Connect with us

Cultura

Sibiu Panorama: Cum s-a transformat Sibiul ultimilor 15 ani

Monika Tompos

Publicat

pe

La Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch, chiar în Parcul Astra, la dreapta Bisericii Evanghelice Sfântul Ioan, la etajul 1, poate fi vizitată până la finalul lunii martie expoziția de fotografie PANORAMA Hermannstadt Sibiu a artistului Stefan Jammer.

Oferind o perspectivă neatașată asupra ultimilor 15 ani ai Sibiului, Stefan Jammer surprinde momente, cartiere, situații, clădiri și culori ale orașului așa cum rareori avem ocazia să le surprindem între sarcinile și drumurile noastre zilnice. Stefan Jammer oferă prin expoziția sa perspectiva proaspătă a trecătorului observator, a documentaristului care lasă timpul să se așeze peste priveliști între cele două vizite ale sale, a exploratorului însetat să descopere fiecare unghi al orașului, și fidelitatea locuitorului adoptat, față de alcătuirea noului său oraș. Sibiul își devoalează cu acest prilej dinamicitatea, arătând că trăiește zi de zi alături de locuitorii săi, că se transformă continuu sub privirile acestora și se dezvoltă odată cu vremurile, la fel cum o facem, de altfel, și noi, comunitatea sa. Poate că de puține ori avem ocazia să ne oprim un moment din preocupările noastre și să surprindem orașul ca fiind casa noastră comună, alegând pentru o clipă să vedem ansamblul său în defavoarea frânturilor influențate de cultură, etnie sau pur și simplu de alegerea unei părți pe care alegem să o percepem.

PANORAMA SIBIU oferă o incursiune într-o perioadă de creație și de reflecție artistică a fotografului în culisele vieții sale, în care sunt conținute toate subiectele sale. Mediul de viață al artistului este orașul, cu procesele sale de schimbare, valurile de creștere și energiile ascunse.

De câte ori ne mai amintim cum arăta Piața Habermann cu 10 ani în urmă? De câte ori reflectăm asupra schimbărilor din zonele industriale ale orașului și câți dintre noi mai țin minte căpițele de fân ce ocupau câmpul de la ieșirea din Sibiu către Șelimbăr, acolo unde astăzi locuiesc sute de oameni în apartamente noi nouțe. Toate acestea au reprezentat evoluția Sibiului în ultimii 15 ani, iar fotograful Stefan Jammer le-a fost martor.

PUBLICITATE

BIO Stefan Jammer

Născut în anul 1976 în Hagenow, Germania, Stefan Jammer a studiat în cadrul Universității Tehnice și în cadrul Universității de Arte Frumoase. În anul 1999 a absolvit o specializare pentru producție multimedia. Începând cu anul 2003 a lucrat ca fotograf și producător independent, pentru ca în 2005 să se mute în România și să-și continue aici activitatea pe plan național și internațional. Între timp el începe să realizeze fotografii cu orașul Sibiu. Fotografiază realitatea din acel moment a orașului și o face din toate unghiurile și perspectivele, de sus, de jos, dinăuntru sau de afară. Astfel trec 15 ani, iar la final realizează această colecție, curatoriată de arh. Heidrun König.

„La început erau doar câteva fotografii și acest software de care fotograful era fascinat și cu ajutorul căruia puteai să creezi  imagini panoramice. Stefan Jammer era și este tot timpul pe drum și astfel a realizat și toate fotografiile acestea. Merge cu bicicleta, fie că este iarnă sau vară, se urcă pe munți, intră peste tot înăuntru, se cațără și face fotografii. Toate aceste lucrări adunate în 15 ani au rezultat în colecția Sibiu Panorama și în catalogul cu același nume, printat la editura Honterus.”, spune Heidrun König. „Catalogul completează expoziția, și se adresează și persoanelor care nu au nicio legătură cu Sibiul.  Imaginile suprind elemente topografice și temporale, invitând privitorii să descopere astfel părți ale colecției care surprind latura de înainte și după a unui anume loc de-a lungul celor 15 ani”, mai spune ea.

Piața Heberman – FOTO Stefan Jammer – Sibiu Panorama – Casa Teutsch

Dimensiunea temporală a calupului de fotografii sortat pe fiecare locație în parte, este însoțită de câte un text curatorial ce narează evoluția istorică a spațiului respectiv. „Pentru a realiza această documentare ne-am epuizat toate sursele pe care le aveam”, spune Heidrun König despre radiografia istoriei inelului central al orașului și a cartierelor din Sibiu pe care a realizat-o. Dimensiunea artistică este pe de altă parte întâlnită în cadrul expoziției prin imaginile de dimensiune mare ce invită privitorul să fie parte din peisajul suprins.

FOTO Stefan Jammer – Sibiu Panorama – Casa Teutsch

„Din punct de vedere al conținutului colecției observăm că s-au întâmplat foarte, foarte multe lucruri de când a realizat Stefan Jammer prima fotografie a acestei serii. Au fost construite noi cartiere, noi proiecte, și pot fi de asemenea surprinse și schimbările ce au legătură cu schimbările politice și sociale din ultimii ani.  Acestea pot fi urmărite cu precădere la marginea orașului și sunt cu atât mai vizibile în această colecție”, povestește Heidrun König, în timp trece dintr-un cartier în altul în turul expoziției de la etajul 1 al casei Teutsch. „Sunt sigură că această colecție și acest catalog vor oferi în viitor un important punct de referință pentru evoluția orașului în perioada 2005 – 2020. Imaginile sunt toate datate, iar textele care ilustrează istoria locurilor sunt bilingve, germană și română. Toate aceste detalii alcătuiesc dimensiunea documentaristică a proiectului. Acesta este de fapt cadoul pe care locuitorii orașului Sibiu îl primesc prin această expoziție – perspectiva istorică și vizuală asupra evoluției orașului”, mai spune ea

Curatoarea, dar și fotograful sunt de acord că la început nici nu s-au gândit la o astfel de expoziție, atât de detaliată. Vizualizând fotografiile, i-a surprins însă perioada de lockdown și astfel au avut dintr-o dată timp să descurce toate aceste imagini, din punct de vedere topografic.

FOTO Stefan Jammer – Sibiu Panorama – Casa Teutsch

Dr. Gerhild Rudolf, director al Centrului de dialog şi cultură Friedrich Teutsch, mărturisește că expoziția Sibiu Panorama nu numai că este „o declarație de dragoste făcută orașului, dar este și prima expoziție în care este documentat întreg orașul, înfățișând în egală măsură atât ansamblul cât și detaliul, fragmentele cunoscute cât și necunoscute, locurile emblematice cât și colțurile mărginașe. Fotografiile în format panoramic includ toate cartierele și oferă o documentație bogată și inestimabilă din 2005 până în 2020. Pentru Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch această colecție reprezintă o completare a documentării istoriei orașului și oferă o imagine actuală asupra acesteia.”

Perspectiva completă a panoramei asupra Sibiului ultimilor 15 ani poate fi găsită și pe pagina astistului stefanjammer.de, sortată pe locații și cartiere.

PUBLICITATE

Sibiu – Cisnădie FOTO Stefan Jammer – Sibiu Panorama – Casa Teutsch

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE