fbpx
Acum citesti:
Fotbalul sibian produce valori! Şase juniori au fost selectionati la „Centrul de excelenta” al FRF
Intreg articolul 5 minute de lectura

Fotbalul sibian produce valori! Şase juniori au fost selectionati la „Centrul de excelenta” al FRF

Ovidiu MatiuAflat într-un colaps total la seniori, fotbalul sibian produce jucători de perspectivă la copii şi juniori. Dovadă stă faptul că la inaugurarea „CENTRULUI DE EXCELENŢĂ” de la Târgu Mureş, din vară, se vor regăsi şi şase fotbalişti din oraşul nostru. Lotul tricolorilor este cuprins din 25 de jucători, ceea ce demonstrează valoarea cluburilor noastre. Toţi cei şase fotbalişti sunt născuţi în anul 2000. Numele lor este Raul Băilă şi Angel Baumann (portari), Carlos Scarlat (fundaş), Nicolae Mureşan şi Dragoş Bradu (mijlocaşi) şi Andrei Belascu (atacant). Ei sunt cei care au atras atenţia tehnicienilor federali la trei trialuri de selecţie organizate în ultimele şase luni de către Federaţia Română de Fotbal, la Sibiu, Braşov şi Tărlungeni. Trialurile au avut peste 400 de fotbalişti prezenţi din Ardeal.

Trei au fost formaţi de Interstar, trei de CSŞ Şoimii

Mureşan, Băilă şi Scarlat au fost formaţi la grupa de 2000 a celor de la FC Interstar Sibiu, echipă pregătită de Daniel Murăşan. Baumann, Bradu şi Belascu au primit instrucţiunile de bază la CSŞ Şoimii Sibiu, sub atenţia lui Alin Marcu. Din august 2014, cei şase au devenit colegi la FC Interstar, club unde sunt legitimaţi şi pentru care joacă în prezent. Începând cu vara lui 2015, ei vor beneficia de cazare, masă, şcolarizare şi pregătire fotbalistică în cadrul Academiei de la Târgu Mureş. În acest sens, pe 21 februarie, FRF i-a convocat la o acţiune de pregătire la Mureş, loc unde vor fi însoţiţi de către un părinte. Acolo, li se vor prezenta toate detaliile legate de programul şi activitatea Centrului.

Daniel Murăşan (antrenor FC Interstar Sibiu) : „Atât eu, cât şi prietenul meu Alin Marcu am spus de multe ori că Sibiul are potenţial şi dispune de jucători valoroşi. În vara lui 2014 am încercat sa punem la punct un proiect inedit care viza cele două echipe, însă nu s-a dorit din partea unora ca cele două grupe să fuzioneze. Timpul a arătat contrariul iar convocarea celor şase demonstrează că noi am avut dreptate. Din vară, dacă toate lucrurile decurg bine, cei şase vor fi reprezentanţii unui oraş deosebit al României în elita fotbalului juvenil. Din păcate, fotbalul de performanţă este inexistent în acest moment în Sibiu, deşi beneficiază de reale valori. Poate cineva va dori si reuşi ca vreodată să păstreze valorile la Sibiu, aşa cum era pe vremuri. Selecţionarea lor este o mare şansă pentru aceşti copii, şi o mândrie pentru noi ca şi antrenori. Sunt convins că vor reuşi deoarece au talent şi ambiţie”.

Alin Marcu (antrenor CSŞ Şoimii Sibiu) : “Francezii au înfiinţat ,,Academiile Regionale de Fotbal pentru Juniori” în anii 80-90, iar ulterior au devenit campioni modiali şi europeni la nivelul seniorilor.Un alt exemplu este ,,Centrul Luceafărul“ care a funcţionat la Bucureşti înainte de anii 90, centru în care s-au format peste 70% din componenţii ,,generaţiei de aur”. Condiţiile actuale prin care trece societatea şi implicit fotbalul, la momentul acesta, impun o cu totul altă abordare a fenomenului fotbalistic juvenil. Prin crearea acestor ,,Centre de Excelenţă” se respectă 2 principii fundamentale în realizarea înaltei performanţe: 1. Concentrarea elementelor valoroase dintr-o anumită arie de selecţie, în cazul nostru 6 judeţe. Formarea unei singure echipe, care evident, în componenta sa va avea doar jucători al căror bagaj de cunostinţe va fi unul foarte ridicat, raportat la media ariei din care provin. 2. Pregatirea centralizată-unitară- toţi jucătorii vor avea acelaşi program de pregătire, refacere, alimentaţie şi şcoală, sub stricta supraveghere a unor profesori-antrenori-pedagogi bine pregătiţi. În continuare, pe plan local, spre binele tuturor dar în special al copiilor, cred că ar fi oportun să nu facem altceva decât să încercăm să respectăm cele două principii mai sus amintite”, a concluzionat Alin Marcu.
Ovidiu Matiu

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.