Connect with us

Cultura

Tiberius Bordean, pictor împotriva trend-ului

Raluca Buduşan

Publicat

pe

O lume de culori, forme și detalii – asta și-a dorit să creeze în jurul său Tiberius Bordean, încă de mic copil. Talentat și atras de pictură, nu a reușit să urmeze o școală de arte, dar a găsit determinarea de a-și urma visul. Și-a pierdut și și-a regăsit pasiunea pentru pictură de mai multe ori în decursul anilor, însă, din 2004, s-a apucat serios de mânuit pensula și creionul, iar astăzi se află la cea de-a patra expoziție. Două au fost în Cisnădie și două în Germania, la Neuburg, acolo unde este stabilit astăzi, cu familia. „Acasă, printre culori” este numele ultimei expoziții. Vernisajul acesteia a avut loc în 16 ianuarie și va rămâne deschisă la Casa de Cultură a orașului, în Biblioteca Astra, filiala Cisnădie, până în 24 februarie. O puteți vizita oricând, în perioada de program a Bibliotecii. Îl veți descoperi pe Tiberius, în tablourile sale, îndrăgostit de realism și cu suflet de artist, pierdut undeva, în stilul baroc. Există în plan și o următoare expoziție. Va fi cea mai importantă misiune din viața lui, nu doar de artist. Tiberius o va dedica lui Darius, băiețelul lui de 12 anișori, care acum își inspiră tatăl din brațele calde ale lui Dumnezeu. 

Tiberius Bordean s-a năcut la Cisnădie, în 15 martie 1979. Școala generală a urmat-o în orașul natal, după care a făcut Liceul de Căi Ferate, în Sibiu. Și-ar fi dorit din tot sufletul să urmeze o școală de arte, dar mama lui nu a reușit să-l susțină din punct de vedere financiar. Era talentat la desen și dorea să arate lumii asta, însă, la acel moment, destinul lui avea alt curs. După liceu s-a angajat și a renunțat la pasiunea lui. A redescoperit-o când s-a întors din armată. Tot atunci a fost și momentul în care și-a dat seama cât de mult o iubește. Să dai viață și formă acolo unde albul tronează era una dintre cele mai frumoase provocări pentru Tiberius.
„Am început cu desen în creion. Cel care mi-a văzut desenele și m-a încurajat să merg pe acest drum se numește Cosmin Bedereagă. A fost alături de mine și, în decursul anilor, a devenit cel mai bun prieten al meu. Mi-am cumpărat apoi câteva culori. Am descoperit uleiul și m-am decis să-l studiez, să văd ce poate face. Am fost fascinat și am rămas să pictez în ulei. Ca stil, mă regăsesc în realism. Îmi plac detaliile. Acesta este și motivul pentru care îmi place mult să fac portrete, să redau pe hârtie tot ceea ce văd în detaliu”, spune artistul.

În 2004 se apucă serios de pictat

De-a lungul timpului a avut mai multe meserii. Printre altele, s-a ocupat și de amenajări interioare, activitate oarecum legată de pasiunea lui. În 2010 decide să plece din țară cu familia și ajunge în Germania. Acolo își valorifică orice noțiune de timp liber și o transformă în culoare, în tablouri.
„Pentru mine să pictez este o delectare, o detașare de fantomele vieții. Trebuie să am o anumită stare psihică și sufletească atunci când țin pensula în mână. Nu pot picta oricând și oriunde. De multe ori ascult muzică clasică și asta mă ajută să mă eliberez, mă inspiră”, mai spune Tiberius.
Este un dedicat al realismului, punând accent în pictura sa pe acuratețe și detaliu. Sufletul, în schimb, rătăcește undeva în perioada barocă, lasându-se fermecat de arhitectura, muzica și arta din această perioadă.
Tiberius este autodidact. Nu a făcut niciodată cursuri sau vreo școală de arte, însă a citit mult, a studiat, a desenat și a pictat cu tot sufletul. De-a lungul timpului, și-a prezentat tablourile în patru expoziții. Prima a avut loc la Primăria din Cisnădie, alte două au fost în orașul Neuburg, din Germania, acolo unde locuiește, iar cea de-a patra este cea care are loc în aceste zile, la Casa de Cultură a orașului Cisnădie, Biblioteca Astra, filiala acestui oraș.
Expoziția „Acasă, printre culori”, este dedicată naturii statice și desenului în creion pe care Tiberius s-a gândit să le aducă acasă și să le arate concitadinilor săi. A fost susținut de Constantin Buduleci, scriitor și inițiator al „Foii Culturale”, din Cisnădie. Expoziția rămâne deschisă până în 24 februarie.

Următoarea expoziție va fi dedicată unui înger

Tiberius știe că drumul său nu este ușor, cu atât mai mult într-o lume în care comercialul bate arta și kitsch-ul înlocuiește bunul gust. Este un drum greu, ca cel al lui Sisif, dar el nu se descurajează. Este soț și tată a cinci copii. Trei băieți și două fete (Darius, Sebastian, Maria, Theodor și Daria). Încurajat de soție și sprijinit de copii, care de multe ori pictează alături de el, Tiberius găsește puterea de a merge mai departe.
„Sunt realist. Până acum am bătut la multe uși și mi s-a spus franc în față că ceea ce fac eu nu place lumii. Abstractul predomină la ora actuală. Dar eu voi merge mai departe și voi merge cu ceea ce-mi place mie să fac, chiar dacă, de foarte multe ori, mi s-a sugerat să mă apuc de abstract. Voi face ceea ce simt eu că pot să fac. Știu că multă lume spune: «asta s-a mai făcut și acum 100 de ani, se știe, sunt în muzeu». Știu și eu, dar chiar asta vreau să fac și asta am să fac. Abstractul pentru mine înseamnă doar culoare și spun că orice om care are noțiuni sau a terminat o școală de arte poate face pictură abstractă”, explică Tiberius.
Următoarea expoziție semnată Tiberius Bordean va fi deosebit de importantă pentru artist. În această lună s-a împlinit un an de când Darius, băiețelul cel mare al familiei, a fost răpus de septicemie și s-a stins într-un spital din Germania. Copilul făcuse apendicită, însă doctorii nu și-au dat seama. Au trecut două săptămâni de la primele dureri până în momentul în care a fost băgat în operație. Prea târziu. Copilul făcuse peritonită și n-a mai fost decât un pas până la septicemie. O lună întreagă Darius s-a luptat pentru viața lui, dar într-o zi inimioara lui a obosit. De atunci este în grija lui Dumnezeu. Despre ce înseamnă asta pentru familia Bordean n-o să vorbesc. Este dincolo de puterile oricui să încerce măcar să exprime ceea ce simt părinții care-și pierd copii, indiferent când și cum. Nu stă în legea firii. Este o anomalie a vieții pe care unii dintre noi trebuie să o înfrunte, dar niciodată să o înțeleagă. Pentru Tiberius, dispariția lui Darius este ca o piatră peste inima sa, o piatră pe care o s-o poarte cu sine, mereu.
Pentru a-și omagia băiatul, va face o serie de cel puțin 10 – 12 tablouri în care va surpride frânturi de copilărie. Le va strânge într-o expoziție pe care o va prezenta apoi lumii. Demonstrează, astfel, încă o dată, că la vise nu se renunță. Ele se păstrează până în ziua în care destinul te îndeamnă să ți le îndeplinești.
Tiberius 2
pictura Tiberius Bordean
Pictura Tiberius Bordean
IMG_0065
Tiberius Bordean

 

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Constantin Chiriac, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe Economice din Moldova: “Sunt onorat să mă alătur marilor personalități!”

Andra Marinescu

Publicat

pe

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național “Radu Stanca” și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe Economice din Moldova. Acesta a mărturisit că este onorat să se alăture, prin această distincție, marilor personalități ce contribuie la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni. Evenimentul gesyiv a avut loc ieri, fiind prezidat de rectorul ASEM, prof. univ. dr. habil. academician, Grigore Belostecinic, și în prezența reprezentanților Senatului ASEM și ai facultăților, a unor distinși invitați din mediul academic și cultural și, în calitate de oaspete de onoare, a lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Senatul Academiei de Studii Economice din Moldova a decis acordarea titlului onorific Doctor Honoris Causa lui Constantin Chiriac, prof. univ. dr. habil. al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în semn de recunoaștere publică a parcursului managerial, artistic și academic de excelență, dar și a meritelor deosebite în menținerea și dezvoltarea unor relații de colaborare cu Academia de Studii Economice din Moldova.
Potrivit reprezentaților Academiei, acordarea distincției nu este deloc întâmplătoare pentru o universitate economică, căci, prin toată activitatea desfășurată, Constantin Chiriac a contribuit direct la dezvoltarea publicului prin artă, dar și indirect la promovarea afacerilor și atracțiilor turistice românești.
„Actor și artist vizionar, o personalitate marcantă a culturii românești, având la activ mai bine de 70 de roluri. Fiind președintele Fundației Democrație prin Cultură, domnul Constantin Chiriac este un ambasador fidel al culturii românești. Pe parcursul anilor, a susținut zeci de recitaluri de poezie în toată lumea, inclusiv la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 1998, urmează și cariera de cadru didactic la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 2007, obține titlul științific de Doctor în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Profesorul Constantin Chiriac este inițiatorul Catedrei de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere şi Arte, și fondatorul Platformei Doctorale Internaționale în artele spectacolului și al managementului cultural din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Un aspect important al carierei profesorului Constantin Chiriac reprezintă activitatea managerială. Din ianuarie 2000 până în prezent, Domnia Sa deține funcția de Director General al Teatrului Național ”Radu Stanca”. Un rol major îl are domnul Constantin Chiriac în dezvoltarea artei teatrale și familiarizarea publicului larg cu cele mai excepționale reprezentații ale artiștilor din România și lume. Din 1993, cu implicarea și sub conducerea directorului general Constantin Chiriac, a fost lansat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate artelor spectacolului din România și Europa Centrală și de Est. Datorită competenței sale manageriale, artistice și academice, meritele Domnului Constantin Chiriac au fost recunoscute și apreciate la nivel național şi internațional prin acordarea a numeroase distincții, titluri onorifice și diplome”, este parte din “Laudatio”, rostit de conf. univ. dr. Angela Solcan, Şef Departament „Management şi Antreprenoriat”, Facultatea  Business şi Administrarea Afacerilor.

PUBLICITATE

Chiriac: “Întâlnirea cu frații artiștii de aici, cu gânditorii, m-a onorat…”

Constantin Chiriac a precizat că este onorat să primească această distincție.
„Sunt onorat să mă alătur, prin titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Academia de Studii Economice a Moldovei, marilor personalități care contribuie, prin activitatea lor neobosită, la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni, sub semnul excelenței. Întâlnirea cu frații artiști de aici, cu gânditorii, cu cei care sunt implicați în tot ceea ce înseamnă cercetarea și educația din Basarabia m-a onorat și sunt convins că proiectele pe care le gândim împreună vor prinde nu numai roade, dar vor da viață viitorului Chișinăului și al României, al relațiilor culturale și economice între cele două maluri de Prut, în dialog cu Europa”, a declarat Constantin Chiriac.
Evenimentul de la Chișinău s-a încheiat cu un recital al Corului „Cantabile” al ASEM.

Astrid Fodor: “Încă un mesaj puternic al înfrățirii prin cultură, între Sibiu și Chișinău”

PUBLICITATE

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis, astăzi, la rândul ei, un mesaj prin care îl felicită pe președintele FITS pentru acest titlu.

”Suntem onorați, ca sibieni, să avem în mijlocul nostru o personalitate deopotrivă admirată și recunoscută internațional, așa cum este cea a domnului Constantin Chiriac. Înalta distincție acordată de comunitatea academică din Moldova profesorului Constantin Chiriac este, iată, încă un mesaj puternic al înfrățirii prin cultură între Sibiu și Chișinău. Îl felicit cu toată căldura și am convingerea că va inspira și peste Prut generații de tineri, așa cum face acasă, la Sibiu”, a spus primarul municipiului Sibiu.
Acesta nu este primul titlu de Doctor Honoris Causa obținut de Constantin Chiriac, directorul TNRS primind: în anul 2008 titlul de Doctor Honoris Causa – Visiting professor în perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; în 2018 – Doctor Honoris Causa al Universității de Vest, Timișoara; în 2020, titlurile de Doctor Honoris Causa la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

 

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE