Connect with us

Featured

Șeful DSP: Condițiile din Spitalul Județean cresc riscul infecțiilor spitalicești

Ana Bersan

Publicat

pe

Anul trecut s-a constatat o tendință de scădere a infecțiilor asociate asistenței medicale, dar județul Sibiu se află în continuare printre primele județe din țară după numărul infecțiilor.

Activitățile generatoare de infecții sunt multiple, însă un factor important este vechimea spitalelor, cu circuite defalcate orar, unde hainele murdare trec pe același traseu cu mâncarea pacienților. Construirea unui nou spital este mai mult decât salutară, minimalizând sau anulând anumite riscuri ar crește calitatea actului medical și siguranța pacientului, potrivit lui Lucian Blăguțiu, inspector șef la DSP Sibiu. Acesta a declarat că, din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale, trebuie construit un spital nou. Harta de risc a infecțiilor este stabilită de condițiile pe care le are fiecare unitate sanitară, iar condițiile actuale ale Spitalului Județean Sibiu cresc riscul infecțiilor asociate asistenței medicale, este de părere șeful DSP.

PUBLICITATE

„Având un spital multipavilionar, ai o multitudine de structuri și de circuite, având o singură unitate sanitară, harta riscurilor se modifică în sensul de restrângere marcată. Apoi, controlul personalului care intră va fi mult mai bine realizat, riscurile globale pe unitate vor fi minimalizate sau anulate, circuitele fiind complet altele”, a declarat Blăguțiu. Cu alte cuvinte, schimbarea circuitelor înseamnă, printre altele, că pe unde circulă mâncarea pacienților nu se va trece și cu cearșafurile murdare.

Principalul generator al infecției nosocomiale este factorul uman

Serviciul de Control în Sănătate Publică de la nivelul DSP jud. Sibiu a efectuat în perioada 2016 – 2018 peste 1.000 de inspecții și controale la nivelul unităților sanitare din județul Sibiu. S-au aplicat 140 sancțiuni contravenționale constând în 104 avertismente și  36 amenzi  în valoare totală de 30800 lei. Amenzile au fost date angajaților conform fișei postului, nu unității sanitare care a urmărit consumul și modul în care sunt folosite produsele biocide pe secții.

Conform declarațiilor lui Lucian Blăguțiu, problemele constatate țin mai mult de funcționalitate, fiind cauzate în principal de personalul care nu respectă procedura. „Problemele au fost generate mai mult de personalul care nu respectă prevenirea riscurilor asupra lui și a pacienților, prin spălarea corectă a mâinilor, managementul deșeurilor sau procedura privind curățenia”, a mai spus inspectorul șef al DSP Sibiu.

PUBLICITATE

De asemenea, la nivelul județului Sibiu nu s-au constatat nereguli în ceea ce privește achiziția dezinfectanților și nu s-a impus retragerea unor substanțe din spitale.

Educația sanitară a pacientului și aparținătorului

DSP atrage atenția că o componentă importantă în limitarea IAAM o reprezintă și educația sanitară adresată pacienților și aparținătorilor. În principal, trebuie respectate cu strictețe măsurile de igienă a mâinilor, înainte și după fiecare contact cu un pacient. De asemenea, vizitatorii nu vor lăsa haine în apropierea locului de inserție a unor catetere sau daruri ori oniecte în pătuțul nou-născutului.  Prevenția poate merge până la limitarea accesului aparținătorilor în anumite secții.

PUBLICITATE

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Comuna Şeica Mică intră în carantină în următoarele două săptămâni

Avatar

Publicat

pe

Cu o incidenţă a cazurilor de COVID de 11,15 la 1.000 de locuitori, comuna Şeica Mică intră în carantină din această noapte şi până în 26 septembrie. În acest context, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni specifice de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecția locuitorilor, sunt realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acționa în sistem integrat atât la intrarea şi ieșirea din zona carantinată, cât și în interiorul acesteia pentru ca poliţiştii şi jandarmii să verifice dacă locuitorii respectă toate măsurile de protecție sanitară. În zona carantinată se instituie un filtru rutier la intersecția Drumului Naţional 14B cu Drumul Judeţean 142J.

PUBLICITATE

Conducătorii auto folosi două rute ocolitoare. Este vorba despre Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Judeţean 106B Mândra – Drumul Judeţean 107B – Drumul Naţional 14 Slimnic, respectiv Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Naţional 14 Copșa Mică.

“Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a preveni și a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

PUBLICITATE

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Featured

Noi reguli pentru anul școlar, toți elevii intră în online la o incidență de peste 6 la mie

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Educației și ministrul Sănătății au prezentat noile reguli care vor fi valabile în acest an școlar, conform Biziday.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, în acest an școlar toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică până la incidența de 6 la mie. Când incidența va fi mai mare, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor trece la cursuri online, cu excepția învățământului special.

PUBLICITATE

“După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.”, a transmis ministrul Educației.

De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanța dintre elevi de minim un metru. Purtarea măștii rămâne obligatorie în interior, iar autoritățile le recomandă pe cele de uz medical, chiar dacă sunt permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Masca nu va fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a anului școlar.

“Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a declarat ministrul Sănătății.

PUBLICITATE

Dacă vor exista cazuri pozitive, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în cea de-a opta zi, elevii se vor întoarce la școală în ziua a 14-a. În ceea ce privește învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE