Connect with us

Cultura

Deschiderea stagiunii Filarmonicii de Stat Sibiu

Avatar

Publicat

pe

15oct

Cu 40 de concerte simfonice, 30 de recitaluri camerale, 15 concerte educative și 2 concerte vocal-simfonice, stagiunea 2015 – 2016 (octombrie 2015-iunie 2016) a Filarmonicii de Stat Sibiu se anunță a fi una memorabilă. Astfel, a 66-a stagiune a instituției îi va avea ca invitaţi, printre mulți alţii, pe dirijorii Alexandre Myrat (Franța), Marijn Simons (Olanda), Cristian Mandeal (România), Theo Wolters (Olanda), Gheorghe Costin (România), Horváth Gábor (Ungaria), Nicolas Krauze (Franța) şi soliştii Ilinca Dumitrescu, Remus Azoiței (Anglia), Ștefan Tarara (Germania), Răzvan Dragnea, Alexandru Tomescu, Irina Iordăchescu, Csíky Boldizsár (România), Ludwig Quandt (Germania), Oxana Corjos (România), Teodora Hristova (Bulgaria), Cristina Anghelescu și Ioana Goicea (România) ș.a.

Concertul de deschidere al noii stagiuni are loc joi, 15 octombrie de la ora 19.00, și cuprinde lucrări importante din repertoriul simfonic european: „Blumine” și Simfonia I, de Gustav Mahler şi Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în sol minor, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, în interpretarea pianistei Diana Ionescu. Conducerea muzicală se va afla sub bagheta prim-dirijorului orchestrei filarmonicii sibiene, Gabriel Bebeșelea, recent laureat cu Premiul I la Concursul Internațional de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb (Croația).

Programele noii stagiuni urmăresc promovarea lucrărilor clasice sau moderne, chiar și contemporane, aflate la prime audiții locale sau absolute sau în cadrul unor reluări. Printre acestea din urmă se numără Simfonia a IV-a de Brahms, Simfonia a IV-a de Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia a V-a de Beethoven, „Anotimpurile” de Vivaldi, Simfonia a IX-a de Dvořák, Concertele pentru vioară de Brahms, Mendelssohn sau Sibelius, Concertul nr. 1 pentru pian de Chopin), iar printre capodoperele mai puţin cunoscute menționăm „Pinii din Roma” și „Fântânile Romei” de Respighi, Simfonia a IV-a de Mahler, Concertul pentru 2 viori de Sarasate, „Concertino” pentru pian de Lipatti). „Warsaw Concerto” pentru pian și orchestră de Richard Addinsell sau Ciaccona pentru orchestră de Daan Manneke, sunt concertele în prime audiții la care spectatorii vor putea participa.

În primul trimestru al stagiunii vor avea loc 4 concerte extraordinare (Concertul omagial „Gheorghe Șoima”, un concert al tinerilor soliști, Concertul din data de 1 decembrie, dedicat Zilei Naţionale a României şi Concertul de Crăciun), iar pe 6 noiembrie orchestra Filarmonicii va participa cu un concert vocal-simfonic în cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional „Timișoara muzicală”.

Biletele şi abonamentele pentru concertele din cadrul stagiunii se pot procura de la Casa de bilete aflată la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia), de luni până joi, între orele 12:00-16:00.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *