Connect with us

Cultura

7 litografii ale lui Salvador Dali vor putea fi admirate la Palatul Brukenthal din Avrig

Avatar

Publicat

pe

Salvador Dali
Bannet continental 29 aprilie

La Palatul Brukenthal din Avrig pot fi admirate zilele acestea 7 dintre litografiile celebrului pictor Salvador Dali. Litografiile pot fi admirate într-o expoziție – maraton ce se desfășoară simultan in 5 locatii diferite. Operele de arta valoreaza zeci de mii de euro si pot fi admirate contra sumei de 20 de lei.

Intre 12 si 31 octombrie, 40 de litografii ale lui Salvador Dali din Biblia Sacra, formeaza un drum cultural lung de 70 de km. Mai exact, celelalte 33 de opera de arta vor fi impartite intre biserica baroca din Cisnadioara, biserica fortificata din Cisnadie, manastirea cisterciana din Carta si scoala Art Nouveau din Cincsor.

European Heritage Days își propune, încă din 1991, să promoveze monumente istorice mai puțin cunoscute, astfel zona bisericilor fortificate si-a fixat – impreuna cu multe tari europene – datele de 12 si 13 septembrie 2015 pentru acest demers, combinand vizitarea unor monumente speciale din Transilvania cu elemente de cultura moderna.

”Singura diferenta dintre un nebun si mine este, ca eu nu sunt nebun” se autocaracteriza Dali (1934). Cea mai cunoscuta pictura a sa este “La persistencia de la memoria” (1931), numita si “ceasurile moi”. Litografiile din Biblia Sacra au fost create in 1963 si 1964 la indemnul prietenului sau Giuseppe Albaretto, pentru a-l confrunta pe artist cu radacinile sale crestine.

Cele cinci parti ale expozitiei pot fi vizitate cu un singur bilet de intrare (adulti 20 Lei, elevi si studenti 10 Lei). Biletele se gasesc la fiecare dintre locatii, dar si in Sibiu, Piata Mica nr. 16. Kultours City Info (Casa Luxemburg). Orele de deschidere ale locatiilor sunt: Cisnadioara zilnic 17:00-18:00 si la cerere, Cisnadie zilnic 10:00-13:00, 14:00-18:00, Avrig zilnic 10:00-18:00, Carta zilnic 10:00-18:00, Cincsor zilnic 10:00-18:00.

Astăzi, 13 septembrie, colecționarul Thomas Emmerling va face un tur ghidat pe „Drumul Salvador Dali prin bisericile fortificate” în limbile română și germană, plecarea având loc la ora 12:30 din Cisnădioara. Ultima oprire va avea loc duminică, 1 noiembrie 2015, ora 15:00, la Cinșor, in biserica fortificata si scoala Art Noveau, avand in centru bucataria lui Salvador Dali. Aici vor fi transpuse elemente din “Les Diners de Gala”, contextualizate ardeleneste.

Thomas Emmerling (*1963 Nürmberg), cu radacini in zona Bistritei este colectionar si manager de arta, specializat pe grafica moderna. El traieste la Cluj si are in patrimoniu, printre altele opere de Vincent van Gogh, Henri Matisse si Pablo Picasso. Actual, piese din colectia sa sunt expuse la Drachten/NL (Picasso), Pecs/HU (Chagall) si Luxembourg/L (Toulouse-Lautrec). Exponatele din Drumul Salvador Dali prin Bisericile Fortificate vor fi expuse dupa finisajul proiectului in Ungaria si ulterior in Germania la Bad Mergentheim. Referitor la participarea sa la proiect, Thomas Emmerling declara “La Drumul lui Dali ma fascineaza faptul ca arta si cultura se dezvolta in tara bisericilor fortificate. Fiecare poate sa vada pe Dali si sa-si redescopere locurile de origine.”

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *