Connect with us

Cultura

32 de documentare românești vor rula la Astra Film Sibiu 2015!

Avatar

Publicat

pe

Astra Film Festival 20151

La Astra Film Festival din acest an, desfășurat între 5 și 11 octombrie, vor rula 32 de documentare legate de România fie prin subiect, fie prin autor. Punctul comun pe care îl surprind acestea ține de cotidianul românesc, iar fiecare producție va aduce o viziune diferită asupra acestuia. Așa cum se întâmplă în fiecare am, filmele urmează să fie evaluate de specialiști în domeniu și spectatori din toată lumea.

“Dat fiind faptul că în ultimii 22 de ani, Astra Film Festival a devenit principala arenă sau mai mult, chiar rampă de lansare a documentarelor românești, atât autorii cât și organizatorii evenimentelor cinematografice din lume, cu precădere festivalurile de profil, urmăresc cu atenție această selecție. Interesul sporit față de acest eveniment se reflectă și în numărul din ce în ce mai mare al filmelor înscrise, în 2015 s-au înscris 98 de filme românești.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Programul AFF include documentare care întorc camera de filmat către realități și fenomene sociale de actualitate. Cum arată România și ce rămâne în urma defrișărilor? Efectul Schweighofer (regia: Alexandru Iacob, Răzvan Leucea) urmărește cazul unei companii austriece care exploatează pădurile din județul Covasna. Rețeaua (regia: Cladiu Mitcu) devoalează secretele rețelei citostaticelor formată de Vlad din dorința de a ajuta bolnavii să facă față politicilor anti-supraviețuire ale sistemului de sănătate din România. Youtube Bazaar (regia: Dan Chișu) se concentrează asupra felului în care democratizarea comunicării aduce noi personaje în lumina reflectoarelor, acestea devenind emițători în afara căilor tradiționale ale jurnalismului. Relațiile dintre maghiarii și românii din Târgu Mureș sunt privite prin perspectiva căsătoriilor interetnice în documentarul (Lav)Storiuri Transilvane (regia: Anna Kos).

Dincolo de realitatea brutală demnă de știri, filmele din programul Astra Film Sibiu prezintă România rurală așa cum este ea: cotidianul pescarilor din Delta Dunării – Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas), forța și rolul magic al dansului călușarilor, dincolo de spectacolul expus pe scenă – Călușarii from Bârla (regia: Adrian Oprea), dansuri de iarnă străvechi adaptate de junii din Brașov – Borița (regia: Lorand Lorincz), povestea mitică a unui bătrân dintr-un sat transilvănean care a făcut pact cu diavolul pentru aur și bani – Dracula revizuit (regia: Ioana Joca), un ritual de iarnă care mobilizează un întreg sat din Maramureș – Viflaim (regia: Bjorn Reinhardt) sau moștenirea pasiunii pentru arta olăritului – Cu ochii în lut (regia: Hadrian Gavriluțiu). Play, No Matter What! (regia: Kim van Haaster) ne îndreaptă către un sat din Modova, unde o organizație de caritate din Anglia demarează timp de 1 an de zile proiecte dedicate copiilor defavorizați. Într-un alt colț al României, în Bistrița, câțiva tineri își petrec ultimele zile de vacanță reflectând la prezent și viitor – Sfârșitul verii (regia: Alina Manolache).

În selecția din 2015 sunt prezente și filme cu o carieră festivalieră impresionantă, precum Toto și surorile lui (regia: Alexander Nanău), Chuck Norris vs. Comunism (regia: Ilinca Călugăreanu), Outside (regia: Andrei Schwartz).

O altă față a României se conturează prin reflexiile și creația autorilor literari Herta Muller – The Alphabet of Fear (regia: Albert Jansen), Lucian Blaga – Tatăl meu, Lucian Blaga (regia: Iulian Ghervaș și Adina Popescu), Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Florin Lăzărescu (într-un documentar de Alexandru Solomon) și evocă involuntar diferite aspecte ale regimului comunist din România, subiect pe care îl tratează și documentarele Freedom in Childshoes (regia: Joachim Stall) și The Szekler Highwaymen (regia: Attila Zsigmond).

România din afara României e prezentă la AFF prin creațiile unor regizori români sau străini care au fost interesați în principal de două subiecte: poveștile tragice sau poveștile de succes. În cele dintâi se înscrie situația romilor plecați din România: Spartacus & Cassandra (regia: Ioanis Nuguet) este o incursiune în periferia Parisului, unde doi copii romi de origine română au de luat o decizie crucială: fie o viață pe străzi alături de familie, fie opțiunea educației și a unui acoperiș alături de o familie adoptivă, Cici (regia: Yann Betant) prezintă absurditățile sistemului administrativ elvețian de care se lovește Petru atunci când încearcă să obțină o licență pentru a putea performa pe străzile din Lausanne. În a doua categorie regăsim poveștile de succes ale unor români stabiliți în China – Stories of Romanians in China (regia: Zhi Wang), dar și încercările românilor care trăiesc pe străzile din Paris de a duce o viață mai bună – Storm is Coming (regia: Daniel Nicolae Djamo).

Este de remarcat numărul tot mai mare de filme românești înscrise de la un an la altul, tot mai mulți tineri autori experimentează formele de exprimare ale cinemaului documentar: Bondoc (regia: Mihai Mincan, Mihai Voinea, Cristian Delcea), Frații Dabija (regia: Cătălin Drăghici).

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *