fbpx
Acum citesti:
Bucuria sportului
Intreg articolul 4 minute de lectura

Bucuria sportului

Timp de o oră, în Sala de Sport a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 din Sibiu, toți ochii copiilor sunt ațintiți spre profesor și instructor, aceștia făcând exercițiile pe care le observă și se bucură de experiență. Copii practică karate kyokushin și doar fiind în sală cu ei se poate vedea atitudinea pozitivă, faptul că sunt foarte atenți și încântați să învețe. Acțiunea se adresează tuturor copiilor din școală, de la clasa pregătitoare și până la cei de clasa a zecea. Totul se face o dată pe săptămână în regim voluntariat de către antrenorul Cristian Hirsch și de copii care vin la sală. ”Acest proiect a început de câteva săptămâni! Pentru mine a fost o provocare și de ceva vreme mi-am propus să contactez instituțiile din Sibiu pentru a organiza cursuri de karate incluziv cu copii cu diferite probleme. I-am propus doamnei director acest aspect și a fost foarte deschisă. Printre copii care au început și vin la antrenamente sunt cu probleme diversificate. Unele lucruri le putem face mai greu, fiind la început, dar ceea ce m-a impresionat foarte mult este că acordă o atenție foarte mare, sunt foarte politicoși și disciplinați. Bănuiesc că este și rezultatul întregului colectiv al școlii. Scopul principal al acestei activități este din punct de vedere al dezvoltării armonioase, a creșterii încrederii în sine și terapeutic. Li se dezvoltă motricitatea care unora le lipsește și muscultura. Orice afecțiune locomotorie fizică, odată cu dezvoltarea musculaturii este ameliorată. Doresc să mulțumesc pe această cale și instituției, conducerii școlii și doamnei director pentru că a fost foarte deschisă acestei activități și am primit tot sprijinul în acest proiect”, a declarat Cristian Hirsch.

”Sportul ajută foarte mult”                                                                                                       

Profesorul este ajutat de sportiva sa, Andreea Frăsie, medaliată pe plan național și internațional în acest sport. Antrenamentele țin o oră. Acțiunea a început cu trei elevi, iar acum s-a ajuns la 9 și numărul este în creștere. ”Copii din școala noastră au deficiențe intelectuale. Eu am fost deschisă și am încurajat copii să participe la genul acesta de activități pentru motivul că îi organizează, îi ajută pentru postura corporală și echilibru. Karate este disciplină, organizare și le schimbă un pic mentalitatea pentru că ei nu au cultura aceasta sportivă”, a declarat Dir.prof.Rodica Făgețan. Părinții copiilor sunt foarte încântați de curs! ”Este foarte bine pentru copii aceștia. Aicea îi disciplinează și li se acordă atenție…eu sunt tare încântată. De aceea și vin cu Ștefan, îmi face plăcere să mă uit la ei. Văd că copii cooperează foarte bine cu domnul profesor, iar pentru copilul meu este excelent pentru că el are nevoie de mișcare. Este foarte încântat, sportul ajută foarte mult”, spune Adela Tătar, mama unuia dintre participanții la curs.

”Este incredibil când vezi că fac de multe ori aproape perfect unele lucruri”

La final, copii sunt bucuroși, discută între ei și se gândesc la următoarele acțiuni. ”Este mult mai complicat să lucrezi cu niște copii cu anumite probleme deoarece trebuie să găsești moduri separate individual pentru fiecare copil, pentru a-l face să înțeleagă de la cele mai simple lucruri, cum ar fi care este mâna dreaptă și care este mâna stângă ca să construiești un fundament nou pentru că ei nu prea știu noțiunea de sport. Ei sunt învățați doar că trebuie să asculte de părinți sau să stea cuminți și nemișcați, iar aici este exact opusul. Trebuie să învețe să se miște, să-și coordoneze brațele și picioarele. Ei sunt mult mai receptivi decât copii normali pentru că este ceva nou și tind să acorde mai multă atenție, de la cele mai mici detalii, până la chestiile mai complicate. Este incredibil când vezi că fac de multe ori aproape perfect unele lucruri”, a declarat  Andreea Frăsie

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.