Connect with us

Featured

Sondaj: „Credeți în Dumnezeu?” Regiunea Centru, din care face parte Sibiul, cea mai puțin credincioasă din România

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Un sondaj realizat de studenții de la facultățile de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, Energetică, Electronică și masteranzi de la Comunicare Managerială și Studii Europene, din Universitatea Politehnica din București, cu ajutorul Biroului de Cercetări Sociale, scoate în evidență caracterul profund credincios al societății românești, dar și diferențele majore dintre diferitele categorii sociale, din acest punct de vedere. Sondajul reliefează orientarea politică, statutul social și preocupările românilor în fața religiei.

Românii sunt majoritari credincioși, după cum reiese dintr-o cercetare socială concepută și realizată de studenți ai Universității Politehnice București și coordonată de BCS, prin intermediul lui Brunp Ștefan, conferențiar universitar al instituției de învățământ amintite și președinte al BCS.

Potrivit răspunsurilor la întrebarea „Credeți că există Dumnezeu?”, 80,2% din românii chestionați au spus „Sigur da”, în timp ce numai 5,8% au spus „Sigur nu”. Ceilalți 14% au spus „Probabil”. Cu toate acestea, răspunsurile au avut rezultate diferite dacă analizăm segmentarea celor care au răspuns la întrebări. Între regiunile României, diferențele nu sunt majore, dar interesante. Regiunea Centru (Sibiu, Brașov, Alba Iulia, Harghita, Covasna, Mureș) are cel mai mare procent de răspunsuri „Sigur nu” (11,6%) la întrebarea principală a sondajului, respectiv cel mai mic procentaj de „Sigur da”, adică 69,8%. Cel mai mare procent de răspunsuri „Sigur da” este cel al cetățenilor din Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova), fiind urmat de cei din Regiunea Vest, și Est. Între Rural și Urban, diferența nu este foarte mare, 77%/84,8%, iar între femei și bărbați raportul este în favoarea femeilor (86,9%).

PUBLICITATE

La capitolul „grupa de vârstă” procentul crește pe măsură ce crește și vârsta respondenților, de asemenea, la capitolul Educație, procentul celor care spun „Sigur da” crește invers proporțional cu nivelul studiilor.

În ceea ce privește ocupația celor care au răspuns la întrebări, cei mai puțin credincioși sunt elevii/studenții (57,5% au spus „Sigura da” la întrebarea „Credeți că există Dumnezeu”), urmați de patronii și liber întreprinzătorii care au un procent de 65%, apoi de agricultori, salariați în mediul privat, casnici și șomeri. Angajații bugetari sunt mult mai credincioși (87%), fiind depășiți doar de pensionari89,7%.

Un capitol interesant este cel care grupează răspunsurile după intențiile de vot ale respondenților. Partidele cu votanții cei mai credincioși sunt Pro România – Alde (95,7%), urmați de PSD și AUR, cu peste 91%, PMP, PNL și UDMR. Alegătorii USR PLUS cred în existența lui Dumnezeu doar într-un procent de 51,7%.

PUBLICITATE

Sondajul mai are și alte întrebări interesante referitoare la credința românilor. „Cine v-a convins să credeți că există (sau că nu există) Dumnezeu?” răspunsurile sunt aproape egal împrățite între „Eu” și Părinții, bunicii, familia”.

Mai multe expresii au fost testate cu răspunsuri, iar unele dintre ele merită amintite: aproape 60% dintre cei care au răspuns au fost de acord cu afirmația „Fac parte dintr-un plan al lui Dumnezeu”. Doar 38,7% consideră că „Dumnezeu m-a pedepsit când am greșit”, dar 60% sunt de părere că „Dumnezeu mi-a iertat greșelile făcute în viață”.

Un procent de 43,5% din români spun că se roagă cel puțin o dată pe zi și numai 7,7% nu se roagă niciodată. Cea mai cunoscută rugăciune este „Tatăl Nostru” (95,3% din total), urmată de „Îngerașul” și „Crezul”, pe care o știu doar jumătate dintre români. În pofida acestor răspunsuri, doar 15,3% dintre românii chestionați s-au apreciat ca fiind „Foarte credincioși”, alți 48,9% fiind „moderat credincios”.

Prezența în biserică nu se bucură de un procent foarte mare, fiind evidentă influența restricțiilor din pandemie: 38,2% spun că nu au fost niciodată în acest an într-un locaș de cult. În schimb, românii țin post: 15,1% zilnic, 23,3% miercurera și vinerea, 27,8% „mai rar”.

Interesant este și răspunsul la întrebarea „Când v-ați spovedit ultima oară unui preot?”. Doar 16,2% spun că n-au făcut-o niciodată și doar 15,3% au fost în ultima lună la spovedanie.

PUBLICITATE

Deși ponderea credincioșilor este foarte mare în rândul românilor, numai 18,3% au citit Biblia integral, în timp ce 39,3% nu au citit nimic din ea.

Chiar dacă sunt credincioși, românii nu reușesc să urmeze învățămintele propovăduite de religie. Doar 5% dintre cei care au răspuns la sondaj au spus că nu au păcătuit niciodată. 37,3% au spus că au făcut-o chiar „azi”, iar aproape 40% au făcut-o „în ultimul an” (21,2% în ultima săptămână).

În fine, ca un corolar al chestionarului, la întrebarea „Credeți în viața după moarte?” aproape 67% din români au spus „Da”.

PUBLICITATE

Sondajul mai cuprinde întrebări referitoare la icoanele pe care oamenii le au în casă, la utilizarea linguriței pentru împărtășanie, la Satana, la respectarea regulilor anti-COVID în biserică sau la intenția de vaccinare. La această din urmă întrebare, 40% au spus că nu s-ar vaccina.

Cercetarea sociologică a cuprins 1.420 de persoane, reprezentative pentru populația adultă a României, potrivit BCS. Sondajul a fost efectuat în perioada 30 martie – 11 aprilie 2021. Eșantionul construit a fost de tip probabilist aleator , format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de 3% la un interval de încredere de 95%. Asta înseamnă că dintr-o sută de eșantioane identice, 95 vor da aceleași cifre cu o eroare de 2,6 %.

PUBLICITATE

Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități

(orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară .

Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online persoanele vârstnice și cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar.

PUBLICITATE

Persoanele intervievate domiciliază în 126 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Interviurile s-au realizat online.

Cercetarea nu a fost finanțată de nimeni, fiind realizată cu scop didactic în cadrul cursurilor de sociologie.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Comuna Şeica Mică intră în carantină în următoarele două săptămâni

Avatar

Publicat

pe

Cu o incidenţă a cazurilor de COVID de 11,15 la 1.000 de locuitori, comuna Şeica Mică intră în carantină din această noapte şi până în 26 septembrie. În acest context, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni specifice de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecția locuitorilor, sunt realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acționa în sistem integrat atât la intrarea şi ieșirea din zona carantinată, cât și în interiorul acesteia pentru ca poliţiştii şi jandarmii să verifice dacă locuitorii respectă toate măsurile de protecție sanitară. În zona carantinată se instituie un filtru rutier la intersecția Drumului Naţional 14B cu Drumul Judeţean 142J.

Conducătorii auto folosi două rute ocolitoare. Este vorba despre Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Judeţean 106B Mândra – Drumul Judeţean 107B – Drumul Naţional 14 Slimnic, respectiv Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Naţional 14 Copșa Mică.

“Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a preveni și a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

CITEȘTE MAI MULT

Featured

Noi reguli pentru anul școlar, toți elevii intră în online la o incidență de peste 6 la mie

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Educației și ministrul Sănătății au prezentat noile reguli care vor fi valabile în acest an școlar, conform Biziday.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, în acest an școlar toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică până la incidența de 6 la mie. Când incidența va fi mai mare, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor trece la cursuri online, cu excepția învățământului special.

PUBLICITATE

“După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.”, a transmis ministrul Educației.

De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanța dintre elevi de minim un metru. Purtarea măștii rămâne obligatorie în interior, iar autoritățile le recomandă pe cele de uz medical, chiar dacă sunt permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Masca nu va fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a anului școlar.

“Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a declarat ministrul Sănătății.

PUBLICITATE

Dacă vor exista cazuri pozitive, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în cea de-a opta zi, elevii se vor întoarce la școală în ziua a 14-a. În ceea ce privește învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE