Connect with us

Sănătate

Mamograful din Mediaș a fost pus în funcțiune

Daniel Dăbăcan

Publicat

pe

Spitalul Medias are mamograf 1
Bannet continental 29 aprilie

Spitalul Medias are mamografPacientele Spitalului Municipal Mediaș vor beneficia, începând de miercuri, de un mamograf modern. Acesta a fost achiziționat încă de la finele anului trecut, însă abia acum a fost pus în funcțiune, după ce au fost obținute toate autorizațiile necesare pentru funcționarea aparatului și de asemenea, după ce a fost recrutat personal de specialitate.
La parterul unității medicale a fost amenajat un spațiu în care a fost amplasat mamograful, costul lui fiind de aproximativ 60.000 de euro.

Reprezentanții spitalului și-au dorit încă de la început încheierea unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât lunar să fie efectuate mamografii gratuite, însă aceștia precizează că acest lucru e o chestiune de timp. Până atunci ele vor fi efectuate contra cost, la prețul de 100 de lei.

“După nenumărate divergențe, am reușit să obținem toate aprobările necesare funcționării aparatului, care este funcțional începând de astăzi. A fost o investiție destul de importantă, pentru că vorbim de aproximativ 60.000 de euro. Mamograful este nou, modern și dispune de absolut tot ceea ce este necesar în vederea desfășurării activității, care se va desfășura pentru moment contra cost, până în momentul în care vom reuși să definitivăm actele cu Casa de Asigurări de Sănătate, în așa fel încât să poată fi prins un buget pentru acest gen de explorări, după care va exista o listă de așteptări și în măsura bugetelor lunare, vor exista și investigații cu titlu gratuit”, a explicat managerul spitalului, Bogdan Burghelea.

Medicul specialist Bogdan Cociaș atrage atenția că noul aparat este destinat persoanelor peste 40 de ani.
“Aparatul este adresat persoanelor peste 40 de ani. Legislația Europeană care se aplică și la noi, impune folosirea mamografiei ca metodă de detectare a micilor leziuni care nu sunt palpabile, deci femeia nu poate palpa o leziune de 5 mm. După 40 de ani este utilă o mamografie pe an, iar după 50 de ani este obligatorie”.

Programările se fac la parterul spitalului, la radiologie, atunci fiind stabilită şi ziua, respectiv ora, la care se va efectua acest tip de investigaţie, în funcţie de numărul pacientelor, care se vor prezenta cu bilet de trimitere de la medicul specialist.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *