1.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

INTERVIU/Chirurgia de zi, o variantă pentru care optează tot mai mulți sibieni

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

În trecut, orice operație chirurgicală presupunea o perioadă de spitalizare atât înainte de intervenție, cât și după realizarea acesteia. Acum însă, metodele moderne permit efectuarea intervențiilor chirurgicale într-un timp foarte scurt, fără a necesita o recuperare în spital a pacientului. În ce constă chirurgia ambulatorie și care sunt avantajele pentru bolnavi ne explică Medicul Primar Chirurg, Doctor în Științe Medicale, Ciprian Tănăsescu.

 

Tot mai multe clinici promovează conceptul de chirurgie ambulatorie. Ce presupune acesta?

Chirurgia ambulatorie sau „chirurgia de zi” este un concept mai nou apărut la noi în țară, care provine din țările dezvoltate, cu bogată experiență în medicina privată. Are la bază două mari principii: începerea rapidă a recuperării active a pacientului, imediat la finalul operației și o eficientizare din punct de vedere financiar al serviciilor medicale oferite pacientului. O să încerc să detaliez un pic fiecare din cele două principii.

Fast-track surgery, conceptul introdus în chirurgia modernă, constă într-un protocol ce conține tehnicile de bază folosite pentru a reduce agresiunea chirurgicală și stresul operator asupra organismului, prin minimalizarea durerii, reducerea complicațiilor, miniinvazivitatea, îmbunătățirea evoluției postoperatorii, scurtarea spitalizării și recuperarea activă a pacienților prin proceduri specifice.

Scurtarea perioadei de spitalizare duce automat la costuri mult mai mici atât pentru pacient, cât și pentru clinica privată, făcând accesibile serviciile private pentru toate categoriile de populație.

Care sunt avantajele pentru pacient?

Așa cum am precizat avantajele pentru pacient sunt reprezentate de: lipsa durerii postoperatorii, o refacere foarte rapidă, cicatrici minime, reluarea activității în timp scurt, spitalizare redusă – deci timp minim petrecut departe de mediul familial, costuri mici legate de spitalizare.

Având în vedere că pacientul care merge acasă să se recupereze nu este supravegheat de un medic, care să îi observe eventuale simptome problematice, nu este posibil să crească riscurile la care expus?

Într-adevăr, ar exista riscurile despre care vorbiți, dar ele au fost contracarate prin discuții amănunțite cu pacientul, atât preoperator, cât și postoperator, discuții în care i se explică pacientului totul despre boala de care suferă, despre intervenția la care urmează să fie supus, despre riscul operației, despre complicațiile care pot apărea intră și postoperator și mai ales ce are de făcut acasă, ce trebuie să observe și cum trebuie să reacționeze. De asemenea pacientul primește la externare o scrisoare medicală în care sunt precizate toate amănuntele enumerate anterior, pentru cazul în care pacientul din anumite motive (stres, emoții, anxietate etc.) uită câte ceva din ce i s-a explicat.

O scrisoare medicală, care conține aceleași informații, este trimisă, în aceeași zi, medicului de familie. Acesta va ști în cazul în care pacientul i se va adresa totul despre intervenția suferită de pacient, despre complicațiile posibile și modul în care trebuie să reacționeze.

Pacientul primește un număr de telefon la care poate suna în orice moment pentru a se sfătui în legătură cu diferite probleme care pot apărea, iar periodic este chemat la control. Astfel, are posibilitatea de fi urmărit atât de medicul de familie, cât și de medicul operator.

Deci esența este o foarte bună comunicare a medicului chrurg atât cu pacientul, cât mai ales cu medicul de familie. Sunt aspecte foarte importante pe care le-am observat cu atentie în cadrul pregătirii mele din Franța (Centre Hospitaliere de Compiegne – Universitatea din Amiene).

Care sunt afecțiunile medicale pentru care recomandați chirurgia „de o zi”?

Dacă inițial paleta de intervenții chirurgicale ambulatorii se reducea la: unghii încarnate, panariții, abcese, flegmoane, lipoame, chisturi de diferite tipuri, nevi pigmentari, veruci (negi), patologie perianală – abcese, boală pilonidală, fistule perianale, fisuri anale, hemoroizi, tromboze hemoroidale, la momentul actual am introdus cu mare succes o serie de alte intervenții chirurgicale, pentru care spitalizarea era până acum între 3 și 7 zile. Astfel practicăm în mod curent toate tipurile de intervenții pentru varice, hernii inghinale, ombilicale, Spigel, ale liniei albe și mai nou chirurgia sânului. Toate aceste intervenții se fac cu internare de zi, deci pacientul pleacă acasă în aceeași zi, fără probleme legate de intervenția chirurgicală, clinica beneficiind de un modern bloc operator, dotat cu aparat de anestezie generală și saloane utilate ultramodern. Aceste operații, bineînțeles, nu pot fi efectuate de către un singur om. Ca și în spatele oricăror mari realizări există o echipă sudată, bine pregatită compusă dintr-un medic anestezist, doi medici chirurgi care participă împreună la toate intervențiile chirurgicale, medici din specialități conexe care contribuie la stabilirea unui diagnostic corect, personal mediu – minim absolvenți ai Colegiului de nursing. De asemenea, fără o dotare cu aparatură corespunzătoare – existentă în cadrul Centrului Medical Proctoven, nu cred  că dezideratele Chirurgiei moderne ar putea fi atinse.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un chirurg care să opereze ambulatoriu?

Aș începe cu cea mai importantă – comunicarea. Nu poți să practici acest tip de chirurgie dacă nu ești o persoană comunicativă, dacă nu poți să câștigi încrederea pacientului prezentându-i boala sa, tipul de intervenție la care va fi supus, beneficiile operației, dar mai ales riscurile și complicațiile care pot apărea. Pacientul trebuie convins că se poate și fără să stea 3-5 zile postoperator nemișcat în pat, că este spre binele propriu dacă imediat după operație se ridică și începe activ recuperarea. Cred că mai trebuie să mai aibă o altă mare calitate – dorința de a se perfecționa permanent. Nu poți să faci ceva modern în chirurgie dacă nu ești tot timpul pus la punct cu tot ce e nou în lume.

De asemenea, să fie un bun lider pentru a putea coagula în jurul său o echipă performantă și nu în ultimul rând să aibă puterea de a trece și peste insuccese, care sunt inerente pentru oricine muncește mult. Să nu uităm cuvintele generoase ale lui Paul Valery: ” Succesele chirurgului le luminează soarele iar insuccesele le îngroapă pământul” … 

În ce tip de unități medicale se pot efectua aceste operații?

Unitățile medicale în care se dorește practicarea ”chirugiei de zi” trebuie să fie dotate cu aparatură modernă, să aibă bloc operator propriu, posibilitatea de a oferi anestezie generală de scurtă durată și, nu în ultimul rând, saloane dotate corespunzător.

În prezent, pe lista de deconturi a Casei de Asigurări de Sănătate este cuprins un număr suficient de intervenții chirurgicale ambulatorii?

Vă spun sincer, deocamdată nu am fost interesat de o colaborare cu CJAS, datorită tarifelor mici și întarziate de decontare, iar eu consider că o clinică cu adevarat privata poate supraviețui strict prin pacienții săi și mai ales prin profesion
alismul medicilor.

Cum ar trebui îmbunătățit cadrul legal pentru desfășurarea cât mai optimă a activității chirurgicale ambulatorii?

Cred că sunt suficienți oameni specializați, cu diferite funcții, care trebuie să evalueze cadrul legal al unei mai bune funcționalități a relației Clinicilor private cu CJAS. Din punctul meu de vedere s-ar putea porni de la o evaluare reală a costurilor manoperelor chirurgicale ambulatorii coroborată cu calitatea serviciilor oferite.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect