Connect with us

Cultura

S-au stabilit datele Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

bujoru
Bannet continental 29 aprilie

„Zilele Culturale ale judeţului Sibiu” au intrat în linie dreaptă. Consiliul Judeţean Sibiu a realizat un program provizoriu, în urma întâlnirilor avute cu conducerea instituţiilor de cultură aflate în subordine, cu Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu majoritatea primarilor din cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secaşelor, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului şi Mărginimea Sibiului.

 

Astfel, s-a stabilit că Zilele Culturale ale judeţului Sibiu, ediţia de primăvară, vor debuta sâmbătă, 11 mai 2013, în comuna Loamneş, situată pe Valea Secaşelor.

Prima ediţie

Proiectul cultural urmăreşte concentrarea acţiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a judeţului, într-un week-end din mai/iunie, respectiv septembrie/octombrie, cu scopul de a revitaliza viaţa culturală din toate localităţile judeţului şi de a promova turismul.

„Dorim ca Zilele Culturale ale judeţului Sibiu să fie o sărbătoare bianuală şi emblematică pentru judeţul Sibiu, la care să participe toate etniile conlocuitoare. Ne propunem să scoatem la suprafaţă actul cultural autentic, în paralel cu atragerea turiştilor. Vrem ca primăvara şi toamna să ducem turiştii din centrul Sibiului spre localităţile din judeţ, spre centrul ţării – Dealul Frumos”, spune Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean. 

Proiectul „Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu” este coordonat de Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul Junii” Sibiu. 

Manifestări numeroase

Zilele culturale ale judeţului Sibiu vor include o serie de manifestări menite să atragă şi să cultive gustul publicului pentru cultura tradiţională autentică, dar şi să trezească apetitul publicului spre alte forme de cultură: spectacole folclorice cu cântece şi dansuri populare, concerte de muzică clasică în biserici evanghelice, reformate sau în aer liber, parade de porturi populare, de căruţe şi animale, Hora satului, Fiii satului, expoziţii itinerante, dar şi valorificarea colecţiilor particulare aflate într-o anumită localitate, proiecţii de filme documentare din cinemateca ASTRA FILM, târguri de carte, lansări de carte, ateliere de creaţie, dezbateri pe teme culturale, recitaluri de poezie şi proză, seri cu specific local: cină ca la stână, tradiţii ale minorităţilor din judeţul Sibiu, demonstraţii culinare, de artizanat, caravane ale unor trupe de teatru, concerte folk şi de jazz, competiţii de genul: cel mai bun solist, cel mai bun dansator, cea mai faină fată din sat, cel mai harnic fecior din sat.

Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, ediţia de primăvară, au fost programate, după cum urmează:

•11-12 MAI, VALEA SECAŞELOR, organizator principal comuna LOAMNEŞ

•18-19 MAI, ŢARA OLTULUI, organizator principal Oraşul AVRIG

•25-26 MAI, MĂRGINIMEA SIBIULUI, organizator principal comuna GURA RÂULUI

•1-2 IUNIE, VALEA HÂRTIBACIULUI, organizator principal comuna ALŢÂNA 

•8-9 IUNIE VALEA TÂRNAVELOR, comunele ŞEICA MICĂ şi BLĂJEL

 

 

 

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *