Connect with us

Social

Sibiul, în topul orașelor cu cele mai multe mame sub 15 ani. România, pe primul loc în UE și la acest capitol

Ștefania Colpoș

Publicat

pe

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani. Cele mai multe cazuri se înregistrează în zonele rurale defavorizate, unde tinerele nu au acces la monitorizarea adecvată a sarcinii.

Deși țara noastră a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani trăiesc în România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

În zonele rurale defavorizate, unde accesul la educație și medici este slab, numărul fetelor cu vârsta între 10 și 15 ani care rămân însărcinate este în continuă creștere. Organizația Salvați Copiii a susține că, dintre cele 1,645 de mame cu vârsta sub 15 ani, din statele membre, 731 sunt românce.

Județul Sibiu se situează pe locul 5 în țară cu un număr de 28 de mame care au sub 15 ani. Pe primele locuri sunt județele: Mureș (63 nașteri), Bihor (52), Brașov (40), Argeș (29). La polul opus, în județele Gorj, Mehedinți, Tulcea, Brăila, Vâlcea, Neamț, Botoșani, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, s-au înregistrat cele mai puține nașteri date de fetele minore: între 7 și 4 nașteri.

Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie, potrivit unui comunicat al organizației Salvați Copiii.

„Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea Salvați Copiii România merge în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *