22.3 C
Sibiu
marți, mai 21, 2024

Se înființează Registrul Național de Transplant, cu fonduri europene de 15,6 milioane de euro

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Timp de 36 de luni Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant din România și va înființa Registrul Național de Transplant, cu fonduri de la Uniunea Europeană, anunță reprezentanții instituției.
Ministerul Sănătății va utiliza peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Național de Transplant. De asemenea, în cadrul proiectului se vor actualiza ghidurile și protocoalele și ce este mai important, se va sistematiza și simplifica legislația de transplant. În această săptămână proiectul a primit aprobare pentru finanțare.
Proiectul Ministerului Sănătății se numește „Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului” și reprezeintă unul din cele șapte proiecte depuse de către instituție pentru a primi finanțare.
„În urma acestui proiect tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătățirea activității de transplant, dar și la asigurarea transparenței în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm  redundanțele legislative, elementele din legislație care nu mai au legătura cu situația existentă. Vom transpune în legislația noastră corect și complet toate directivele europene și vom reașeza actele normative prin eliminarea elementelor care conțin contradicții”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Potrivit reprezentanților ministerului, în cadrul proiectului va fi dezvoltat Registrul Național de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare și colectare date cu caracter personal și medical a potențialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicație procedura de transplant, precum și a celor care au beneficiat de o procedură de transplant. Tot în cadrul proiectului va fi inventariată fiecare activitate și va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.
Vor fi actualizate protocoalele și ghidurile  de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) și pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane).
Registrul Național de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toți actorii implicați în activitatea de transplant.
La Sibiu, în luna mai a acestui an a fost realizat primul transplant osos din ultimii 10 ani. Până în acest moment nu s-au mai făcut alte intervenții de transplant, însă există centre specializate pentru donarea de organe.
Până la finalul lunii august, în România s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. La nivel național s-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 6 intervenții de ficat de la donatori în viață, 87 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață. De asemenea, s-au realizat 4 transplanturi de cord și 2 de plămân și au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 7 grefe pulmonare (din care s-au folosit 4), 3 grefe cardiace şi 1 gerfă hepatică.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Cvadruplu campion național la culturism. Robert Frățilă – cel mai bun junior din țară

Sportivul sibian Robert Frățilă leagă succes după succes în competițiile de culturism naționale și internaționale. În week-end, la Campionatul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect