5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Iuliu Mureșan: ” Nu am fixat încă un obiectiv, dar eu văd echipa între locul 6 și 9”

Cele mai citite

A intrat în fotbal când echipa CFR Cluj se afla în Liga a III-a, iar în 17 ani de zile a fost omul din spatele tuturor reușitelor formației din Gruia, care a ajuns în Liga I, a câștigat 5 titluri de campioană a României, 4 Cupe și 3 Supercupe, plus a jucat 53 de meciuri în cupele europene, dintre care victoriile de la Manchester și de la Roma rămân de neuitat. Din luna aprilie, Iuliu Mureșan a venit la FC Hermannstadt, iar dorința sa este ca în 2-3 ani echipa să ajungă să se lupte pentru trofee și prezențe în cupele europene. L-am întâlnit pe Iuliu Mureșan la antrenamentul echipei susținut pe stadionul Municipal, fiind extrem de atent la toate detaliile de când a venit în orașul nostru, iar din acest sezon el și Răzvan Zamfir sunt oamenii care se ocupă de transferuri la FCH.
REPORTER: De când ați venit la Sibiu v-am văzut de fiecare dată la antrenamente. Așa ați făcut întotdeauna?
IULIU MUREȘAN:  Nu poți să ai rezultate în niciun domeniu dacă nu ești prezent. De la început când am intrat în fotbal am considerat faptul că trebuie să văd cu ochii mei ce se întâmplă. De fapt, după ce jucătorii ne-au cunoscut mai bine și au văzut că suntem prezenți la toate antrenamentele și că suntem la dispoziția lor într-un fel să discutăm orice și să-i ajutăm cu orice mulți jucători mi-au spus că nu și-au imaginat că cineva în poziția pe care o am eu sau Răzvan o să vină la toate antrenamentele, iar pentru ei este un lucru bun și le dă o siguranță.
R: Cum sunt condițiile la echipă?
IM: Am îmbunătățit condițiile, echipa stă la un hotel bun, ia masa în condiții civizilizate și au avut la prima zi de antrenament sacoșă în care erau tricourile de antrenament, trenning-urile și așa mai departe, ceea ce nu prea s-a întâmplat până acum.
R: Ce mai trebuie îmbunătățit pentru viitor? 
IM: O dată lotul este foarte important. Avem un nucleu bun acum de jucători. Am crescut calitatea lotului și o să mai aducem doi-trei jucători, până la începutul lui septembrie când se închide perioada de transfer. Avem și jucători cu fizic bun, este foarte important să ai jucători cu înălțime la echipă pentru faza de atac și apărare. Echipa de antrenori este foarte bună, lucrează bine și științific fiind foarte implicați.
R: Care este situația stadionului?
IM: Se va intra în a doua etapă de modernizare a stadionului și va fi o problemă pentru că iar va trebui să jucăm afară. Obligatoriu va trebui gazonul să aibă un drenaj mult mai bun, să aibă instalație de încălzire și covorul de iarbă de o calitate mult mai bună. Sigur că o asemenea lucrare durează cel puțin două luni și jumătate. Nu știu când va începe, am înțeles că a fost o licitație și încă nu s-a desemnat câștigătorul, dar ar fi de dorit sau să înceapă cât mai repede pentru a putea juca acasă. Acest lucru nu depinde de noi și de echipă, depinde de Primărie. Eu sunt convins că Primăria face tot posibilul să acorde prioritate la acest lucru și sunt convins că se va face gazonul. Proiectul care este făcut este foarte frumos, va fi un stadion de categoria a patra, se vor putea juca exact ca la CFR Cluj meciuri de Champions League și la ieșirea din grupe încă un tur, o să poată juca echipa națională și naționala de tineret. În primul rând noi să avem condiții, jucătorii de la Hermannstadt pentru că este foarte important calitatea gazonului și a stadionului. Este foarte important să jucăm acasă pentru că aportul publicului este esențial la fotbal. Acum lipsesc multe lucruri și sunt așa niște condiții provizorii, dar eu sper să se facă cât mai repede gazonul, după aceea să se completeze stadionul să facă tribuna în partea cealaltă, peluzele și așa mai departe.
R: Unde va juca echipa în acest timp?
IM: Varianta cea mai bună ar fi fost Mediașul, dar acolo din păcate cineva nu vrea să ne primească. Târgu Mureș este cel mai apropiat stadion care poate fi folosit și licențiat. Sigur, nu există instalație de încălzire în gazon, dar este nocturnă și când va veni frigul o să găsim o soluție să facem un contract cu o echipă care are încălzire de gazon și unde am putea să ne primească două-trei meciuri.


R: Cum vi se par jucătorii?
IM:  Am păstrat doisprezece jucători din vechiul lot care au dus greul și la un moment dat erau pe locul 7. Am adus și jucători care au state mai vechi în Liga I, am adus și jucători tineri. Echipa este un menaj între jucători cu experiență și jucători tineri. La ora actuală sunt opt jucători tineri în lot, cel puțin șase vor rămâne la echipă și doi vor juca conform noii reguli. S-ar putea să joace și trei jucători pentru că avem câțiva tineri în care eu am mare încredere și îi văd câștigându-și pe merit postul de titular, nu datorită acelei reguli. Dacă joacă datorită acelei reguli nu va fi bine.
R: Care este obiectivul echipei în acest sezon?
IM: Să începem bine și să nu mai avem emoțiile retrogradării. Nu am fixat încă un obiectiv, dar eu văd echipa între locul 6 și 9…se poate și în play-off, dar nu mai jos de locul 9.
R: Cum este Costel Enache?
IM:
Este un antrenor foarte bun, un antrenor care lucrează modern. A acceptat propunerea pe loc de a veni antrenor la FC Hermannstadt. A fost una dintre cele mai scurte negocieri. Am încredere că va face o treabă foarte bună, sunt convins că se va vedea și la jucători pentru că lucrează foarte mult cu mingea. La jucători le place acest lucru.
R: Dpdv al bugetului, unde se află FC Hermannstadt în acest moment?
IM: Ca buget se află în treimea de jos a echipelor din Liga I, dar dacă te pricepi și muncești mult poți cu un buget mai mic să faci lucrurile mai bine decât echipele cu bugetul mai mare.
R: Când ați început CFR nu era echipa de acum cu participări în Champions League și campiona României. Unde vă doriți să ajungeți cu FC Hermannstadt, care este maximul posibil?
IM: Nu, era în Liga a III-a, stadionul din Sibiu este mult mai bun decât era cel de la CFR când am preluat echipa în Liga a III-a. Am stat 17 ani, am tot progresat ca bază materială și performanțe. La Sibiu, maximul este maxim. Este posibil, dar nu din acest campionat. În 2-3 ani cred că o să avem un succes în creștere și o să fim o echipă care o să fim remarcată pentru rezultate. Eu am încrederea aceasta că vom reuși să facem acest lucru, clubul are stabilitate, are un buget asigurat  și vom crește bugetul prin propriile forțe.
R: Echipa să fie remarcată prin rezultate, vă referiți la cupele europene și luptă la titlu?
IM: Da, mă refer la acest lucru, la luptă la titlu, la cupe europene, la câștigarea Cupei României. Eu sunt convins că o să vină oamenii alături de echipă. Eu sper că împreună cu Primăria vom merge braț la braț și vom face ca în 2-3 ani să fim mult mai performanți, să avem stadionul corespunzător pentru a putea juca la nivelul performanței pe care o vom obține. Eu am încredere că va fi așa
R: Cum este omul Iuliu Mureșan în afara fotbalului?
IM: Îmi place viața, îmi place să ies la un restaurant bun, să beau un pahar de vin bun, să socializez, să ies cu 2-3, 5-10 prieteni. La Sibiu este un ambient foarte plăcut din acest punct de vedere. Îmi place foarte mult Piața veche a orașului cu Piața Mare și Piața Mică. Îmi place zona Muzeului Astra, am fost și pe la Cisnădioara…deja am început să cunosc un pic. Oricum eu sunt focusat pe a face treabă la fotbal, dar este nevoie și de o relaxare.
R: Ce mesaj ați dori să le transmiteți suporterilor echipei?
IM: Să aibă încredere în echipă, să aibă încredere în mine și în toată lumea de la club că o să facem echipă bună și o să aducem satisfacție mai mare decât au avut până acum. Eu sunt la dispoziție oricând ca să informăm presa și pe suporteri. Eu sunt genul care stau de vorbă cu oricine mă oprește să-mi pună o întrebare, nu mă fac că nu îi văd, nu îi aud sau nu îi observ. Eu sunt convins că nu o să-i dezamăgim pe sibieni.
Credit foto (în stadion) – Cosmin Calinescu

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fetiță de 7 ani, lovită pe o trecere de pietoni din Cisnădie

O fetiță de 7 ani a fost rănită, miercuri seara, într-un accident rutier produs în Cisnădie, pe strada Grigore...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect