5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Ultima zi a FITS 2019: spectacole cu Horațiu Mălăele, Plasticiens Volants și foc de artificii

Cele mai citite

Astăzi, cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu trage cortina. Ultima zi a evenimentului care a transformat pentru zece zile Sibiul în capitala mondială a teatrului a pregătit expoziții, conferințe, ateliere, prezentări de carte, precum și mult așteptatele spectacole outdoor și indoor, printre care se numără și reprezentațiile marelui actor Horațiu Mălăele, care va juca „Sunt un orb” la Redal Expo, de la orele 18.30 și 21, la Redal Expo.
Artistul își va provoca spectatorii, cu umor și sinceritate, într-un recital de neegalat, în care îmbină poezia cu ironia fină și improvizația cu hazul.
„Spectacolul „Sunt un Orb’ cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar și proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră”, spune Horațiu Mălăele.
Conferințe speciale cu Mircea Dinescu și Maia Morgenstern
Până la spectacolul lui Mălăele, FITS a pregătit o agendă bogată pentru astăzi. La ora 13 va avea loc o conferință specială, la Librăria „Habitus”, cu Mircea Dinescu, în timp ce, tot atunci, pe strada Nicolae Bălcescu va reveni „Tradiția ritmurilor bretone”.
Cei care o iubesc pe Maia Morgenstern o pot asculta, la „Habitus”, unde se va afla, de la ora 15, în dialog cu Irina Margareta Nistor.
La aceeași oră, la Fabrica de Cultură se va juca „Republica Melania”, la Biserica Fortificată Criț „Trobairitz”, al The Archive Ravens din SUA.
O oră mai târziu, la „Habitus”, va fi prezentat filmul „Balanța”, în regia lui Lucian Pintilie și din distribuția căruia fac parte Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu și Victor Rebengiuc.
La TNRS, se va pune în scenă „Dama cu camelii”, la Colegiul Național „Octavian Goga” va fi „Furtuna lui K”, iar la intrarea în Grădina Zoologică va începe „Un tramvai numit Popescu”.
Printre spectacolele de teatru indoor de astăzi se mai numără „Peer Gynt”, de la Fabrica de Cultură”, „Livada de vișini”, „De-a viața” și „Poveștile lui John Cage”.
În plus, de la ora 20.30, aleile din Muzeul din Dumbrava Sibiului vor începe să fie iluminate în diferite culori, datorită „Lantern Festival – China în 20 de legende”.
Păpuși uriașe, spectacole cu foc și „Miracolul unei lumi ascunse”
Pe străzile Sibiului, atmosfera va fi întreținută prin spectacole care mai de care mai spectaculoase. Astăzi, vor reveni „Cameleonii”, de la ora 18.15, pe strada Nicolae Bălcescu, iar de la ora 19, în Piața Habermann, ne vom afla pe „Drumul lui Făt – Frumos – Poveștile românilor”.
Din nou, „DUNDU, păpușa uriașă”, va reveni în centrul orașului, iar Plasticiens Volants vor prezenta „Leonardo da Vinci – Vise și coșmaruri”, un spectacol în regia lui Thierry Collin.
„Într-o discuție prin vis cu Leonardo da Vinci, Salaï, discipolul, modelul și amantul acestuia, revizitează operele maestrului său. Acesta pune sub semnul întrebării cunoștințele și foamea de infinit din miile de pagini ale codexului. Multiplicându-și studiile, Leonardo îi arată legăturile dintre diversele teme: anatomie, mecanică, desene cu tipare împletite, cercetări despre zborul păsărilor – toate acestea duc la chipul blând al Mona Lisei, pe care maestrul l-a tot studiat, în încercarea de a atinge perfecțiunea. De câte schițe de mașini de luptă a fost nevoie pentru a reda furia și liniile arcuite ale cailor în agonie din pictura Bătălia de la Anghiari? De la parașută la nava cu zbaturi, de la picturile ce dispar la avionul mult-visat, Leonardo se află într-o permanentă căutare în care Homo faber și Homo sapiens, munca fizică și munca intelectuală, tehnica și arta își dau mâna. Așa a apărut dorința de a desena pe cer esența omului și a excelenței artistice. Leonardo își dorea să deseneze vântul; în urma sa, compania Plasticiens Volants reinventează fanteziile maestrului prin sculpturi în aer”, spun organizatorii FITS.
La ora 22, în Piața Habermann vom fi sub „Iluzia focului”, cu HOCHKANT StelzenTanzKunst – Feuer – Percussion din Germania. Acesta este un spectacol de foc impresionant, cu cercuri strălucitoare și alei de foc ce redau diverse forme în întuneric.
La aceeași oră, în Piața Mică vom desluși „Miracolul unei lumi apuse”.
Ultimul concert live programat în cadrul ediției 2019 a FITS este cel al Radio Elvis. Pierre Guénard, Manu Ralambo și Colin Russeil sunt cei trei membri ai formației Radio Elvis care, în prezent, își promovează cel de-al doilea album.
Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va încheia în această seară, la miezul nopții, cu un foc de artificii.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fetiță de 7 ani, lovită pe o trecere de pietoni din Cisnădie

O fetiță de 7 ani a fost rănită, miercuri seara, într-un accident rutier produs în Cisnădie, pe strada Grigore...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect