fbpx
Connect with us

Unde Ieşim

Storytelling ,,Despicăm chihlimbarul în 4” în Muezul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Avatar

Published

on

Muzeul Astra organizează în perioada 17-18 iulie evenimentul ,,Despicăm chihlimbarul în 4”.

Este vorba despre o acțiune de tip ,,spus poveste”( storytelling), în care muzeograful Adrian Scheianu va prezenta vizitatorilor o colecție de 25 de pietre chihlimbar. Colecția conține și mostre de chihlimbar verde și albastru, două exponate rare.

Locul de întâlnire pentru ,,Despicăm chihlimbarul în 4” va fi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria-atelier de prelucrarea chihlimbarului din Colți (jud. Buzău), sâmbăta (17 iulie) și duminică (18 iulie), între orele 12 şi 18.

“Exploatarea bogățiilor subsolului a reprezentat o practică ocupațională constantă a comunităților umane încă din zorii istoriei. Resursele naturale găsite în măruntaiele pământului, precum sarea și cărbunele, au contribuit la evoluția civilizației și, ca în cazul metalelor prețioase, ca aurul și argintul, au asigurat bunăstarea celor care dețineau aceste bogății.

Cei care își riscau viața coborând în mine sau aventurându-se în peșteri vor descoperi și alte zăcăminte de minereuri, cristale și pietre prețioase a căror frumusețe va stârni imaginația multora. Exploatarea acestora a dus la dezvoltarea meșteșugurilor artistice dar și a comerțului. O astfel de piatră (semi)prețioasă este și chihlimbarul (în fapt o rășină) care de-a lungul vremurilor a fost considerat chiar mai prețios ca aurul. Găsit în stare naturală în foarte puține locuri din lume, cea ce îl face rar, chihlimbarul a jucat și un rol comercial de primă mână încă din Antichitate punând în contact grupuri umane aflate la mari distanțe, dar acestuia i s-au atribuit și valențe magice.

Dintre variantele de chihlimbar de pe mapamond printre cele mai valoroase este chihlimbarul românesc sau rumanitul exploatat în zona Carpaților de Curbură. Cunoscut de localnici încă din vechime acesta va fi exploatat pe scară largă începând cu secolulul al XIX-lea”, a precizat Adrian Scheianu, muzeograf în cadrul Muzeului Astra.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Festivalul Enescu de la Sibiu a scos la vânzare biletele pentru cele cinci spectacole

Avatar

Published

on

Luna septembrie va fi marcată la Sibiu de concertele susținute în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Biletele pentru cele cinci spectacole de gală s-au pus deja în vânzare, publicul având acces în sală conform regulilor specifice stării de alertă.

Sibiul va găzdui în această toamnă, timp de mai multe zile, concertele din cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Evenimentul va aduce pe scenele din Sibiu 85 de artiști de talie mondială, în perioada 3-14 septembrie, la Sala Thalia.

Printre muzicienii care vor interpreta lucrări celebre la Sibiu se numără Yuja Wang, Gil Shaham, Shlomo Mintz, Yuja Wang, Mahler Chamber Orchestra, Gil Shaham și Camerata Regală.

Mahler Chamber Orchestra este un colectiv format din 54 de muzicieni, multi-premiat cu “Grammy”. PIanista Yuja Wang, pianista care va cânta alături de Mahler Chamber Orchestra, se numără printre cei mai apreciați de critici pianiști, pentru tehnica sa aproape supra-omenească și coloristica interpretării.

Printre invitații festivalului se numără și Robert Powell, o figură legendară a cinematografiei pentru rolul interpretat în celebrul film „Iisus din Nazaret”, dar și pentru rolul marelui compozitor Gustav Mahler, în filmul său biografic. Tot el va da viață, într-un nou film, celebrului muzician Claude Debussy.

Această ediție a festivalului celebrează 140 de ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu. Tema din acest an este ,,O istorie din iubire” și pe lângă creațiile enesciene repertoriul va conține și creații ale lui Beethoven, Chopin, Mozart sau Bach.

Continue Reading

Comunicate de presa

Brunch la Jina, cu drumeții și muzica lui Iliuță, la fluier

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Sâmbătă, 7 august, suntem cu toții invitați la primul brunch My Transylvania organizat la Jina, la 1.000 m altitudine. Acest eveniment include pentru cei dornici și o drumeție cu priveliști care ne lasă fără grai. Așa că, dăm sfară în țară, să știe toți iubitorii de frumos.

Între 11:00 și 12:30 va fi întins pe mese un așa numit brunch, cu specialități locale, de sezon, timp în care Iliuță de la Jina ne va delecta urechile sătule de zgomotul orașului cu sunteul melodios al fluierului. Pe lângă numeroasele și înnebunitoarele tipuri de brânză (telemea, caș, brânză dulce, burduf de munte), vom regăsi pe masă și carne la garniță, cârnați, jumeri și slănină. Printre alte minunății culinare, avem parte de legume gustoase de sezon: castraveți, roșii, ceapă verde și roșie.

Programul se continuă cu o drumeție cu vedere panoramică la Vârful Bulbuc, la 1.040 m, prilej cu care ni se va face din nou foame și vom savura felul principal cald și desert.

De asemenea, vom avea șansa să învățăm, pentru că, nu-i așa, cine se oprește din învățat, acela e bătrân – indiferent de vârstă. Sunt organizate ateliere: pentru copii (cântat la fluier) și pentru adulți (cum se face șița/dranița).

Ziua se va încheia cu un balmoș și un bulz, ambele la ele acasă, în Mărginimea Sibiului.

Bilete disponibile la adresa: https://booking.mytransylvania.ro/event/83X46dBnnd79jAk/jina-brunch-jina-sibiu

Continue Reading

Unde Ieşim

Feeric Fashion Week, o săptămână a modei în Sibiu, cu prezentări și evenimente culturale

Avatar

Published

on

Festivalul de modă Feeric Fashion Week găzduiește la Sibiu, în acest weekend, personalități din lumea modei și prezentări de ținute ale mărcilor celebre. Cea de a 13-a ediție a evenimentului va avea loc în mai multe locuri din Sibiu, dar și în afara orașului.

Feeric Fashion Week își deschide porțile pentru patru zile de spectacol. După ce pandemia le-a dat planurile peste cap anul trecut și a anulat festivalul, organizatorii sunt gata să își ia revanșa. Așteptarea pasionaților de modă a luat sfârșit, iar anul acesta avem parte de ediția cu numărul 13 a festivalului, care se anunță una inedită.

Sibienii sunt invitați să ia parte la gala de deschidere a festivalului alături de designerii care își vor prezenta colecțiie. Aceștia pot vedea o expoziție de fotografie intitulată „Make simplicity great again”, creată pentru a atrage atenția asupra necesității reciclării și care îndeamnă la mai multă responsabilitate în modă.  Pentru a încuraja reciclarea, organizatorii au anunțat că persoanele care dau la schimb haine vechi vor avea parte de un discount la piesele de colecție.

Prezentările de modă din oraș vor începe în data de 22 iulie și pot fi urmărite în Piața Mare, Strada Cetății, Piața Mică, Piața Aurarilor, cele două mall-uri, Turnul Sfatului, Piața Huet și gară. Acestea se vor desfășura și în câteva locuri din afara Sibiului. 

În timpul festivalului numeroase brand-uri deja cunoscute, dar și unele la început de drum ale unor designeri talentați, își vor prezenta colecțiile. În cadrul galei va fi acordat și premiul IED (Institutul European de Design).

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Slimnic, judetul Sibiu 23 iulie 2021
    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Slimnic, in data de 24 iulie incepand cu ora 2:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se […]

CELE MAI CITITE