fbpx
Acum citesti:
Sibiul s-a alăturat pasionaților de benzi desenate
Intreg articolul 5 minute de lectura

Sibiul s-a alăturat pasionaților de benzi desenate

Asociația de prietenie Ille et Vilaine – Sibiu, în parteneriat cu Asociația „Solidarité 35 Roumanie” din Franța, organizează la începutul lunii aprilie a doua ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate de la Sibiu. Povestea festivalului a început în urmă cu un an, iar ea a generat o altă poveste. Cea a primului și a singurului Club de benzi desenate din județ, Sibiu Comics Club.  Francois Montier este coordonatorul Festivalului și inițiatorul Clubului, iar Mara Bumbuc este elevă în clasa a XII-a, la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, olimpică la franceză și membră a clubului. Ei sunt cei care pun bazele benzilor desenate în Sibiu. 

În anul 2013, în Sibiu a fost organizat în premieră Festivalul Internațional de Benzi Desenate. Un succes, după cum spun organizatorii. „Au fost aproximativ 300 de oameni și am avut 5 autori. Doi au fost din Franța și 3 din România. Au fost 3 zile de expoziții, ateliere de benzi desenate cu profesioniști, sesiuni de dedicații și vânzare de cărți”, spune Francois Montier, coordonatorul Festivalului. Cum era de așteptat, totul a pornit din pasiune. De copil, Francois Montier a fost fascinat de benzile desenate. „În Franța, practic, creștem cu ele. Toată lumea le citește acolo. Când am venit aici, mi s-a părut o idee bună ca Sibiul să ajungă să le cunoască”. Francois s-a întâlnit cu mai mulți desenatori care au reușit să-l convingă că direcția este bună și că merită făcut ceva în acest sens. „Drumul a fost greu, dar până la urmă am reușit să organizăm festivalul, anul trecut în aprilie”. Anul acesta va fi cea de-a doua ediție, iar sibienii nu mai au mult de așteptat, pentru că în zilele de 4, 5 și 6 aprilie, în sala CIT a Primăriei se vor putea bucura de mirajul benzilor desenate. De data aceasta, vor participa 3 autori francezi și 5 români, consacrați în lumea benzilor desenate, vor fi trei expoziții inedite, un concurs pentru tinerii între 11 și 18 ani, atât din România, cât și din Franța, vânzare de carte cu dedicații de la autori, provocări pe hârtie, workshop-uri și conferințe. Festivalul de la Sibiu este al treilea în România, după cel din Constanța, cu o vechime de 23 de ani, și cel de la București, care se află la a 4-a ediție.    

Ideile nasc idei

Pentru că festivalul a fost un succes și interesul pentru benzile desenate a fost stârnit, Francois a mai avut o idee în primăvara anului trecut: Sibiu Comics Club, un club de desenatori amatori, deschis pentru oricine se vede pasionat de benzi desenate. În octombrie 2013, ideea clubului a devenit realitate. Astăzi, Sibiu Comics Club are 7 membri, iar 5 dintre ei sunt implicați în primul proiect: O bandă desenată, la care cei 5 lucrează împreună. Ca subiect au ales una din legendele Turnului Bisericii Evanghelice. Cum prinde contur proiectul? „Prima etapă este să facem story board-ul, moment în care viziunea noastră asupra poveștii capătă formă și fond. Tăiem povestea, despărțim cadrele și facem grafica”, spune Francois. Fiecare dintre cei implicați în proiect are o treabă bine stabilită. Astfel, Mara Bumbuc, elevă în clasa a XII-a, se ocupă de arhitectură, Francois de story board, Sebastian Nedescu de dialog, Ina Penciu de personaje și Ionuț Catană de caligrafie. Proiectul va fi finalizat până la Festivalul din aprilie, când toate benzile desenate vor crea o revistă, ce va fi prezentată în cadrul festivalului. Mara povestește ce înseamnă să fii pasionat de benzi desenate. „Am început să citesc benzi desenate, pentru că iubeam franceza și exprimarea prin desen mi-a captat atenția. Benzile desenate sunt dinamice, au mesaje emoționante și, deși la prima vedere nu par, sunt profunde. Spre deosebire de cele americane, benzile din Europa spun mai mult decât o poveste. Ele transmit mesaje. Îmi place nespus să lucrez la proiectul nostru. Cel mai greu mi se pare că trebuie să ne mulăm pe poveste și să lucrăm în echipă. Viziunile noastre trebuie să se completeze și să se suprapună ca să reușim.”

Sibiu Comics Club este singurul club de benzi desenate pentru amatori din Sibiu. Întâlnirile sunt în fiecare miercuri, de la ora 18:30, la sediul Asociației de prietenie Ille et Vilaine și durează „…până obosim”, după cum spune Francois Montier, inițiatorul clubului. „Oricine poate veni, dar cine vine trebuie să știe că nu este un curs de desen, ci învățăm împreună și ne ajutăm reciproc”.  

Casetă

În anul 1820 apar în lume printre primele benzi desenate, realizate de un pedagog elveţian, bun prieten cu Goethe, care l-a şi îndemnat să îşi publice creaţiile într-un volum. În România, banda desenată apare în 1893, publicată de Constantin Jiquidi , primul autor român, caricaturist, după ce în 1891 au fost publicate primele benzi desenate într-o revistă din România, acestea fiind preluate din reviste germane sau austriece. Banda desenată s-a dezvoltat în acea perioadă pentru că se dezvolta presa şi, în paralel, publicaţiile pentru copii. Unul dintre înaintaşi era Barbu Petriceicu-Haşdeu, care a condus prima revistă română de benzi desenate, „Amicul Copiilor“. Unele dintre cele mai îndrăgite personaje ale benzii desenate au fost Haplea și Harap Alb. Astăzi, benzile desenate câștigă teren în România, și, implicit, în Sibiu.

 

 

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.