Connect with us

Sport

Ştefana şi Bogdan, gemenii patinajului viteză

Raluca Buduşan

Publicat

pe

2 222

 

Ştefana şi Bogdan Motronea sunt doi copii sibieni care demonstrează că ştiu ce înseamnă viteza pe patine. Sunt primii gemeni campioni naţionali absoluţi, la patinaj viteză. Au doar 13 ani, însă la Campionatul Naţional de patinaj viteză pe gheaţă din 2013, nu au avut adversari, obţinând amândoi, fără probleme, prima poziţie a podiumului. De remarcat faptul că anul acesta, la categoria câştigată de Ştefana, podiumul este în întregime al sibiencelor. Astfel locurile 2 şi 3 sunt ocupate de Xenia Moldovan, respectiv Cristina Zdrenghea spre mândria antrenorilor Ioan Armenciu şi Cristina Andrei. 

 

 

Ştefana şi Bogdan abia au învăţat bine să vorbească atuinci când părinţii lor le deschid orizontul către sport. Fac gimnastică, înot, schi, iar de la 6 ani mama îi duce la un curs de iniţiere în patinaj pe role. „Mama nu-şi imagina atunci că vom ajunge campioni. După terminarea cursului de iniţiere, antrenoarea noastră Cristina Andrei a insistat să continuăm şi să facem patinaj de performanţă spunându-ne că suntem buni şi că putem obţine rezultate mari. Am fost de acord să continuăm, pentru că ne-au plăcut patinajul, colegii, dar şi antrenorii noştri Ioan Armenciu şi Cristina Andrei”, povestesc micuţii. Deşi vărsta lor este fragedă, rezultatele obţinute până acum sunt grăitoare pentru noi şi motivante pentru ei. Ştefana, în anul 2012 a obţinut locul 1, la Cupa României, locul 2 la cupa Gall Karolz şi este campioană naţională la patinaj pe role. Apogeul este atins anul acesta cu titlul şi poziţia de campioană naţională absolută la patinaj viteză pe gheaţă. Bogdan este campion naţional la patinaj viteză pe role în 2008 şi obţine şi locul 1 la memorialul Gall Karoly. În anul 2012 obţine locul 3 la campionatul de patinaj viteză Inzell şi locul 1 la Cupa României din decembrie. La fel ca sora lui, anul acesta obţine titlul şi poziţia de campion naţional absolut la patinaj viteză pe gheaţă. Pentru tinerii campioni, performanţa înseamnă sacrificii, multe antrenamente, disciplină pe de o parte, ambiţie şi concentrare pe de altă parte. Antrenamentele lor sunt zilnice, în vacanţe şi de două ori pe zi, iar uneori pleacă în cantonamente, pentru a se antrena pe gheaţă. Nu odată s-a atras atenţia că, în ciuda rezultatelor remarcabile pe care profesorii antrenori Ioan Armenciu şi Cristina Andrei le obţin cu micuţii pe care îi antrezează, condiţiile în care o fac sunt grele şi neadecvate. Ioan Armenciu subliniază faptul că Sibiul este singurul oraş din România care are 3 secţii de patinaj viteză, campioni valoroşi pe gheaţă, dar nu are un patinoar artificial pentru pregătire.

 

 Daţi patinajului o şansă

 

Ştefana şi Bogdan împart deliciile bucuriei de a fi gemeni. Se aseamănă în multe privinţe. Sunt energici, perseverenţi şi conştiincioşi. Există şi diferenţe, menite să-i facă unici. Bogdan este jucăuş şi glumeţ, iar Ştefana serioasă, punctuală şi uneori încăpăţânată. Amândoi sunt copii cu rezultate foarte bune la învăţătură. În timpul liber, lui Bogdan îi place să joace fotbal cu prietenii, dar şi să se joace pe calculator. „Îmi plac foarte mult jocurile video, play station şi PSP”. Ştefana adoră să se joace cu Miley, căţeluşa ei, să deseneze, să picteze, să-şi testeze abilităţile cu fratele ei la jocuri video şi să asculte muzică. Cum îl vede Ştefana pe Bogdan? „Este câteodată enervant, dar de cele mai multe ori mă susţine şi mă ajută nu numai la şcoală ci şi la concursuri. Are mult umor şi mă binedispune”. Cum o vede Bogdan pe Ştefana? „Ca orice soră a unui băiat, Stefana mă cam supără câteodată, dar nu mi-aş putea închipui viaţa fără ea. Este generoasă, sinceră, dar uneori cam prea serioasă”. Pe viitor, cei doi fraţi nu ştiu exact ce vor face. Iubesc patinajul, dar pentru că în România nu se pune accent pe acest sport, după cum singuri susţin, nu se pot gândi prea mult la el, însă momentan se bucură de titlul câştigat, pe care îl consideră a fi „… o răsplată pe care o primim pentru munca noastră. Suntem bucuroşi şi mândri de rezultate, mai ales că în acest sport contează fiecare sutime de secundă”, spun Ştefana şi Bogdan. În ce lume ar vrea să trăiască aceşti copii minunaţi? „Într-o lume în care sportul să aibă o mare importanţă şi toţi cei care fac sport să fie respectaţi”. 

             

 

 

„De pregătirea lor mă ocup alături de colega mea Cristina Andrei. Gemenii dedică iubitorilor de patinaj din Sibiu, peste 20 de medalii pe role şi pe gheaţă, dar e primul campionat în care nu-i încearcă ghinioanele (căzături sau accidente nedorite). Sunt doi ambiţioşi şi foarte muncitori atât la sport, cât şi la şcoală, unde se regăsesc tot pe podium. Sunt un exemplu de conştiinciozitate, dăruire şi dorinţă de afirmare, demonstrând încă o dată că nu-i suficient numai talentul, fără butoaie de sudoare. Ei nu vor să facă parte din categoria „s-au născut talent şi mor speranţă”. Amândoi sunt şi foarte buni colegi atât cu cei mari, dar mai ales cu cei mici pe care-i ajută de câte ori este cazul”, prof. antrenor Ioan Armenciu.

 

Biografie

 

Data naşterii: 26 octombrie 1999, Ştefana prima, apoi Bogdan

Studii: Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, cls a VII-a

Legitimare: Clubul Sportiv Şcolar Sibiu – CS Societatea de Patinaj

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *