Connect with us

Judeţ

Sărbătoarea Tuberozelor revine în 7 şi 8 august la Hoghilag

Avatar

Publicat

pe

Primăria Hoghilag şi Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag organizează, în 7 şi 8 august, la Biserica Evanghelică Hoghilag, Sărbătoarea Tuberozelor.

Programul manifestării cuprinde tururi ghidate în grădinile cultivatorilor, un târg de produse locale, brunch cu preparate tradiţionale, ateliere de creaţie pentru copii si adulţi, proiecţii de filme şi concerte.

PUBLICITATE

Sâmbătă, 7 august, la ora 12 va fi predată reprezentanţilor Ministerului Agriculturii documentaţia de evaluare în vederea obţinerii din partea Comisiei Europene a Indicaţiei Geografice Protejate pentru tuberoza de Hoghilag. În prezent beneficiază de indicaţie geografică protejată la nivel european doar două flori. Este vorba despre Trandafirul de Szoregi din Ungaria şi Azaleea de Gent din Belgia. Evenimentul va avea loc în curtea interioară a bisericii. Ceremonia va fi urmată de un tur ghidat în grădinile cultivatorilor de tuberoze.

Floarea, orginară din Mexic, a fost cultivată pentru prima dată in zonă de către etnicii saşi. În 1963 românii din Hoghilag au început să achiziţioneze bulbi de tuberoze si să înfiinţeze propriile culturi. Astăzi in comună sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au plantaţii în sistem intensiv, în scop comercial.

“Vă invităm să fiţi alături de noi la ceremonia de predare a documentaţiei de certificare. Este o încununare a muncii cultivatorilor de tuberoze din Hoghilag. Obţinerea certificării europene este o procedură destul de anevoioasă, dar sperăm că tuberoza va deveni prima floare cu indicaţie geografică protejată din România şi a treia din Europa.

PUBLICITATE

Acest lucru va facilita obţinerea de finanţări pentru membri comunităţii noastre şi va atrage tot mai mulţi turişti în zonă, dornici să ne descopere cultura si tradiţiile. Dorinţa noastră este ca acest demers să ducă la dezvoltarea şi bunăstarea comunităţi“, a spus primarul din Hoghilag, Nicolae Lazăr.

“Tuberoza de Hoghilag-Indicaţie Geografică Protejată este un proiect complex, complet şi matur, pregătit cu multă muncă şi implicare la care s-a lucrat de la începutul anului. Certificarea reprezintă apogeul recunoaşterii calităţii unui produs reprezentativ pentru comună, pentru judeţ şi de acum şi pentru România.

În data de 7 august vom prezenta caietul de sarcini din documentaţia care va merge la Comisia Europeană pentru înregistrare. Dosarul, procedural se depune la MADR, iar alături de noi va fi secretarul de stat George Căţean, care îl va prelua”, a declarat Ionuţ Diaconeasa, consultant agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fapt Divers

Fetiţă accidentată de un autoturism în urma unei traversări neregulamentare

Avatar

Publicat

pe

O fetiţă de 10 ani a fost accidentată, duminică după amiaza în urma unei traversări neregulamentare. Accidentul rutier a avut loc în Porumbacu de Jos.

Fetiţa a traversat neregulamentar strada şi a fost accidentată de un autoturism condus spre Sibiu de către o femeie în vârstă de 41 de ani, din judeţul Dolj. Un echipaj SMURD a intervenit pentru a-i acorda copilei primele îngrijiri medicale, minora fiind ulterior transportată la Compartimentul Primire Urgenţe al Spitalului Luther cu suspiciune de fractură de şold.

Poliţiştii au început o anchetă în acest caz.

CITEȘTE MAI MULT

Fapt Divers

FOTO Accident grav în zona Hula Bradului între un autoturism şi o cisternă

Avatar

Publicat

pe

Două persoane au fost rănite, duminică dimineaţa, într-un accident rutier produs pe Drumul Naţional 1, în zona Hula Bradului, între o cisternă şi un autoturism.

Autoturismul era condus spre Braşov de către o femeie în vârstă de 50 de ani, din Ilfov, iar cisterna din sens opus de un bărbat de 64 de ani din Covasna. În urma impactului dintre cele două autovehicule, conducătoarea auto şi o pasageră din autoturism au fost rănite. Echipaje de la Ambulanţă, Descarcerare şi SMURD au intervenit pentru acordarea primului ajutor celor două femei rănite, una dintre ele fiind încarcerată.

Echipajul de la Ambulanţa Sibiu a transportat la spital femeia de 59 de ani, care a suferit un traumatism de coloană lombară şi un traumatism de torace, iar echipajul SMURD a transportat la Unitatea de Primire Urgenţe Sibiu femeia descarcerată, politraumatizată.

La această oră traficul rutier este blocat complet în zona accidentului. Poliţiştii sibieni au deschis o anchetă în acest caz.

FOTO: ISU Sibiu

Accident grav in zona Hula Bradului intre un autoturism si o cisterna 1
Accident grav in zona Hula Bradului intre un autoturism si o cisterna 2
Accident grav in zona Hula Bradului intre un autoturism si o cisterna 3

CITEȘTE MAI MULT

Fapt Divers

FOTO Accident grav pe DN 14, la Şura Mare. Unul dintre şoferi a fugit de la locul evenimentului

Avatar

Publicat

pe

Accident rutier grav la intrarea în Şura Mare, duminică dimineaţa. Un autoturism s-a răsturnat în urma impactului cu o altă maşină, iar unul dintre şoferi a dispărut de la locul accidentului.

În urma cercetărilor poliţiştii au stabilit că un autoturism condus spre Şura Mare a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un alt autoturism condus din sens opus care s-a răsturnat în afara şoselei. Şoferul autoturismului condus spre Sibiu are 50 de ani şi este din Şura Mare.

Acesta a primit îngrijiri medicale din partea unui echipaj al Ambulanţei şi a fost transportat la Unitatea de Primire Urgenţe Sibiu pentru un consult medical amănunţit. În urma impactului acesta s-a ales cu un traumatism toracic şi multiple escoriaţii.

Poliţiştii rutieri sibieni încearcă acu, să dea de urma şoferului care imediat după producerea accidentului rutier a abandonat maşina şi a fugit. În acest moment traficul rutier este blocat total în zona evenimentului rutier, fiind deviat prin Viile Sibiului.

FOTO: Ambulanţa Sibiu, DRDP Braşov

Accident grav DN 14 Sura Mare 1
Accident grav DN 14 Sura Mare 2
Accident grav DN 14 Sura Mare 3
Accident grav DN 14 Sura Mare 4

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE