Acum citesti:
Cârpeala judo-ului sibian : rezultate şi sportivi de viitor, în condiţii precare şi cu multe lipsuri
Intreg articolul 16 minute de lectura

Cârpeala judo-ului sibian : rezultate şi sportivi de viitor, în condiţii precare şi cu multe lipsuri

Ovidiu MatiuApariţia Alinei Dumitru pe scena internaţională la Beijing 2008 a schimbat faţa judo-ului românesc pentru totdeauna. Patru ani mai târziu, judo-ul a fost al doilea sport al României la JO de la Londra, iar în 2016 are şanse să devină disciplina numărul 1 a ţării. În Sibiu, în ultimul deceniu, judo-ul s-a aflat întotdeauna printre cele mai importante ramuri sportive ale oraşului, iar ultimul an fost bun spre foarte bun. Două campioane naţionale, două medalii balcanice, alte distincţii în ţară. Fapt ce ne-a făcut să ne întoarcem de câteva ori la sala de judo, în ultima lună, ca să vedem cum se prezintă sportul de origine japoneză. Ce am descoperit? Ca şi la multe alte sporturi din Sibiu : probleme, probleme şi iar probleme.

De la 1 martie nu mai au sală! Părinții și antrenorii nu ştiu nicio variantă acceptabilă

O mare dificultate o constituie sala de antrenament, spaţiu fără de care vor rămâne în foarte scurt timp. De la 1 martie, judokanii trebuie să se mute în altă locaţie, urmând a fi construită o sală multifuncţională. „Este dureros pentru că profesorii vor foarte mult de la copii, dar ca să vrei, trebuie să şi oferi condiţii. Ei nu au condiţii! De un an de zile s-a luat sala şi nici măcar acum nu s-a găsit una în locul ei. Nu ştim ce se întâmplă după 1 martie, am auzit numai poveşti. Sunt multe promisiuni, promisiuni şi iar promisiuni”, spune Nicolae Paşca, tatăl sportivilor de mare valoare, Alexandru şi Alexandra Paşca. Antrenorul Ovidiu Ionaş spune că ar exista varianta la centrul Aria, dar aceasta ar însemna pierderea multor sportivi valoroşi, care nu pot ajunge acolo. „În orice secundă putem pleca. Avem promisiuni că ne vom întoarce în această sală când se va reface, dar nu ştim cât o să dureze. Oriunde, în afară de zona centrală este o problemă, pentru că nu orice copil poate ajunge. La Aria sau în alte locuri mai îndepărtate, vom pierde mulţi copii.”, spune Ovidiu Ionaş.

Echipamentul nu este în regulă nici măcar pentru concursurile din ţară

De kimono-ul pentru întreceri, ce să mai vorbim, echipamentele lor sunt mult sub nivelul celor care se găsesc la alte cluburi din ţară. Cu acestea, sibienii nu au voie să participe nici măcar la competiţiile din ţară. Noroc că Federaţia îi lasă totuși să concureze. Iar alt echipament nu mai au, în ultimul deceniu au împrumutat tot ce au putut. „Acum 10 ani am primit kimono-uri ultima dată, nu mai avem altele să le dăm sportivilor. Pentru copii, unul costă în jur de 300-400 lei, la cei mai mari, preţul creşte”, explică tehnicianul Ovidiu Ionaş.

În plus, echipamentul actual al sportivilor noştrii este mai greu, ceea ce înseamnă un dezavantaj uriaş. „Kimono-urile internaţionale sunt mult mai uşoare. Astfel, poţi face proceedele mult mai repede. Cel pe care îl am pe mine are 7 kilograme. Dacă aş avea unul la nivel actual, ar fi de şapte ori mai uşor. La nivel internaţional, nu te poţi duce cu „cârpele alea”. La competiţiile din ţară, ne lasă Federaţia. Dar nu ne putem gândi la problemele astea când ştim că nu mai avem unde ne antrena. Avem termen până la 1 martie cu sala”, a precizat antrenorul Vălean Purece.

„De 25 de ani nu am fost obişnuiţi să ne ajute cineva!”

Susţinere, este lucrul la care râvnesc judokanii şi pe care nu l-au avut după revoluţie. Toţi doresc asta, de la sportivi, la antrenori, se simte povara de a face totul singuri şi fără ajutor. „De 25 de ani nu am fost obişnuiţi să ne ajute cineva! Nu avem extensoare, nu avem manechine pentru pregătire, nu avem multe. Ne-am cârpit tot timpul. În ultimii zece ani am avut două cantonamente! Aici (în Sibiu), nu ne bagă nimeni în seamă. Nu se pune accent pe sport. Rezultate avem şi am avut tot timpul. Când eram sportiv, din 21 de judokani de la lotul naţional, 14 erau din Sibiu”, a spus Vălean Purece.

Din perspectiva sportivului Alexandru Paşca, ar fi nevoie în primul rând de condiţii mai bune de antrenament, care implicit ar duce și la rezultate mai bune. „Noi ne dorim ca la sală să fie condiţii mai bune…căldură. Avem sala prea plină (mulţi sportivi). Mi-aş dori să avem două cantonamente pe an ca să ne pregătim mai bine şi să obţinem rezultate şi mai bune. Acesta contează foarte mult. Am fost la un turneu în Austria. Acolo este la fel ca la Sala Transilvania, cantină, duşuri, etc. Când ai asemenea condiţii, eşti mult mai motivat, vin mai mulţi sportivi la judo, iar concurând cu ei, obţii mai multă experienţă. Rezultatele de la judo sunt bune, cu nişte condiţii superioare, ar fi şi mai bune”, a declarat Alex.
„De 10 ani de când fac judo, nu am primit de la CSŞ Şoimii Sibiu nici o premiere. Antrenorul meu la fel”

Joi s-a împlinit un deceniu de când Elena Constantin a intrat pentru prima dată în sala de judo. Dubla campioană naţională la juniori, bronz la senioare şi dublă medaliată la Balcaniadă, reţine că nu s-a schimbat aproape nimic din sala de atunci. Cât despre vreo răsplată pentru rezultatele aduse de-a lungul anilor, nici pomeneală. „Doar aspectul (culoarea) sălii şi generaţiile s-au schimbat de când am păşit prima oară în sala de judo. Sala este destul de mare, dar nu avem condiţii. Nu avem o baie ca lumea, o sală de forţă sau un om de serviciu. De 10 ani de când fac judo, nu am primit de la CSŞ Şoimii Sibiu nici o premiere. Nici antrenorul meu, Ovidiu Ionaş. Mă enervează faptul că venim la sală, ăştia mici se gândesc toţi la viitor să devină campioni precum Alina Dumitru, dar nu sunt susţinuţi. Eu mi-am îndeplinit obiectivele în judo, şi am pornit de jos. Sunt ei care vin de jos şi nu au atâtea bucurii ca mine. Numai noi ştim câte sacrificii fac ei ca să vină în fiecare zi la sală, să se antreneze, să meargă la şcoală etc. Şi totuşi, câte nu avem, tot rezistăm, avem rezultate!”, a declarat campioana sibiană.

„Ceea ce mă deranjează este că în multe oraşe se poate, la noi nu”

Dacă mai şi întrebăm cum este în alte locuri din ţară, frustrarea devine şi mai mare. Baza materială, kimono-urile, echipamentele de pregătire, toate sunt cu mult peste Sibiu. Numai rezultatele arată altceva, judokanii noştrii reuşind să se lupte cot la cot cu majoritatea oraşelor. „Săptămâna trecută am făcut antrenament pe întuneric…nimeni nu ne ajută, nu se implică. Exact aceeaşi problemă ca la box. Ceea ce mă deranjează este că în multe oraşe din ţară se poate! La Bucureşti, Piteşti, Cluj, Miercurea Ciuc, Ploieşti, Oradea, etc. La noi în Sibiu nu se face nimic, nu avem bază materială. Noi suntem peste multe oraşe ca performanţă, dar la implicarea în sport suntem sub nivelul mării”, spune Ovidiu Ionaş. Tot antrenorul, vorbeşte despre viitor, care arată sumbru. „Eu am sperat ca 2015 să fie unul din cei mai buni ani pentru judo. Noi facem tot posibilul, dar după cum văd lucrurile…Tot timpul am muncit şi ne-am descurcat cu ceea ce am avut. Văd cum se strică toate lucrurile din Sibiu, ceea ce este foarte frustrant, mai ales pentru că nu se vede nici o soluţie. În scurt timp o să se ducă şi sportivii ăştia. Mă întristează foarte mult acest lucru, de dragul lor am rămas. Mă gândesc unde o să fim noi la sfârşitul anului?” (frustrarea este evidentă când scoţi copii de viitor)

Părinții: „Reproşuri la adresa Clubului Sportiv Şcolar Şoimii”

Părinții sportivilor de la antrenament susțin că de vină pentru problemele de la judo sunt reprezentanții CSŞ Şoimii Sibiu. Îi consideră pe aceştia vinovaţi pentru că nu ştiu de nici o variantă sigură la sală, şi că nu îi susţin suficient pe judokani. „Trebuie scrise nişte reproşuri la adresa Clubului Sportiv Şcolar Şoimii. Ei se laudă că sunt sportivii lor, dar nu îi sprijină cu nimic. Ar putea să facă mult mai multe ca să existe condiţii. Oamenii de aici muncesc foarte, foarte mult. Nu există o implicare a autorităţilor, este foarte dureros. Copiii aceştia nu vor fi drogaţi, nu stau pe tabletă, vor ieşi oameni serioşi de aici. Rezultatele lor sunt foarte bune, nu numai la judo, ci şi la şcoală”, spune unul dintre părinţi. „Aceşti copii fac sport de plăcere. Dacă mă cert cu fiica mea, îi spun că nu o mai aduc la judo…asta e mai rău decât orice pentru ea. Sala pot să o renoveze, nu ne supărăm, numai să avem sală până atunci. În altă parte decât în cea centrală nu este bine pentru noi”, specifică alt părinte.

Director CSȘ Sibiu: Avem o soluție clară pentru sală

Dacă la sala de judo am întâlnit multă nesiguranță și nemulțumiri, la sediul Clubului Sportiv Școlar Șoimii, nici vorbă de așa ceva. Conform directorului Florin Troancă, există o variantă de sală la centrul Aria. Pentru judo, este deschidere şi interes total din partea CSŞ Şoimii. „Avem o soluţie clară pentru sală, la Complexul Aria. Asta este varianta pe care am găsit-o. Cea mai mare problemă cu echipamentul este că se tot schimbă stas-ul…încercăm, încercăm să rezolvăm. Toate secţiile noastre sunt importante, există interes şi deschidere totală pentru judo din partea clubului. Rezultatele din 2014 la judo au fost bune şi promiţătoare, iar pentru anul acesta, îmi doresc cât mai multe performanţe, şi sportivi la lotul naţional”, a declarat Florin Troancă.

La apariţia acestui material, doisprezece sportivi se află într-un cantonament de o săptămână la Păltiniş, cu ajutorul clubului. Acesta reprezintă cel de-al treilea stagiu de pregătire din ultimii zece ani, diferenţă enormă faţă de cluburi din Cluj, Bucureşti sau Oradea, unde există cel puţin două cantonamente pe an. Restul judokanilor se află la Sibiu. Toţi muncesc să scoată performanţă, în ciuda tuturor dezavantajelor.

Judo-ul sibian4
Judo-ul sibian3
Judo-ul sibian
Judo-ul sibian1
Judo1
Judo
Constantin Elena JUDO
Alexandra Pasca mare
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.