În scurt timp începe anul școlar 2013-2014 și mulți dintre copii, de la cei mici până la cei mari, se vor întoarce în școli și grădinițe. Totodată ne apropiem de toamnă, un anotimp prielnic infecțiilor respiratorii. Îngrijorați de această perioadă sunt în special părinții care își duc micuții pentru prima dată în colectivitate. Ei vor trebui să facă față, de-a lungul anului, virozelor, mai mult sau mai puțin severe. Acesta este motivul pentru care am cerut opinia unui specialist. Dr. Sorin Ioan Iurian, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu oferă câteva recomandări.
Părinții cu experiență știu că cel mai greu an din punct de vedere al sănătății copilului este primul an de comunitate. Cei care urmează să aibă această experiență sunt îngrijorați și nu mai știu cum și unde să se informeze pentru a putea preveni îmbolnăvirea copilului lor. Dr. Sorin Ioan Iurian, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, îi liniștește cu privire la această perioadă de toamnă și de începere a anului educațional. A urmărit, din prisma experienței sale de pediatru, aspectele legate de infecțiile respiratorii, pentru că sunt cele mai frecvente, atât în patologia aparatului respirator, cât și în cea a aparatului digestiv, să răspundă celor mai frecvente întrebări ale părinților, dar și să distrugă unele „mituri” cu privire la îngrijirea copiilor în timpul infecției și a perioadei de convalescență.
Îmbolnăvirile din primul an de comunitate întăresc imunitatea
Medicul pediatru Sorin Iurian spune că fiecare copil vine în grădiniță / creșă cu virusuri respiratorii, formându-se în colectivități un „amalgam” viral. Transmiterea virală între copii este foarte ușoară și astfel infecțiile respiratorii sunt cvasi-permanente. “Vestea bună este aceea că acești copii își vor întări sistemul imun în urma acestor infecții. Studiile efectuate au confirmat că, la copiii din colectivitate, se pot identifica concomitent între minim 4 – maxim 6 virusuri respiratorii. Tabloul clinic este rezultanța unui “mixaj” viral, deseori manifestat prin tuse, obstrucție nazală și secreții nazale seroase / mucoase / purulente. Aceste infecții sunt foarte utile, ajutând sistemul imun să se maturizeze și să acționeze în timpul infecțiilor viitoare, la parametrii optimi. Este vorba de așa-zisul “răspuns imun secundar”, răspuns ce este mult mai prompt și mai eficient decât răspunsul imun din timpul primului contact cu antigenul viral”, spune dr. Sorin Iurian. În concluzie, pediatrul ne asigură că sistemul nostru imun devine mai “experimentat” trecând prin aceste infecții, acesta fiind singurul din organism care se perfecționează progresiv odată cu trecerea anilor.
Infecțiile virale nu necesită antibiotice
Medicul pediatru Sorin Iurian subliniază faptul că, infecțiile virale nu necesită antibioterapie, pentru că doar bacteriile răspund la antibiotice. „Antibioticul “ratează” virusurile și “țintește” doar bacteriile. Statistica arată o incidență covârșitoare a etiologiei virale, versus etiologia bacteriană (90-95% din infecții sunt virale), cu alte cuvinte, din 20 de copii consultați într-un cabinet medical pentru febră și simptomatologie respiratorie, doar 1 – 2 au cu adevărat nevoie de antibiotic. Antibioticul utilizat nejustificat va conduce la distrugerea florei microbiene sanogene din corpul nostru (scade imunitatea intestinală) și la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Aceleași statistici arată creșterea alarmantă, la nivel mondial, a rezistenței microbilor la antibioticele utilizate abuziv”.
Medicamente utilizate pentru “stimularea” imunității
Aici medicul Iurian spune că, în opinia sa, nu sunt multe alternative. “Fiecare medic crede că a găsit “medicamentul minune” care stopează/reduce infecțiile. Fiecare medic va răspunde individual la această întrebare, în funcție de experiența pe care o are cu anumite medicamente. Dar ceea ce vă pot spune, este faptul că infecția respiratorie, în general, își urmează cursul în ciuda recomandărilor de administrare a preparatelor imunomodulatoare. Durata bolii nu va fi influențată. Prin aceste măsuri, eventual, ajutăm corpul să suporte mai ușor boala și să reducem riscul suprainfecției bacteriene”.
Investigații recomandate copiilor din colectivitate
Atunci când ducem copilul în colectivitate, ni se solicită exudatul faringian și examenul coproparazitologic. Dr. Iurian spune că „Exudatul faringian va urmări prezența streptococului beta-hemolitic grup A (SBHA), ceilalți germeni depistați, oricare ar fi, se interpretează în cadrul disbacteriozei oro-faringiene sau a portajului tranzitor. Cu atât mai mult nu se recomandă antibiotice în cazul decelării altor germeni decât SBHA (exemplu: nu tratăm Stafilococul aureu, Pneumococul, Candida etc). De asemenea, recomand prudență în tratarea germenilor depistați la examenul bacteriologic al secreției nazale, utilitatea acestei investigații fiind limitată”.
Vaccinările recomandate la intrarea în colectivitate
Pe lângă vaccinările recomandate de Programul Național de Vaccinări sustinut de Ministerului Sănătății din România, medicul pediatru Sorin Iurian spune că, la intrarea în colectivitate, este utilă și vaccinarea anti-pneumococică, iar în primele 6 luni de viață vaccinarea anti-Rotavirus.
Atitudinea față de copilul febril
Poate unul dintre cele mai valoroase sfaturi sunt cele legate de atitudinea părintelui în fața febrei copilului. Pediatrul spune că, cei mai mulți părinți se tem de febră (“fever-phobia”). Însă el ne liniștește. „Febra trebuie privită ca un “aliat” în lupta împotriva agentului infecțios, pentru că îl limitează. În timpul febrei, organismul își mobilizează “armata” de celule imune (leucocite). Activitatea acestora se amplifică semnificativ (leucotaxie) la creșterea temperaturii chiar cu 1 grad Celsius peste pragul 370C. Febra se va combate doar la valori peste 380C, având în minte efectul benefic al acesteia. Deoarece administrarea de antitermice limitează afluxul de celule imune în sânge, concluzionăm că nu trebuie intervenit decât la valori ridicate. Se impune totuși prudența în cazul copiilor cu antecedente de convulsii febrile pe perioada primilor 5 ani de viață, pentru reducerea riscului de recidivă, sau la cei cu antecedente familiale de convulsii febrile. Dintre măsurile de combatere a febrei, în afara medicației anti-piretice (a se respecta doza recomandată de medicul de familie sau pediatru), sunt utile și alte măsuri: baie hipotermizantă / împachetări hipotermizante (temperatura apei 36-37oC) și creșterea aportului de lichide. Nu se recomandă compresele cu oțet sau alcool (risc de arsură chimică la nivelul pielii). Copilul va fi îmbrăcat mai sumar, pentru favorizarea pierderii excesului de căldură”.
Sfatul psihologului,
pentru integrarea copiilor în colectivitate
„Deseori, copilașii care se obișnuiesc mai greu cu situațiile și cu persoanele noi reacționează similar și în această situație, despărțindu-se cu dificultate de părinți. Pentru a-i ajuta să accepte separarea, este important ca părinții să aibă o atitudine pozitivă, calmă şi suportivă și să le explice celor mici, încă dinaintea începerii grădiniței, ceea ce urmează să se întâmple. Pentru aceasta pot folosi jucării (cum ar fi cele de pluș) cu ajutorul cărora să le explice copiilor ce presupune mersul la grădiniță. Faptul de a rămâne acolo fără părinți le poate provoca o teamă de abandon celor mici, de aceea părinții trebuie să le explice că se vor întoarce pentru a-i lua acasă după masa de prânz, după somn etc. (în funcție de situație), pentru a-i liniști. De asemenea, cei mici se pot teme de persoanele și copiii necunoscuți, astfel că părinții le pot spune că, deși nu îi cunosc acum, acei copii le vor deveni în timp prieteni, în continuare părinții putându-i învăța cum să procedeze pentru a se prezenta și a începe relaționarea cu noii colegi. Toate acestea pot fi exemplificate în jocul cu păpuși sau plușuri, pentru ca cei mici să înțeleagă mai bine. Este important ca părinții să îi ajute pe cei mici să își exprime emoțiile, încurajându-i să vorbească despre temerile și neliniștile lor cu privire la noul program, pentru a ști cum să îi ajute în adaptarea la colectivitate”, spune psihologul Oana Vasiu.