienii. S-au făcut chestionare stradale, s-a făcut harta interactivă a discriminărilor urbane, eveniment în cadrul căruia au fost semnalate multe incidente de hărţuire stradală ce par să se concentreze în zona gării şi cartierul Terezian, dar şi pe scările de pe str. Coşbuc, iar prin teatru invizibil (filmări cu camera ascunsă realizate în Sibiu) s-au pornit dezbateri despre temerile care îi opresc pe oameni să intervină când sunt martori la situaţii de violenţă. De asemenea, La Biblioteca Vie, 13 invitaţi – cărți vii care combat prejudecăţile au fost împrumutaţi de peste 50 de cititori, în loc de cărţile de pe rafturi. 16 liceeni au participat la concursul de căutare de comori în zona centrală a oraşului în care sarcinile i-au încurajat pe băieţi să se pună în pielea fetelor şi viceversa, pentru mai multă înţelegere reciprocă.
Dezbateri pe teme de educație sexuală „impuse” de procente îngrijorătoare
La dezbaterea Sexul vs. Barza peste 50 de părinţi, profesori, medici şi liceeni au participat pentru a discuta dacă informarea şi educaţia sexuală îi face pe tineri mai responsabili sau dacă e de preferat ca ei să se informeze despre sexualitate doar din ceea ce văd în filme şi reclame.
Lipsa educaţiei sexuale în România este în directă legătură cu două probleme majore. Prima este numărul mare de sarcini în adolescenţă : 30 de sarcini la 1000 de eleve cu vârste între 15 şi 19 ani în România în 2010, faţă de 5 sau 10 la 1000 eleve de aceeaşi vârstă în ţări ca Germania şi Franţa unde se face educaţie sexuală în şcoli. A doua este frecvenţa abuzurilor sexuale care rămân neraportate şi înconjurate de tăcere. 7% dintre femeile din România au recunoscut în studiul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene publicat în 2014 că au suferit o formă de violenţă sexuală după vârsta de 15 ani, dar mai puţin de 1% sunt raportate pentru că ruşinea cade asupra victimelor şi nu asupra agresorului.
harta
Asociația A.L.E.G. mulțumește tuturor celor implicați: „Mulţumim celor care au participat în activităţi şi ne-au susţinut: Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din cadrul Ministerului Muncii care a avut două reprezentante ce s-au deplasat de la Bucureşti de vineri până duminică, asociaţiile AFIV Artemis şi ACTEDO (Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului) din Cluj Napoca, Institutul Est-European pentru Sănătatea Reproducerii din Târgu Mureş, Transcena şi Biblionet din Bucureşti, iar din Sibiu: directorul Teatrului Gong pentru Copii şi Tineret, reprezentanta Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sibiu, profesori, medici, regizori, elevi şi studenţi. Librăria Habitus şi Arhiva de Ceai au găzduit majoritatea activităţilor inclusiv controversata dezbatere Sexul vs. Barza”.
Anul acesta Festivalul Egalităţii de Gen a fost organizat de A.L.E.G. la Sibiu în cadrul proiectului Coaliţia pentru Egalitate de Gen finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea totală a proiectului a fost de 74.250 Euro, pe o durata: 18 luni.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO/ULTIMA ORĂ: La un pas de catastrofă. Explozie puternică la Rafinăria Petromidia

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, vineri dimineața, la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum....
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect