Connect with us

Economie

Stații de benzină cu încărcare pentru mașini electrice, pe autostrăzile A1 și A2. Cea mai apropiată de Sibiu, în zona Cristian

CNAIR a semnat contractele de concesiune cu cele două companii, Rompetrol şi MOL, care au câștigat licitațiile pentru stații de carburanți pe autostrăzile A1 și A2. Stațiile vor avea și unități de încărcare a mașinilor electrice. Una dintre stații se află în județul Sibiu, iar alte două, pe traseul Sibiu – Sebeș.

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

CNAIR a semnat contractele de concesiune cu cele două companii, Rompetrol şi MOL, care au câștigat licitațiile pentru stații de carburanți pe autostrăzile A1 și A2. Stațiile vor avea și unități de încărcare a mașinilor electrice. Una dintre stații se află în județul Sibiu, iar alte două, pe traseul Sibiu – Sebeș.

Pe porțiunea de autostradă care se află în județul Sibiu va fi construită o stație de carburanți care va avea și stație de încărcare a bateriei pentru vehicule electrice. Stația face parte din loturile pentru care CNAIR a semnat contractele de concesiune care urmăresc utilarea, dotarea, operarea și întreținerea spațiile pentru servicii licitate. În apropiere de Sibiu, au fost atribuite trei spații, pe sectorul Sibiu – Sebeș. Cel mai apropiat de oraș este spațiul de servicii din dreptul localității Cristian, unde astăzi se află o stație temporară a Petrom, ce va fi înlocuită de o stație ROMPETROL. O a doua stație care va permite și încărcarea mașinii cu energie electrică este cea de la km 297, aflată în dreptul localității Cut, în județul Alba (după ieșirea spre Cunța). Pe locul pe care astăzi este doar parcare și toaletă se va construi o stație MOL. A treia stație pe tronsonul de autostradă până la Orăștie este cea de la km 316, după Sebeș, în direcția Orăștie, unde în prezent este tot o benzinărie Petrom. Aceasta va fi înlocuită de o benzinărie MOL.

PUBLICITATE

Cele mai multe spații de servicii, opt, se află pe tronsonul Deva – Arad. O singură stație a fost concesionată pe A2 (în sectorul Medgidia – Constanța) și una pe A1 București – Pitești.

Potrivit CNAIR, sumele ce vor fi plătite de companii sunt următoarele: Rompetrol –  la km 558+380, autostrada A1 Nădlac – Arad, valoarea minimă a redevenţei anuale este de 10,922 milioane de lei, la km 530+536, autostrada A1 Arad – Timişoara (8,813 milioane de lei); km 500+596, autostrada A1 Timişoara – Lugoj (3,936 milioane de lei); km 481+646, autostrada A1 Timişoara – Lugoj (5,671 milioane de lei); km 340+500, autostrada A1, VO Deva (6,396 milioane de lei); km 260+160, autostrada A1 Orăştie – Sibiu (8,266 milioane de lei).

MOL România va amenaja spaţiile de la km 446+890, autostrada A1 Lugoj – Deva (2,442 milioane de lei); km 428+310, autostrada A1 Lugoj – Deva (2,442 milioane de lei); km 389+710, autostrada A1 Lugoj – Deva (3,767 milioane de lei), km 316+560, dreapta şi km 316+360, stânga, autostrada A1 Orăştie – Sibiu (2,557 milioane de lei); km 297+900, stânga şi km 297+000, dreapta, autostrada A1 Orăştie – Sibiu (3,224 milioane de lei); km 110+100, autostrada A1, tronson Bucureşti – Piteşti (4,113 milioane de lei); km 186+090, stânga şi km 186+580, dreapta autostrada A2 Medgidia – Constanţa (4,775 milioane de lei).

PUBLICITATE

Durata contractelor de concesiune este de 20 ani.

Potrivit clauzelor contractuale, dotările minime obligatorii pe care concesionarul trebuie să le proiecteze, să le construiască, să le opereze şi întreţină, sunt: parcare, toalete publice, staţie distribuţie carburant, inclusiv staţie reîncărcare vehicule electrice, spaţiu comercial, snack bar.

Concesionarul are dreptul de a executa şi alte dotări suplimentare (restaurant, motel, parcare securizată etc) faţă de cele minime impuse obligatoriu prin caietul de sarcini.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economie

Klaus Iohannis a semnat decretele privind numirea noilor miniștri interimari

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Monitorul Oficial a publicat decretele semnate de preşedintele Klaus Iohannis prin care se ia act de demisiile din Guvern ale reprezentanţilor USR PLUS, precum şi decretele pentru desemnarea miniştrilor interimari.

Lista decretelor semnate de Klaus Iohannis:

 1. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ilie-Dan Barna, viceprim-ministru, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 2. Decretul prin care se ia act de demisia lui Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 3. Decretul de desemnare a lui Florin-Vasile Cîţu, prim-ministru, ca ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, interimar
 4. Decretul prin care se ia act de demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 5. Decretul de desemnare a lui Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor, ca ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, interimar
 6. Decretul prin care se ia act de demisia lui Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 7. Decretul de desemnare a lui Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei, ca ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, interimar
 8. Decretul prin care se ia act de demisia lui Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 9. Decretul de desemnare a lui Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, interimar
 10. Decretul prin care se ia act de demisia Ioanei Mihăilă, ministrul Sănătăţii, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului
 11. Decretul de desemnare a lui Cseke Attila Zoltan, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, ca ministru al Sănătăţii, interimar.

CITEȘTE MAI MULT

Economie

Fitch Ratings: Criza politică din România reprezintă un risc la adresa consolidării fiscale

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei “negative” care în prezent este asociată ratingului “BBB minus” atribuit României.

“Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.

Fitch Ratings reaminteşte că USR-Plus a anunţat pe 7 septembrie că părăseşte coaliţia, în urma demiterii ministrului USR-Plus, Stelian Ion, din funcţia de ministru al Justiţiei pe 2 septembrie. Acest lucru lasă guvernul fără majoritate parlamentară.

“Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie”, susţine Fitch.

De asemenea, agenţia de evaluare subliniază că turbulenţele politice reprezintă un pericol la adresa perspectivelor fiscale.

Guvernul de la Bucureşti avea în vedere reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Analiştii se aşteptau ca guvernul de la Bucureşti să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la finele lui 2021 şi de asemenea a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA.

“Însă în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult, chiar dacă PNRR ar putea servi ca ancoră politică. Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, avertizează agenţia de evaluare.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

Ratingul “BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria “investment grade”, o eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva “negativă”, ar duce ratingul României în zona “junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor. (AGERPRES)

CITEȘTE MAI MULT

Economie

Raluca Turcan: Nivelul salariului minim trebuie să crească

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, anunţă că a stabilit marţi cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, ca la finele lunii octombrie să poată fi avansată o variantă agreată a salariului minim.

“Cu toţii suntem de acord că nivelul salariului minim trebuie să crească, iar mecanismul de majorare să nu mai fie un instrument politic, ci să fie bazat pe criterii obiective. Am stabilit cu partenerii sociali că este nevoie de un calendar mult mai strâns pentru a analiza toate propunerile şi datele economice, astfel încât, la sfârşitul lunii octombrie să putem avansa o variantă agreată a salariului minim.

Aşa cum ne-am angajat, predictibilitatea este un element important pentru mediul economic, dar şi o dovadă de respect faţă de partenerii noştri sociali”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Premierul Florin Cîţu a declarat că ţine foarte mult la o formulă “predictibilă” şi pentru viitor a salariului minim, precum şi la o dinamică a acestuia care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi de perspective.

Şeful Executivului a făcut declaraţia, marţi, la începutul reuniunii Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria.

“Vreau să începem discuţiile din timp, anul acesta, pe o temă importantă, salariul minim în România, şi avem timp acum să găsim până în decembrie, cum era, de obicei, formula ideală cu care să fim toţi de acord. Ştiţi foarte bine că trebuie să găsim o formulă ca, după aceea, să rămână în viitor, să fie predictibilă, ţin foarte mult la acest lucru.

În acelaşi timp, să găsim o dinamică a salariului minim care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi, bineînţeles, de perspective. Deja, astăzi, cred e foarte bine să începem să auzim opiniile tuturor, şi Ministerul Muncii şi patronate, dar şi sindicate, şi după aceea aş vrea să avem un calendar clar, începând de astăzi, cât ne întindem. (…)

Aş vrea să agreăm, nu ştiu, ne vedem până la finalul lunii octombrie să decidem care e salariului minim sau mai devreme, dar decidem asta împreună “, a declarat Florin Cîţu. (AGERPRES)

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE