Connect with us

Cultura

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi a hramului Mănăstirii “Brâncoveanu”

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, fără dată fixă, deoarece depinde de data Paştilor, fiind rânduită în vinerea din Săptămâna Luminată. Anul acesta, Izvorul Tămăduirii este sărbătorit pe 3 mai.

La originea sărbătorii se află o minune săvârşită de Maica Domnului într-o pădure de lângă Constantinopol, în secolul al V-lea. Aceasta îi descoperă împăratului Leon cel Mare (457-474), pe atunci neîncoronat încă, un izvor cu apă vindecătoare. Plimbându-se prin pădure, Leon dăduse peste un orb rătăcit, pe care îl luase de mână ca să-l călăuzească spre izvor pentru a-şi potoli setea. Primind îndemn de sus, viitorul împărat spală ochii orbului cu apa tămăduitoare, care îi va reda în mod miraculos vederea.

PUBLICITATE

După un timp, urcând pe tronul Constantinopolei, împăratul Leon cel Mare va zidi o biserică lângă izvorul vindecător din pădurea unde se petrecuse minunea. De-a lungul istoriei, în acea biserică s-au întâmplat şi alte vindecări, printre care însănătoşirea împăratului Justinian (526-575), suferind de o boală grea. Biserica din epocă nu a supravieţuit cuceririi otomane, dar Izvorul Tămăduirii din timpul împăratului Leon s-a păstrat până astăzi în subsolul unei biserici construite la Istanbul (noua denumire a oraşului) în secolul al XIX-lea.

În prima vineri după Sfintele Paşti, la sărbătoarea “Izvorul Tămăduirii”, preoţii Bisericii sfinţesc apele prin slujba de “Aghiasma Mică”. Termenul “aghiasma” provine din grecescul “aghiasmos”, derivat al cuvântului “aghios”(sfânt). “Aghiasmos” se poate traduce şi ca slujbă de sfinţire, dar şi ca apă sfinţită, explică portalul Creştin Ortodox.

Credincioşii din Mitropolia Ardealului sunt ataşaţi în mod special de praznicul Izvorului Tămăduirii, acesta fiind unul dintre hramurile Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, aflate la doar 68 de kilometri depărtare de Sibiu, la poalele Munților Făgăraș.

PUBLICITATE

Și în acest an credincioșii au participat în număr mare la hramul mănăstirii și s-au rugat în cadrul slujbelor cuprinse în programul liturgic din această zi. La vechea fântână a mănăstirii a fost oficiată slujba de sfințire a apei de un sobor de preoți și diaconi condus de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de PS Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. După slujba de sfințire a apei, ierarhii și soborul slujitor au sfințit noul lumânărar al mănăstirii şi au oficiat Sfânta Liturghie la altarul din pădurea de lângă mănăstire. Programul liturgic de la hramul mănăstirii făgărășene s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu, informează Mitropolia Ardealului.

„Maica Domnului este cea mai apropiată de Fiul lui Dumnezeu, este mijlocitoare pentru noi, Îl poartă pe Hristos pe brațul drept și cu brațul stâng ni-L arată ca Mântuitor în icoana Sa. Dacă vom înălța cu toții o rugăciune către Maica Preacurată, din Izvorul Tămăduirii ea va revărsa asupra noastră liniște, pace, mulțumire, bucurie, împăcare. Trebuie să ne asumăm fiecare dintre noi starea în care suntem și responsabilitatea pe care o avem de împlinit și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, dorind mai bine. Nu este nevoie să trăim în autosuficiență, să fim indiferenți, de aceea ne rugăm pentru mai binele nostru, pentru mai binele credincioșilor care vin la mănăstirile noastre, grădini ale Maicii Domnului”, a transmis ÎPS Laurențiu Streza în cuvântul de învățătură pe care l-a rostit cu ocazia hramului Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE