Connect with us

Cultura

Sibiu – capitala mondială a teatrului, pentru zece zile

Andra Marinescu

Publicat

pe

Sibiul s-a transformat, pentru zece zile, în capitala mondială a teatrului, unde aproximativ 3.300 de artiști din 73 de țări vor susține peste 540 de evenimente, în peste 70 de spații de joc. Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 14 – 23 iunie și cuprinde spectacole de teatru, de circ contemporan, de dans, prezentări de carte, conferințe speciale, ateliere, spectacole – lectură și multe alte surprize pentru spectatori. Potrivit organizatorilor, la ediția 2019 a evenimentului sunt așteptați aproximativ 700.000 de spectatori care vor fi părtași la capitolul cu numărul 26 al FITS.

Festivalul, care se desfășoară anul acesta sub tema „Arta de a dărui”, debutează vineri, iar deschiderea oficială va fi marcată de un foc de artificii, în Piața Teatrului, de aproximativ zece minute, la miezul nopții.

PUBLICITATE

Concerte ale artiștilor francezi, în Piața Mare

Ediția 2019 a FITS aduce nenumărate concerte în Piața Mare, toate făcând parte din cadrul Sezonului România – Franța. Seria a fost deschisă vineri seara, în centrul Sibiului, de Broken Back, pe muzică indie. Artistul este deținătorul unui disc de aur, iar la începutul anului a lansat un nou single.

Sâmbătă, de la ora 22.30, tot în centrul orașului, concertează Juniore, o formație pariziană alcătuită din femei, ce acoperă genuri muzicale precum surf groove, sunshine pop, sizzling psychedelia și garage rock. Trupa are o linie melodică elegantă și fresh, cu versuri contrastante, ce abordează teme precum iubirea, despărțirea, rușinea sau chiar și surprizele neplăcute.

PUBLICITATE

Artistul francez Adam Naas va prezenta duminică, de la ora 21.45, în Piața Mare, un spectacol de muzică romantică, cu piese ce fac parte din albumul “The Love Album”. „Cu o voce ce încântă simțurile, muzica lui face atmosferă, în timp ce versurile sale completează scena cu note de electro și indie. Adam Naas are un cântec pentru fiecare etapă a iubirii, de la acceptarea de sine, la bucuria de a-ți cunoaște sufletul pereche, la ura distructivă de la sfârșitul oricărei povești de iubire”, spun organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Săptămâna următoare, seria concertelor din Piața Mare continuă vineri, 21 iunie, de la ora 22.45, cu un spectacol susținut de Pépite, un duo francez ce reunește influențe americane, franceze și jamaicane, urmat duminică, 23 iunie, de la ora 22.30, tot în inima Sibiului, de Radio Elvis, o formație alcătuită din Pierre Guénard, Manu Ralambo și Colin Russeil, care în prezent își promovează cel de-al doilea album. După un prim album de succes, intitulat „Les Conquêtes”, lansat în 2016, câștigător al Premiului pentru albumul anului la Victoires de la Musique (2017) și după un turneu ce le-a confirmat poziția, Radio Elvis revine cu un sound cu elemente de rock, punk și pop, după cum anunță FITS.

 

PUBLICITATE

Singuri în Univers?”, pe picioroange și cu acrobați

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a adus anul acesta, ca spectacol de stradă în deschidere, „Singuri în Univers?”, ce va fi reluat sâmbătă, de la ora 21.45, în Piața Mare. Creat de Aérosculpture și în regia lui Jean-Pierre David, evenimentul se bucură de participarea Corului Liceului de Artă Sibiu, condus de dirijorul Marinela Drughe Ignat. În acest spectacol, compania franceză creează un univers de proporții urașe, cu acrobați, artiști pe picioroange, muzicieni, păpușari, coruri și pirotehniști. „Se va deschide, astfel, o cale atemporală spre o altă dimensiune, ce cuprinde sculpturile Aérosculpture: Cometele fermecate, Farfuria zburătoare, Cosmonautul explorator. SPACE este locul mistic de întâlnire al unei mici asociații de cartier care provoacă un cataclism cosmic din pură întâmplare. Sunteți pregătiți de lansare?! Să pornim spre spațiul cosmic!”, este invitația francezilor.

 

PUBLICITATE

Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern și Oana Pellea joacă la FITS 2019

Nume mari de pe scenele din România vor veni în acest an la FITS. George Mihăiță, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Marian Râlea, Oana Pellea, Pavel Bartoș și Alexandru Papadopol se află pe agenda Festivalului din 2019.

De exemplu, Horațiu Mălăele va fi prezent cu un text improvizat în „Sunt un orb”, un spectacol al Asociației Teatrului de Comedie „George Mihăiță”, ce se va juca în ultima zi a FITS, pe 23 iunie, de la orele 18.30 și 21, la Redal Expo. “Spectacolul <<Sunt un Orb>> cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar și proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră”, explică actorul Horațiu Mălăele.

PUBLICITATE

Alte spectacole românești de care publicul FITS se poate bucura în acest an sunt „Pescărușul” (jucat vineri și reluat sâmbătă, 15 iunie, la ora 16, la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, al „unteatru”, sub o regie semnată de Andrei Șerban, „Dansul pinguinului imperial” (18 iunie, ora 16, la Teatrul „Gong”), al Teatrului Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea, cu o regie semnată de Vlad Popescu, „In a forest dark and deep” (16 iunie, ora 16, la Redal Expo), regizat de Iarina Demian, al ArtEst Foundation & unteatru, „Regulile jocului” (15 iunie, ora 16, la Teatrul „Gong”), al Teatrului pentru Copii și Tineret “Gong”, cu text și regie aparținându-i lui Yann Verburgh, „Moș Nichifor”, al Teatrului ACT, al regizorului Alexandru Dabija, ce îi are în distribuție pe Marcel Iureș și Ruxandra Maniu, și “Before Breakfast” (17 iunie, la orele 20 și 22, la Teatrul „Gong”), al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, cu o regie semnată de Andrei și Andreea Grosu.

În plus, „Mihăiță. Reconstituirea unei vieți”, cu George Mihăiță, care s-a jucat vineri, la Filarmonica de Stat Sibiu, s-a bucurat de un real succes, fiind apreciat de spectatori.

Trei spectacole internaționale de neratat

PUBLICITATE

În ceea ce privește spectacolele internaționale, printre ele se numără „Faust”,  reprezentație ce face parte din cadrul Sezonului Chinez, fiind adusă la Sibiu de Contemporary Legend Theatre. „Faust”-ul regizorului Wu Hsing-kuo s-a jucat în prima zi a FITS, fiind reluat sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16, la Teatrul Național „Radu Stanca”.

Apoi, vorbim despre„Izvorul dansului”, o colaborare între coregrafii Colin Dunne și Sidi Larbi Cherkaoui, cărora li se alătură pe scenă compozitorul Michael Gallen și muzicianul Soumik Datta. Compoziția lui Gallen are la bază o diversitate de surse sonore și muzicale și urmărește liniile melodice excentrice ale percuției, ale coloristicii timbrale și ale bogatei tradiții sean-nós, construind un larg univers sonor, ce include suprapunerea pianului cu instrumente cu corzi, texturi electro-acustice și momente corale polifonice, după cum spun organizatorii FITS. Spectacolul s-a jucat vineri, dar va fi reluat și sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

Sezonul Francez vine cu „Starea de asediu”, un spectacol de Albert Camus, regizat de Emmanuel Demarcy – Mota și care aparține Théâtre de la Ville-Paris.

PUBLICITATE

 

„Un oraș bizar, liniștit dar, totodată, tensionat. Deodată, apare un tiran și preia puterea. Vorbim despre Ciumă, care impune declararea stării de asediu. Din acel moment, orașul este supus unei dictaturi feroce: suspendarea drepturilor fundamentale, reguli inumane, teroare. Cu ajutorul unui secretar hain, tiranul inoculează boala supușilor săi la întâmplare, omorându-i, până când un tânăr, ajutat de iubita lui, se revoltă și organizează rezistența. Orașul va fi eliberat cu prețul vieții lui”, este descrierea spectacolului de teatru. Spectacolul va avea două reprezentații, marți, de la ora 20, și miercuri, de la ora 18, în Sala „Faust” a Fabricii de Cultură.

Cei care încă nu și-au cumpărat bilete pentru spectacolele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu o pot face de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu nr. 17), zilnic în perioada evenimentului, între orele 920.

PUBLICITATE

Informații suplimentare despre spectacolele FITS se găsesc pe site-ul oficial al evenimentului, www.sibfest.ro.

PUBLICITATE

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE