fbpx
Connect with us

Cultura

Street Delivery Sibiu 2021: “Ne luăm orașul înapoi. Ieși cu noi la joacă?”

Monika Tompos

Published

on

Organizatorii Street Delivery vin în 2021 cu noi propuneri de acțiuni și încearcă să ne convingă să vedem orașul „prin ochii copiilor”. Se pune accent pe jocuri, pe artă și pe importanța orașului pentru fiecare dintre noi. Sunt anunțate expoziții de artă în vitrinele Sibiului, amenajarea unei grădini urbane a copiilor, precum și evenimentul anual de eliberare a Pieței Schiller de mașini, cu transformarea străzii într-un muzeu de artă.

”Munca este joacă

Iubirea este joacă

Arhitectura este joacă

Advertisement

Orașul este joacă”[Samata Masato]

Street Delivery Sibiu se uită anul acesta la oraș prin caleidoscopul copilăriei. Un loc unde ideile sunt jocuri și jocurile sunt serioase. Schimbăm perspectiva de la mare la mic. Batem străzile în căutarea unui oraș în care bunele practici sunt mărite, reproduse, aplicate, un oraș cu repere adoptate, cu spații deschise comunităților, un oraș văzut de copilul cu înghețata în mână, care vrea să alerge și să se joace.

În 2021, Street Delivery își pune pantalonii scurți, ia mingea la subraț și redesenează orașul așa cum am vrea să fie, cu tot ce-i nevoie aproape de casă. Accesibilizare, siguranță, locuri de joacă și de întâlnire. Strada mea, nu strada nimănui. Orașul nostru, nu al nimănui. 

De-a lungul întregii veri, din luna iulie până în toamnă, la final de septembrie, Street Delivery Sibiu propune o serie de microevenimente prin care va căuta prin joc răspunsul la marile probleme ale orașului acutizate de pandemie și la marile lui lipsuri. Unde ne mai întâlnim? Unde mai mergem la școală? Cu cine mai avem voie să ne jucăm? Ce-a mai rămas din ”hai afară”?

Advertisement

Prima dintre acțiunile propuse este o serie de expoziții care să ne îndemne să descoperim Orașul de Jos, cu o limonadă în mână, prin ochii artei. Urmând harta ArtTur-ului propus, ne oprim în fața vitrinelor cândva abandonate și zâmbim.   Vitrinele spațiilor Societății Urbana S.A de pe strada Faurului, 9 Mai, Ocnei și din Piața Mică prind astfel viață printr-un circuit artistic și turistic de-a lungul verii, prin implicarea elevilor Liceului de Artă, ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr.1 sub coordonarea prof. Laura Cândea și ai școlilor din Sibiu care au trimis lucrări realizate de elevi în cadrul provocării Orașul neplictisitor – orașul văzut prin ochii celor ce sunt la vârsta imaginației nelimitate și a curiozității nestăpânite, orașul în care ne-ar plăcea să trăim și pe care vrem să îl percepem ca pe un mare mușuroi ocrotitor, ca pe o oază de explorat, ca pe un întreg spațiu de joacă și de relaxare, orașul prietenos cu oamenii și cu natura, orașul surprinzător și inteligent, practic sau fantastic.  Harta turului, în format bilingv, prin care poți descoperi altfel o părticică din frumusețea orașului Sibiu poate fi găsită  la Centrul de Informare Turistică din Piața Mare.

Manifestul artistic continuă la mijlocul lunii iulie cu amenajarea unei grădini urbane a copiilor, unde cei mici vor descoperi universul grădinăritului, adoptându-și propria plantă pe care să o îngrijească zi de zi în scuar-ul de pe strada Suru, la intersecția străzilor Măgura și Lirei. Sub îndrumarea artistei Coralie de Gonzaga, copiii vor contribui practic la înfrumusețarea spațiului public realizând o pictură murală chiar în grădina dedicată lor.

Luna august va fi dedicată radiografierii cartierelor din Sibiu cu bucuriile și neajunsurile lor, într-o colaborare cu tinerii voluntari ai revistei Exercițiul 18. Acțiunea va rezulta în identificarea unor potențiale centre sociale și culturale în cartierele orașului, zone în care ne dorim să ne întoarcem cu povești și acțiuni inspirate din comunitate.

Iar luna septembrie va elibera din nou, pentru a patra oară Piața Schiller de mașini, însă într-un context inedit, diferit față de anii trecuți, transformând strada Arhivelor într-un muzeu de artă vizuală în aer liber. Tot luna septembrie va lansa o nouă provocare, leapșa, propunând un nou spațiu dedicat oamenilor în Sibiu – de dragul jocului, pe acela îl vom dezvălui doar atunci. 

O să ziceți: ”Street Delivery a dat-o-n mintea copiilor! Vor să transforme tot orașul într-un loc de joacă!”. De ce nu? Când nu-i asculți pe copii, nu te-asculți nici pe tine. Iar un oraș care nu e prietenos cu cei mici nu e deloc plăcut nici pentru cei mari. 

Advertisement

Copiii de azi sunt prima generație din ultima sută de ani afectată de o pandemie. Ce urmări va avea această izolare prelungită? Această rupere brutală de prieteni, colegi, rude? Încă nu putem ști, dar putem pune întrebările potrivite. Și pe cine să întrebi mai bine decât pe cei mici, pentru care un an sau doi din viață înseamnă o veșnicie? Când ai 10 ani, a sta închis în casă o zecime din viață e o tragedie greu de înțeles pentru noi, oamenii mari.

Vrem să dăm drumul la joc prin cartiere, să vedem orașul prin ochii copiilor, cu abilitatea lor minunată de a transforma orice creangă, orice colț de parcare, orice loc abandonat într-un regat fantastic. E timpul bucuriei, al (re)descoperirii și al recuperării.

Ne luăm orașul înapoi. Ieși cu noi la joacă?

Advertisement

Mai multe detalii despre manifestul Street Delivery Sibiu 2021 cu tema Leapșa pot fi găsite pe pagina de facebook/streetdeliverysibiu sau pe pagina de Instagram, Street Delivery Sibiu.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Constantin Chiriac, directorul FITS: “Sibiul este un oraș binecuvântat”

Avatar

Published

on

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu (FITS), a adus cele mai noi vești despre ediția din acest an a festivalului care atrage în Sibiu mii de oameni din țară și din toate colțurile lumii.

Directorul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu, Constantin Chiriac, a fost din nou prezent în fața presei, pentru a anunța noutățile celui mai important eveniment cultural din Sibiu. ,,Fără a gândi viitorul spațiului în care trăim, munca noastră este în zadar”, crede Chiriac, cu convingerea că fără comunități nu se pot dezvolta lucruri frumoase.

Advertisement

Chiriac se declară mulțumit de parcursul Sibiului de anul trecut, un an în care, așa cum spune și el, am învățat lucruri ca într-o operație pe cord deschis. Faptul că acest festival crește de la un an la altul nu este un secret, iar Chiriac nu se ferește să spună asta. De asemenea, numeroase personalități care au făcut parte din fenomenul FITS au recunoscut că sunt impresionate de oraș și de festival.

,,Mă bucur că am reușit să înnodăm o istorie de succes atât de importantă pentru comunități. Subliniez încă o dată faptul că, fără a gândi viitorul spațiilor în care trăim, fără a ne gândi la oamenii care compun comunitățile, munca noastră este în zadar. Din fericire, Sibiul este un oraș binecuvântat, este unul dintre cele mai favorabile orașe pentru a face mari proiecte. Ziua de astăzi este o zi fericită pentru că, alături de excelența în zona de tehnologie, nu numai din România, ci de oriunde din lume, se produce această cooperare, această formulă de frățietate cu cel mai mare festival de artele spectacolului, cel puțin din România. Faptul că Sibiul a avut primul teatru din estul și centrul Europei, un teatru de limba germană, pe care trebuie să știm să îl respectăm și să-l ducem mai departe, iată, ne dă această punte spre partenerul de mobilitate”, a declarat Constantin Chiriac.

Având în vedere faptul că FITS a devenit un festival de renume internațional, inevitabil a reușit să schimbe o mulțime de lucruri în Sibiu. Chiriac a observat că locurile de cazare ale hotelurilor din Sibiu au un preț dublu în perioada festivalului. De asemenea, biletele de avion au ajuns la sume mai mari decât cele din sezon, dacă nu e festival.

Advertisement

,,Profitul e motivul pentru aceste prețuri. Toți se bat ca după o perioadă atâta de grea să ajungă la un profit și este normal. În momentul în care există excedent de turiști mai mare decât locurile de cazare este normal într-un fel să reacționeze așa. Se știe că nu numai aici se întâmplă, este la fel ca la Untold sau în alte părți”.

Nou proiect în parteneriat cu Bebeșelea

Proaspăt numit ambasador al Sibiului, Gabriel Bebeșelea nu a stat mult pe gânduri și a trecut la fapte. Constantin Chiriac a declarat că a avut câteva discuții cu acesta în ultimele zile și că ,,în urma acestora se va naște un nou proiect care va însemna o revitallizare a acestei comunități prin muzică, nu numai prin teatru”. Directorul FITS a avut discuții în aceeași direcție și cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, în legătură cu patrimoniul minunat pe care îl avem.

Advertisement

Totuși, Chiriac a ales să țină secret, deocamdată, ce cuprinde parteneriatul dintre ei. ,,Prefer să vorbesc după ce vom realiza ceva concret, nu îmi place să vorbesc înainte și să nu se ajungă la fapte”.

Parteneriat de mobilitate cu Autoklass

În cadrul conferinței, Constantin Chiriac a ținut să anunțe și noul parteneriat cu Autoklass – dealerul din Sibiu al mărcii Mercedes-Benz. Acest parteneriat strategic are ca obiectiv susținerea desfășurării evenimentelor culturale derulate de cele două instituții, în anul 2021. Artiști de renume mondial, precum Charlotte Rampling, Akram Khan, Israel Galvan, cele mai mari companii de dans din Israel sau Japonia, precum și alte nume de prestigiu din domeniul artelor spectacolului vor beneficia de acest parteneriat de mobilitate pe durata FITS 2021.

Advertisement

Continue Reading

Cultura

Street Music Festival aduce în Piața Huet premiere de muzică clasică, jazz și teatru muzical

Avatar

Published

on

Anul acesta Street Music Festival vine în Sibiu cu mai multe noutăți, între care o premieră absolută, în cadrul ediției cu numărul patru: o formație care cântă jazz și rock folcloric balcanic.

Street Music Festival va avea loc anul acesta în perioada 7-8 august. Festivalul se va desfășura în Piața Huet din Sibiu și propune în premieră publicului concerte de muzică clasică, jazz, teatru muzical, dar și muzică balcanică.

Advertisement

Festivalul continuă tradiția și pune în scenă ,,Learn with Music Sibiu”, un spectacol în cadrul căruia copiii vor cânta și vor afla cum funcționeză diferite instrumente de percuție. Premiera pentru acest festival vine din partea formației ,,Balkan Silk Road”, care îmbină melodicitatea folclorului balcanic cu sonorități inspirate din muzica de jazz și rock, respectând totuși ritmicitatea și dinamica specifică dansurilor populare balcanice. În această ediție ne vom bucura și de participarea unui invitat de seamă, Sibiu Jazz Quintet.

Duminică, vom putea urmări un concert de muzică clasică, Marius Ungureanu&Friends. Structurat pe piese muzicale camerale semnate de W.A.Mozart, J.S.Bach, M.Bruch și B.Bartok, eveimentul îl are ca oaspete pe violistul sibian Marius Ungureanu, artist care în prezent activează în Danemarca.

Ediția a IV-a a proiectului ”Street Music Festival” se va încheia cu un alt invitat de seamă:Sibiu Jazz Quintet

Advertisement

,,Suntem nerăbdători să revenim în fața publicului cu o nouă ediție Street Music Festival. După ce în 2020, din cauza situației epidemiologice, am fost nevoiți să amânăm proiectul, anul acesta revenim cu forțe proaspete, cu idei noi pe care le-am implementat și care vor fi – cu siguranță – pe placul publicului. Am diversificat spectrul muzical oferit și, iată, avem în premieră formația Balkan Silk Road plus un spectacol de teatru muzical. Totul se va desfășura și într-un spațiu nou – Piața Huet–un spațiu cu un aer boem, pe care am considerat-o ca fiind cea mai potrivită pentru această ediție”, a declarat președintele Asociației Music-ON, Ciprian Dancu.

Advertisement
Continue Reading

Fapt Divers

Festivalul ,,Bujorul de Munte” se întoarce, în acest weekend, la Gura Râului

Avatar

Published

on

Cea de-a 17 ediție a festivalului ,,Bujorul de Munte” va avea loc la Gura Râului în acest weekend. Muzica și bucatele de la stână se numără printre atracțiile acestui eveniment.

Sâmbătă și duminică, sibienii și turiștii sunt așteptați la cea de a 17 ediție a festivalului ,,Bujorul de Munte”. Tradițiile pastorale, gastronomia specifică, dansurile și cântecele ciobănești vor face și în acest an deliciul vizitatorilor.

Advertisement

,,Dacă anul trecut, Festivalul Bujorul de Munte nu a putut fi organizat din cauza pandemiei de COVID-19, iată că acum situația ne îngăduie să ducem mai departe frumoasa tradiție a acestui eveniment. Vă așteptăm la Gura Râului, între oameni frumoși, iubitori de frumos și îmbrăcați în port tradițional, pentru a descoperi cântecul și jocul popular, bucatele autentice și atmosfera de sărbătoare adevărată! Vom respecta toate normele sanitare, toate măsurile preventive, pentru a nu pierde șirul acestor manifestări ce perpetuează tradiția neprețuită din Mărginimea Sibiului”, a declarat Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.

Oamenii sunt așteptați să se bucure de evenimente bine cunoscute deja pentru acest festival precum Cina ca la stână, Foc de tabără, Jocul junilor din Gura Râului și Spectacole folclorice excepționale. La acestea se adaugă și prezența Ansamblului folcloric ,,Bujorul de Munte” format din copii şi tineri din comună. Tot cu ocazia acestei ediții, ansamblul sărbătorește zece ani de activitate.

Programul festivalului

Advertisement

Sâmbătă, 31 iulie 2021

 • Ora 18, platoul în aval de baraj – “Cina ca la stână”
 • Spectacol folcloric, susținut de: Ansamblul Folcloric „Bujorul de Munte”, cu soliștii: Mihaela și Maria Câmpean, Ioana Brad, Ioan Răulea, Ileana Conțiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță
 • Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, cu soliștii: Robert Pumnea, Geanina Gavrilă, Răzvan Năstăsescu, Adriana Anghel
 • Invitați: Ilie Medrea, Aurora și Săndel Mihai, Sebastian Stan, Mariana Anghel
 • Ora 22, platoul în aval de baraj – Foc de tabără

Duminică, 1 august 2021

 • Ora 12, în centrul comunei – Primirea oficială și Jocul junilor din Gura Râului
 • Ora 13, platoul în aval de baraj – Spectacol folcloric, susținut de:
 • Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” și soliștii: Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Sînziana Ștefan, Tudor Furdui Iancu, Izabela Tomița, Daria Gâdea, Alina Pinca, Ovidiu Homorodean
 • Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” (Cluj-Napoca) și Iulia Bucur
 • Codruța Rodean și Bogdan Cioranu
 • Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă
 • Spectacolele folclorice sunt prezentate de Traian Stoiță.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE