Connect with us

Cultura

Astra Film, inclus în rețeaua celor mai importante festivaluri de film documentar din lume

Andra Marinescu

Publicat

pe

Astra Film Festival a fost inclus pe lista celor mai importante festivaluri de film documentar din lume. Decizia a fost luată de Consiliul Academiei Europene de Film, iar din rețeaua European Film Awards fac parte festivaluri de film non-ficțiune precum IDFA, Vision du Reel, Cinema du Reel, CPH Dox sau festivaluri de categoria A, care au secțiuni de film documentar, precum Cannes, Berlin (Berlinale), Veneția, Locarno, Sarajevo, Salt Lake City (Sundance) sau Tribeca.

Ca urmare a acestei decizii, organizatorii Astra Film Festival vor putea face încă din acest an nominalizări directe pentru Premiile Academiei Europene de Film, considerate a fi Oscarul european.
European Film Awards celebrează anual, din 1988, excelența în producția cinematografică. Ceremonia de decernare a premiilor (European Film Awards) are loc în luna decembrie la sediul din Berlin, în anii impari, respectiv în alte orașe europene, în anii pari. În acest an, ceremonia se va desfășura în capitala Islandei, Reykjavik. Propunerile trebuie să fie făcute până în data de 31 mai, iar nominalizările oficiale vor fi anunțate în data de 8 noiembrie.
„Ne bucură această recunoaștere a prestigiului european pe care îl are Astra Film Festival. Este confirmare a profesionalismului dovedit de festivalul nostru vreme de trei decenii, ca urmare a unui efort susținut, greu de imaginat”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.
Filmele documentare eligibile la Premiile Academiei Europene de Film 2022 trebuie să fie lungmetraje (cel puțin 70 de minute), producții europene și să fi fost lansate oficial în intervalul iunie 2021 – mai 2022. În plus, trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre condițiile următoare: să fi fost premiate la un festival major (cum este, de exemplu, Astra Film Festival) sau să fi fost selectate la cel puțin trei festivaluri majore sau să fi fost lansate în cinematografe în cel puțin trei țări.
Astfel, filmele europene premiate la Astra Film Festival, care îndeplinesc aceste criterii, se califică automat pentru nominalizare la European Film Awards. În plus, toate filmele europene din selecția oficială AFF au, de acum, o șansă în plus pentru a fi nominalizate. Inclusiv cele de la ediția AFF2021
În prezent, Academia Europeană de Film are peste 2.700 de membri, iar European Film Awards a devenit unul dintre cele mai importante evenimente internaționale de film, cu o ceremonie transmisă în zeci de țări.
Printre românii și producțiile românești care au triumfat de-a lungul timpului la European Film Awards se află Cristian Mungiu (cel mai bun regizor, 2007), cu filmul “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (cel mai bun film, 2007), “Colectiv” (cel mai bun documentar, 2020), “Cadoul de Crăciun” (cel mai bun scurtmetraj, 2019), Ada Solomon (European Co-production Award – Prix Eurimages, 2013), Superman, Spiderman sau Batman (cel mai bun scurtmetraj, 2012) și Maia Morgenstern (cea mai bună actriță, 1993).
Festivalul Astra Film se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film.