12.9 C
Sibiu
marți, aprilie 16, 2024

Bolile vasculare, cercetate la Spitalul Județean, printr-un proiect de 22 de milioane de lei

Cele mai citite

La Spitalul Județean Sibiu s-a dat startul proiectului„Centru de Cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult”, finanțat din fonduri europene și de la bugetul județean. Valoarea totală a proiectului este de 22, 3 milioane de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă UE – 15, 3 milioane de lei, Consiliul Judeţean Sibiu – 2,6 de milioane de lei, iar TVA – 4,3 milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 7 august 2014 iar durata proiectului este de 12 luni.
„Este un proiect foarte important pentru domeniul sănătăţii din judeţul Sibiu în general şi în special pentru Spitalul Clinic, cea mai mare unitate spitalicească finanţată de Consiliul Județean. Mă bucur că echipa care a lucrat la realizarea proiectului a reuşit obţinerea finanţării care va contribui la dezvoltarea cardiologiei, cu rezultate benefice în îmbunătăţirea stării de sănătate a locuitorilor, atât din judeţul Sibiu, cât şi a celor din judeţele învecinate. Cu siguranţă că noile aparate care vin cu bani europeni vor completa profesionalismul cadrelor medicale de aici cărora le doresc mult succes în activitatea de cercetare.  Sper ca pe viitor să existe cât mai multe proiecte de cercetare în domeniul sănătăţii realizate cu finanţări europene”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, dl. Ioan Cindrea.
Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul medicinei cardiovasculare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Obiectivul specific al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare prin achiziţionarea de echipamente de cercetare de ultimă generaţie. Aceste echipamente vor permite dezvoltarea de teme de cercetare ale căror potenţiale rezultate vor avea impact direct asupra îmbunătăţirii sănătăţii populaţiei, prin reducerea incidenţei mortalităţii cardio-vasculare.
„Este un proiect de cercetare adresat unor segmente de populaţie cu patologie în general vasculară, din cadrul patologiei cardio-vasculare, obstetrica-ginecologie şi neurologie. Proiectul are teme de cercetare legate de aceste domenii de patologie, cărora trebuie să le adăugăm, pe lângă factorul uman reprezentat de colectivul de cercetare, şi o infrastructură adecvată, modernă, o poziţionare într-un spaţiu corespunzător acestuia. În acest sens, s-au întocmit proiectul pe suportul ştiinţific, cererea de aparatură adecvată precum şi realizarea planului infrastructurii în fosta Policlinică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, la parterul secţiilor Cardiologie şi Obstetrică – Ginecologie,” a explicat Prof. Univ. Dr. Ioan Maniţiu medic şef Secţia Clinică Cardiologie I şi manager de proiect.
Proiectul îşi propune astfel să dezvolte, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, un Centru de cercetare a patologiei cardiovasculare. Acesta va funcţiona în incinta Spitalului Nou de pe bdul Corneliu Coposu.
Centrul de cercetare CVASIC va avea un compartiment (laborator) de cateterism şi explorare invazivă;
un compartiment de cercetare noninvazivă, cu 4 laboratoare (imagistică nucleară, ecografie cardiacă, ecografie neurologică, ecografie obstetrică) și un compartiment de terapie intensivă.
„Acest proiect este unul deosebit de important pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu întrucât va duce la creşterea nivelului de performanţă în ceea ce priveşte activitatea medicală, datorită aparaturii performante pe care o vom achiziţiona şi datorită activităţii de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului. Practic, vom beneficia de creşterea capacităţii de cercetare şi dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare. Principalii beneficiari sunt de fapt cetăţenii şi dorinţa noastră este să creştem permanent gradul lor de satisfacţie cu privire la serviciile pe care le oferim. Cu acest gând am pornit la drum în acest proiect pe care trebuie să-l implementăm în decurs de un an, si vom face toate eforturile în acest sens”, a declarat la rândul său managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.
Echipamentele achiziţionate sunt în valoare de aproximativ 17,4 milioane lei, dintre care cele mai importante sunt: angiograf, sistem RMN, ecocardiograf 3D, aparat mobil de radiografii, precum și un ecograf cu 4 sonde.
„Am prevăzut în proiect achiziţionarea de aparatură pentru întreaga paletă de patologii cu implicaţie vasculară şi de aceea va fi un centru mai mult decât util. Cardiologia este unul dintre principalele domenii beneficiare, întrucât este direct legată de vasele de sânge, dar şi neurologia cu pato­logia vasculară neuro­logică, obstetrica – gine­cologia cu tot ce înseamnă patologie indusă, patologia nefrologică, patologia vasculară a arterei renale”, a adăugat Dr. Radu Chicea, Director medical al SCJU Sibiu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Copil de 3 ani accidentat de un autoturism

Un copil de 3 ani a fost rănit într-un accident produs luni seara pe strada Doamna Stanca, din Șelimbăr.Din...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect