Connect with us

Sport

Cosmina Obreja, voleibalista cu cel mai fulgerător atac din toată România

Georgian Fulea

Publicat

pe

Cosmina Obreja Volei

Cosmina Obreja VoleiCosmina Ioana Obreja este cel mai valoros component al unei echipe din oraşul nostru pe care l-am văzut în trei ani de observare îndeaproape a sportului sibian. Fie că este vorba despre baschet, fotbal, handbal, rugby sau volei. Cosmina are un serviciu foarte bun, se descurcă bine pe faza defensivă şi a progresat în fiecare an. Ceea ce o face să fie deasupra tuturor este faptul că deţine cel mai fulgerător atac din ţară la categoria sa de vârstă. Mingea plesnită de ea are o forţă devastatoare şi extrem de rar se mai întoarce înapoi. De altfel, în peste 90% din cazuri punctul este garantat, ea fiind un coşmar pentru toate defensivele adverse. Defensive care ştiu că ea va ataca şi tot nu pot face nimic pentru a schimba inevitabilul. Cosmina Obreja este o jucătoare completă. Ea are 17 ani, 1,72m înălţime şi este legitimată la CSŞ Sibiu.

Cosmina Obreja a început voleiul de la vârsta de 10 ani. Povestea modului în care a ajuns la acest sport este memorabilă şi ne-o povesteşte chiar ea. “Antrenoarea Frum a venit la mine la şcoală pentru a selecta fete pentru volei. Eu eram mai micuţă, aveam 1 metru şi 37 de centimetri. Bineînţeles că au fost alese fetele cele mai înalte. Am ridicat şi eu mâna, iar profesoara m-a întrebat dacă am pe cineva în familie care este înalt. Am spus că da şi am mers şi eu la volei”, îşi aminteşte Cosmina. Nu a durat mult şi sportul acesta a devenit o pasiune pentru ea. Încet, încet, ea a progresat şi după scurt timp a început să fie foarte implicată la volei. Dimineaţa mergea la volei, la amiazi, la şcoală. “Îmi plăcea de mică să mă mişc şi să sar. Mă jucam fotbal. La început am mers la volei ca să îmi ocup timpul. Mi-a plăcut, era diferit. Apoi, voleiul a devenit foarte important pentru mine, atât de important încât nu ştiu dacă o să mă mai las vreodată”, spune jucătoarea. Prima antrenoare a sa a fost Susana Frum. Primii trei ani au însemnat calificări la turneul semifinal pentru ea şi colegele sale de la CSŞ Sibiu. În 2013, Cosmina şi-a condus echipa pe locul 8 pe ţară. A urmat categoria junioarelor II, iar formaţia sibiană a început să se pregătească sub îndrumarea antrenorului Traian Prişcă. În primul an, sub comanda noului tehnician, fetele au ajuns la turneul semifinal.

“Maratonul” Cosminei Obreja

Cosmina Obreja Volley Trend Summer CampA venit vara trecută, şi de atunci a început un „maraton” incredibil pentru voleibalista noastră. Meciuri nenumărate, şcoală, deplasări şi puţin timp de respiro. Cosmina Obreja a participat la tabăra de vară din Serbia, „Volley Trand Camp”. „Cosmina a fost desemnată cea mai completă jucătoare străină, titlu obţinut în faţa a peste 100 de voleibaliste străine. În campionat, ea a evoluat cu CSŞ Sibiu la junioare I (categorie cu fete mai mari ca vârstă) şi junioare II. Cosmina a jucat şi pentru formaţia de Divizie B, din Valcea. Toate acestea, plus antrenamente şi şcoală toată săptămâna. Ea era în clasa a zecea la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, unitate de învăţământ de mare prestigiu în oraşul nostru. “Anul ăsta, din septembrie am avut meciuri în fiecare week-end. Sâmbăta cu echipa din Vâlcea mergeam acolo să joc sau în deplasări. Duminica jucam cu CSŞ Sibiu la junioare I sau junioare II, fie acasă sau în deplasare. Asta, plus şcoală toată săptămana şi antrenamente în fiecare zi”, a declarat Cosmina. O dovadă de rezistenţă, tărie mentală, valoare incredibilă şi muncă fantastică depusă la antrenament.

Prima accidentare din cariera sa

Evoluţiile sale au propulsat-o în iarna anului trecut, la lotul României. Cu două zile înainte de a pleca la naţională, a suferit o entorsă urâtă la piciorul stâng şi a ratat selecţia. Îşi aminteşte şi acum faptul că era într-o vineri…12 decembrie. A fost prima accidentare din cariera sa şi a făcut-o să fie mai reţinută la desprinderi. Desprinderi care sunt esenţiale pentru atacul său incredibil. Imediat, a urmat entorsă la celălalt picior, şi de atunci este un pic mai reticentă. Dar lucrează pentru a reveni la forma cea mai bună, în toate palierele. Ca rezultate, a ajuns cu echipa de junioare I la turneul semifinal, iar cu cea de junioare II la turneul final, terminând pe locul 8 pe ţară. Cu formaţia din Vâlcea a repetat isprava de la JII, dar nu a mai disputat ultimul act al competiţiei deoarece echipa s-a desfiinţat. În acest moment, sibianca are o binemeritată vacanţă. “Încerc să mă refac după cel mai greu an al meu”, spune voleibalista. Totuşi, nici acum nu poate sta în totalitate departe de volei, ea se pregăteşte să participe la “Sibiu Sands” (21-26 iulie), cel mai important turneu de beach volley din România.

Cosmina Obreja CSS Sibiu3

“Nu îmi place să se întoarcă mingea înapoi după ce atac”

Cât despre atacul său nimicitor, ea doreşte să îl facă şi mai terifiant pentru oponente. Nu vrea ca mingea să vină înapoi. Lucru care nu este uşor deoarece ea primeşte mingea aproape tot timpul pe atacul echipei sale iar adversarele ştiu acest fapt. Şi totuşi reuşeşte să puncteze. “Nu îmi place ca mingea să se întoarcă înapoi după ce atac. Trebuie să mai lucrez la preluare şi vreau ca atacul să fie cât mai puternic şi hotărâtor”, spune Cosmina. Cele mai frumoase amintiri ale ei la volei sunt turneele alături de colegele sale. Amintirile cu ele, poveştile şi glumele care rămân pentru totdeauna. Pentru viitor, încă nu are o direcţie bine stabilită deoarece mai are doi ani de volei la Sibiu şi doi ani de liceu. Apoi, va vedea încotro o va lua drumul său. . „Eu fac volei din plăcere. Este un sport special, ca o jumătate din mine”, declară Cosmina. În timpul liber, Cosminei îi place foarte mult să se uite la filme şi seriale. Printre favoritele ei se află Resident Evil (1-5), Taken (1-3) şi Transporter (1-3). Muzica preferată este cea rap, iar BUG Mafia este în fruntea topului său. În sport are ca model pe cea mai bună handbalistă din lume şi actualmente câstigătoarea trofeului Champions League la handbal feminin, Cristina Neagu. “Cristina Neagu este un model pentru mine. Mi-a plăcut ambiţia, încrederea de a arunca la poartă şi pofta de a juca după accidentarea pe care a avut-o în 2010”, spune Cosmina.

Traian Prişcă (antrenor CSŞ Sibiu) : „Forţa şi viteza de lovire este mai mare decât a altora. Are o viteză de reacţie incredibilă şi este foarte rapidă în execuţie. Practic ea plesneşte mingea, care vine atât de rapid cum celelalte nu se aşteaptă. Cosmina s-a delimitat de celelalte jucătoare prin calităţile ei. Este foarte receptivă, foarte atentă şi înţelege tot ce îi spun. O ambiţie deosebită. Procedeele tehnice şi le-a însuşit foarte bine. Poate să joace pe orice post în volei. Îi place să facă totul pe teren. Vrea să fie foarte bună, să fie perfectă. Cu ea, pot face ceea ce face un antrenor cu un jucător de clasă. Are aceleaşi reuşite şi la şcoală, este o preocupare a sa pe toate planurile. Dacă o ajută sănătatea poate să joace la orice echipă din România”.

Bibliografie

Data naşterii : 07-06-1998
Studii : Şcoala Generală nr.20 Sibiu (clasele I-III)
Şcoala Generală nr.13 Sibiu (clasele IV-VIII)
Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr (clasa a XI-a din septembrie 2015)
Cosmina Obreja Volley Trend Summer Camp1

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *