Connect with us

Cultura

Inspirat de șase specii de papagali, artistul Alexandru Cînean deschide o nouă expoziție de pictură

Andra Marinescu

Publicat

pe

Artistul Alexandru Cînean revine în atenția publicului sibian cu o nouă expoziție de pictură. “Mirage” este titlul acesteia și este inspirată de șase specii de papagali, originare din America de Sud, Australia, Africa și Oceania. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 20 mai, între orele 17 – 21, la NO’ HAI – Ambasada Creativă din Piața Mică nr. 3.

Sensibil nu numai la frumusețea păsărilor exotice și la experiența interacțiunii sale cu acestea, în cursul unui studiu întreprins la o crescătorie specializată, în Gent și în Franța, dar și la aspectele ecologice și etice ale impactului intervenției umane în existența și perpetuarea speciilor de papagali, artistul sibian Alexandru Cînean propune o expoziție de pictură inspirată de observarea a șase specii de papagali. Acestea sunt originare din America de Sud (Ara ararauna, Ara chloropterus, Anodorhynchus hyacinthus), Australia (Calyptorhynchus banksii), Oceania (Proboscigeraterrimus) și Africa (Psittacus erithacus), toate mult apreciate ca animale de companie și comercializate, în general, la prețuri destul de ridicate.
“Artistul dovedește o deosebită fidelitate în redarea detaliilor anatomice și a mișcării păsărilor, formate pe baza observației directe, însoțită evident de laborioase exerciții de desen și studii de compoziție, ci și printr-un studiu atent al documentării fotografice, care surprinde nu numai păsările, ci și interacțiunea lor cu păsări din alte specii și cu omul și permite, de asemenea, studierea efectelor cromatice ale penajului în diferite condiții de ecleraj. În egală măsură însă, datorită observației atente și explicațiilor primite de la crescător, pictorul este și un bun cunoscător al comportamentului papagalilor. Conștient de importanța socializării pentru sănătatea și bunăstarea papagalilor, dar interesat și de redarea lor cât mai precisă, el preferă reprezentarea lor în stoluri, în compoziții atent structurate, recurgând uneori și la modelul spiralei lui Fibonacci”, arată dr. Alexandru Sonoc, curatorul expoziției.
Expoziția de pictură va putea fi vizitată în centrul Sibiului până la finalul verii, respectiv în 31 august.