Acum citesti:
Mirciulică, pilotul de 8 ani care este speranța de viitor a kartingului românesc
Intreg articolul 6 minute de lectura

Mirciulică, pilotul de 8 ani care este speranța de viitor a kartingului românesc

Mircea Patru2La numai opt ani de zile, Marco Mircea Pătru (Mirciulică) este una din speranțele de viitor ale motorsportului sibian. Micuțul a început kartingul de la vârsta de 5 ani și în ultimii doi ani s-a aflat pe podiumul Campionatului Național. Pentru 2018, el își dorește să fie cel mai bun de la clasa sa.

 

 

MirciulicaMirciulică provine dintr-o familie care are ”sportul în sânge”. Unchiul, Gheorghe Barbu a fost campion național la raliuri, bunicul a participat în Campionatul Național de Raliuri, bunica a făcut schi fond, iar tatăl a participat la Autocross Show (13 ani) alături de Alică Barbu (campion național la ski alpin), vărul său. Astfel, nu i-a fost greu să moștenească pasiunea pentru sport și să continue pe drumul performanței. A început de mic să facă sport. A încercat fotbal și aikido, dar nici una din aceste discipline nu l-a acaparat în totalitate. La 5 ani și jumătate, el a fost dus la karting, pe pista de agrement din Sibiu (circuitul din incinta Metro), la Viorel Nicoară. Loc în care mulți copii vin și se dau 10-15 minute, dar rămân doar cei fascinați de automobilism. A fost și cazul micuțului sibian, care a stat în kart în jur de 3 ore. Pasiunea sa pentru acest sport a crescut pe zi ce trece după aceea.  ”Atunci m-am simțit mai bine decât oricând”, spune micuțul. ”Tot timpul i-au plăcut motoarele. Nu i-a fost frică de motor, de sunet, de zgmot, de bubuială. La 5 ani a făcut teste cu Sebastian Barbu, cu Mitsubishi EVO 10 de grupa 2”, spune tatăl său, Mircea Muc Pătru. După numai două luni de acomodare cu kartul, Mirciulică a participat la prima sa competiție. El a intrat la jumătatea sezonului CN de karting, fiind cel mai tânăr participant. Călin Bucur a fost primul său antrenor. ”Primul an nu a fost bun. În timpi eram acolo cu ceilalți. Dar, neavând experiență și neavând concursuri, el nu a știut cum să se comporte cu ceilalți. Îi era frică să depășească. Dacă avea pe cineva în față nu își mai respecta trasa lui. Copia pe cel din față”, își amintește tatăl său.

thumbnail (7)
thumbnail (12)
thumbnail (9)
FB_IMG_1487682530620

Cupa României, cea mai frumoasă amintire a sa

                                                                                            

În anul 2016, el a participat la șase etape și la două cupe organizate de Federația Română de Karting. Sibianul a câștigat trei runde și s-a clasat în două pe locul III. El a câștigat și Cupa României la clasa Promo BB 50 cmc. În 2017, sportivul a făcut pasul spre clasa Rotax MicroMax 125 cmc. Mirciulică a terminat o dată pe primul loc, o dată pe al doilea și de două ori pe ultima treaptă a podiumului, trecându-și în palmares titlul de vicecampion național. ”I-a fost greu până a ajuns prima dată pe podium, la individual. După ce am ajuns nu a mai existat clasare sub podium”, zice tatăl său.

Mircea Patru
thumbnail (13)
FB_IMG_1502357744722
thumbnail (3)

 

În Sibiu nu se poate antrena

El are numărul 228 pe kart. De pregătirea lui Mirciulica se ocupă tatăl său, care îi pune la dispoziție toate materialele de concurs de care are nevoie pentru a face performanță. Tatăl este antrenor, mecanic, doctor și sponsor. Între manșele de concurs, pilotul face lecții alături de mama sa, Astrid Pătru. Școala este foarte importantă în familia sa. Tânărul este la Școala 4, secția germană. ”Am numai de 2 ani permisul. Cred că Mirciulică are mai mulți kilometri decât mine. Eu cred că în momentul când faci un sport ajungi să ai o gândire sportivă, să fii calculat. Sportul te maturizează foarte mult. La început nu am știut ce înseamnă un concurs de karting. La primul concurs am participat și la primul incident pe circuit. Eu și soțul suntem la fel de emoționați ca și el în cursă. Am remarcat că și el are emoții foarte mari în timpul curselor. Mirciulică, încă de mic a început să vorbească foarte corect. Este un copil foarte matur, foarte liniștit și foarte calculat”, spune mama sa, Astrid.

thumbnail (8)
FB_IMG_1502357744722
thumbnail (6)
Mircea Patru5

 

”Merge de la best la best”

O problemă de care nu a scăpat nici micuțul pilot este faptul că în Sibiu nu există un circuit de karting de nivel profesionist. În țară există doar trei omologate de FIA, la Bacău, București și Târgu Secuiesc. În cele trei orașe se desfășoară etapele din CNK. Astfel, antrenamentul pentru el are loc cu o săptămână-două înaintea competiției, direct acolo. În 2-3 zile, Mirciulică se pregătește de dimineața până seara. ”Kartingul este un sport în care se combină concentrarea, motorul și condiția fizică. Toate într-un singur sport”, mai spune Mirciulică.

FB_IMG_1505792676621
FB_IMG_1487682530620
Mircea Patru8
Mircea Patru7
Mircea Patru4

 

100 de kilometri la oră

Mirciulică este foarte matur pentru vârsta lui și nu are nici o problemă în a vorbi cu presa sau cu oricine despre karting. Își arată cu mândrie trofeele și îi place ceea ce face. ”El, la vârsta lui face și 100 de kilometri pe oră. O calitate foarte mare a lui Mirciulică este că în calificări și în concurs dă totul. Merge de la best la best ca timpi. Până atunci, nu merge foarte tare, dar când intră în concurs se schimbă și reușește. Știe să revină după o manșă de calificări prost făcută și o câștigă pe a doua manșă. El are spiritul de competiție. Anul acesta nu am luat nici o penalizare, nici un incident. A fost un an bun, dar cu multă muncă, cu mult antrenament (50-60 de ore în kart)”, a declarat tatăl său.

thumbnail (1)

”Sper să iau numai locul 1 și nici un loc mai jos de atât”

El este legitimat la ACS Performance și face parte din echipa Sibiu Racing Team. Pentru anul viitor, Mirciulică își dorește să câștige titlul național și să participe la două etape în afară, în Austria și Ungaria. Campionatul va începe la sfârșitul lui aprilie sau începutul lui mai, programul urmând a se stabili de FRK. ”Când am câștigat m-am simțit la fel ca prima dată când m-am urcat în kart. Cea mai urâtă cursă a fost când am ieșit afară și nu am mai putut intra pe circuit. Cea mai frumoasă cursă a fost Cupa României când am luat locul I. Pentru anul viitor îmi doresc să nu mai am daune la kart și în concursuri. Sper să iau numai locul 1 și nici un loc mai jos de atât”, a declarat Mirciulică.

thumbnail (11)FB_IMG_1487682530620thumbnail (2)

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.