Connect with us

Cultura

Festivalul internațional de poezie “Zona nouă”

Avatar

Publicat

pe

11103181 10204063633974342 7759580493034652641 o
Bannet continental 29 aprilie

În perioada 1-2 iulie are loc la Sibiu, în cadrul programului “Sibiu-Capitală Universitară Europeană” desfășurat de Universitatea “Lucian Blaga”, Festivalul internațional de poezie “Zona nouă”. Povestea celor de la Zona nouă începe în 2010, atunci când poetul Radu Vancu, alături de doi studenți de la Litere, au organizat un cenaclu literar. Mai târziu, cu ajutorul lui Dragoș Varga și al Revistei Transilvania, cenaclul a devenit și revistă, urmând ca în toamna anului 2014 să se lanseze platforma zonanoua.com.

De la publicarea și promovarea literaturii contemporane din România, cei de la “Zona nouă” au reușit să se deschidă către alte spații culturale, reușind în 2014 publicarea unei antologii deosebite cu traduceri în premieră din poeți spanioli sub treizeci de ani și scriitori nord-americani sub treizeci și cinci de ani, fiind una dintre cele mai reprezentative antologii a noilor curente din Statele Unite ale Americii și Canada.

Noi încercăm să oferim o abordare ceva mai informală și să aducem în fața publicului o varietate de lumi (nu doar literare) pe care le vedem cu toții, știm că există, dar nu avem acces direct la ele. Se spune că scriitorul e persoana aia care pune în cuvinte ce-ai fi vrut tu să spui dar nu știai cum, așa că noi asta încercăm: să aducem niște oameni care să spună lucruri pe care am fi vrut să le spunem și noi, dar nu știm cum. Vor veni poeți din nouă țări: S.U.A., Anglia, Spania, Portugalia, Irlanda de Nord, Slovenia, Olanda, Republica Moldova, foarte bine cotați fiecare în țările lor și, mai mult decât atât, pe lângă ei, vor veni și o serie de poeți români tineri (toți câștigători de premii naționale), astfel facilitându-se un veritabil schimb cultural, pentru că atât românii au fost traduși în engleză pentru acest festival, cât și străinii au fost traduși în română (la evenimente veți putea găsi și lua acasă broșuri cu poemele fiecăruia), Vlad Pojoga, redactor șef Zona Nouă.

“Sibiu-Capitală Universitară Europeană” este un program derulat de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, în care timp de o săptămână (29 iunie – 4 iulie) vor avea loc mai multe evenimente, conferințe, mese rotunde, școli de vară, spectacole de teatru și concerte de muzică corală, programul complet putând fi consultat aici: http://conferences.ulbsibiu.ro/sbuniv/. La Festivalul internațional de poezie vor participa poeți din 9 țări (inclusiv România), printre care Katja Perat (reprezentanta noii poezii din Slovenia), Lucy K. Shaw, (Anglia, poet și editor al revistei “Shabby Doll House”), Sam Riviere (Irlanda de Nord), Luna Miguel (Spania), Diogo Vaz Pinto (Portugalia), Oscar Bruno d’Artois (Statele Unite ale Americii), Lieke Marsman (Olanda), Alexandru Cosmescu (Republica Moldova, poet și cercetător științific) și scriitori români care au câștigat numeroase premii naționale: Vlad A. Gheorghiu, Radu Nițescu, Ștefan Baghiu, Andrei Doșa, Vlad Drăgoi, Deniz Otay și Alex Văsieș. Programul complet al Festivalului de poezie se găsește la următoarea adresă: http://www.festival.zonanoua.com/program/

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *