15.2 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 19, 2025

CSC 1599 Șelimbăr face istorie în fotbalul sibian. Este lider în Liga 2 înainte de play-off

Cele mai citite

CSC 1599 Șelimbăr este campioana sezonului regular în Liga 2, o performanță istorică pentru comunitatea șelimbăreană, care nu a mai trăit niciodată asemenea sentimente de mândrie în sport. Mai mult, această performanță fără precedent a fotbaliștilor șelimbăreni, intitulați, „călăreților roșii” – cu trimitere directă la anul istoric din denumirea clubului – vine exact în anul în care comunitatea șelimbăreană sărbătorește cea mai importantă aniversare din istoria localității și anume 425 de ani de la victoria lui Mihai Viteazu în bătălia de la Șelimbăr, una aproape decisivă în realizarea primei unirii a românilor în 1600.

De altfel, Mihai Viteazu a fost pentru o perioadă (în 1600) conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Performanța fotbaliștilor din Șelimbăr din sezonul 2023 – 2024 al Ligii 2 vine, totodată, să marcheze un alt moment deosebit din trecutul istoric al comunei și anume faptul că în 2023 comuna Șelimbăr a sărbătorit 700 de ani de la prima atestare. Iată că fotbalul poate fi o cale extrem de onorantă pentru aniversarea unor momente istorice din trecutul unei localități.

Aceste aniversări vin să pună într-o lumină și mai favorabilă performanța istorică a fotbalului șelimbărean. Însă tot acest cumul de aniversări deosebite îi creează și o mare supărare microbistului șelimbărean, în special, și suporterilor sibieni: CSC 1599 Șelimbăr nu are drept de promovare în Liga1, din cauză că este un club de drept public, adică susținut de Primăria și Consiliul Local Șelimbăr, situație similară cu cea a CSA Steaua București, gestionată de Ministerul Apărării Naționale. În loc să promovăm în prima divizie, trebuie să ne mulțumim doar cu faptul că echipa va arbitra lupta pentru promovare. Vă dați seama ce ar fi însemnat pentru fotbalul din Șelimbăr aniversarea bătăliei de la 1599 din luna octombrie a acestui an, exact în sezonul în care clubul ar fi evoluat pe prima scenă fotbalistică a țării, Liga 1?

Din păcate, în acte situația este cu totul alta, însă bucuria suporterilor și spiritul echipei create de conducere și antrenorul Claudiu Niculescu poate fi un atu important în perspectiva sezonului viitor, când obiectivul ar trebui să fie promovarea în LIga 1.  

Echipa lui Claudiu Niculescu a dominat sezonul regulat

Cu toate ca în vara anului trecut antrenorul Claudiu Niculescu a modificat radical lotul, evoluția dominatoare a șelimbărenilor în actualul sezon a fost totală, iar specialiștii în fotbalul Ligii 2 susțin că dacă nu exista  interdicția din acte, CSC 1599 ar fi promovat la pas, mai ales că în play-off Ligii 2 nu se înjumătățesc punctele. De altfel, în sezonul acesta a existat contextul perfect pentru ca echipa să promoveze în Liga 1, în condițiile în care nou-retrogradatele din Liga 1, Chindia și FC Argeș au avut o evoluția care le-au lăsat pe dinafara play-off-ului, iar echipele tradiționale ale fotbalului românesc au revenit în prima ligă.

Dacă Șelimbărul putea promova în Liga 1, sezonul acesta ar fi fost oportunitatea perfectă. CSC 1599 Șelimbăr s-a aflat pe prima poziție a clasamentului din Liga 2 aproape tot timpul, exceptând prima etapă și etapele 9 – 11. A fost echipa cea mai solidă, stabilă financiar și cu un lot destul de omogen și valoros în toate cele 19 etape ale sezonului regular. Din păcate, și în acest sezon, clubul nu a putut evolua pe stadionul propriu și a trebuit să facă naveta, atunci când a jucat meciurile de acasă, între stadioanele Municipal din Parcul Sub Arini și Măgura din Cisnădie, din cauză că CNI nu își respectă termenele tehnice și indicatorii financiari pe care și i-a asumat pentru construcția noului stadion din Șelimbăr. Totuși, să sperăm că evoluția excelentă din sezonul regular este un punct de plecare pentru sezonul viitor.

Înainte de starul play-off-ului, CSC 1599 are un avans de 7 puncte în fața ocupantei locului 3, în condițiile în care primele două clasate promovează direct. Prima partidă din play-off pentru CSC 1599 este meciul cu FK Csíkszereda, în deplasare, luni, 1 aprilie, începând cu ora 17:30. Nu ne putem aștepta  în play-off decât la o evoluție bună din partea șelimbărenilor, pentru că este în joc orgoliul antrenorului Claudiu Niculescu și al fotbaliștilor care doresc să-și facă un nume în perspectiva unor transferuri în Liga 1. Echipa nu are nimic de pierdut, dar blazonul clubului trebuie apărat chiar dacă nu există miza promovării.

De altfel, prezentarea clubului pe pagina de internet este elocventă: „CSC 1599 Șelimbăr este un club de drept public înființat în martie 2021. Misiunea de baza a clubului o constituie obținerea de performante sportive în competiții sportive interne si internaționale, precum si crearea unei comunități care sa practice sport într-un cadru organizat. Mai mult, CSC 1599 Selimbar îşi propune să promoveze imaginea comunei Șelimbăr în societatea civilă prin participarea la activități sportive, precum și în cadrul evenimentelor speciale de relații publice.

Încă de la înființare rolul clubului CSC 1599 Șelimbăr a fost acela de a conecta comunitatea din Șelimbăr prin sport. Ne-am propus să înființăm cat mai mult secții sportive prin care sa oferim copiilor si tinerilor un cadru organizat în care să îşi petreacă timpul și, totodată, să facă mișcare. Strategia de dezvoltare a clubului nostru are ca rol esențial și încheierea de parteneriate care să sprijine acest proiect sportiv. O comunitate puternică înseamnă parteneriate puternice și, pe termen lung, crearea de legături pentru și între oameni”.

Iată lotul care a reușit să facă istorie pentru comunitatea din Șelimbăr: portari: Alexandru Roșca, Simion Bumbar, Marius Aldescu, fundași: Cătălin Alexe, Danilo Babovic, Radu Crișan, Robert Gliga, Florinel Mitrea, Ciprian Natea, Raul Palmeș, Raul Gherman mijlocași: Tudor Călin, Alexandru Luca, George Monea, Paul Moussinga, Mickael Panos, Casian Soare, Valentin Drăghescu, Gabriel Deac, Emmanul Ayne și Daniel Gîț atacanți: Valmir Berisha, Rodri Hernando, Raul Rotund, Marvin Schieb, Alexandru Darius Pop, Stefan Visic, Darius Cosma. Să nuităm că portarul Alexandru Roșca este un obișnuit al naționalei României U21, iar Casian Soare se anunță unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului sibian”.

Lecția de istorie

Bătălia de la Șelimbăr (în limba germană Schellenberg) a avut loc pe 28 octombrie 1599 și s-a dat între oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul și oastea Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory. Bătălia s-a terminat cu victoria clară a armatei condusă de Mihai Viteazul, care și-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.   

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO/VIDEO: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Sibiu

Lumina Sfântă pogorâtă astăzi în biserica de pe mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a fost adusă în Sâmbăta Mare la...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect