Connect with us

Cultura

Anca Giura, între cele două mari pasiuni: desenul și câinii

Alexandra Suciu

Publicat

pe

Anca si cainele 2

Anca Giura s-a născut la Sibiu, în 6 ianuarie 1962, într-o familie care i-a încurajat spiritul artistic încă din primii ani de viață. Mama, Ileana Giura-Selbing, membră a Uniunii Artiștilor Plastici Sibiu a predat arte plastice la Liceul de Artă din Pitești și la Liceul Pedagogic Sibiu. Tatăl, Marius Giura, a fost prim-violonist al orchestrei Filarmonicii Sibiu, profesor de vioară și director al Liceului de Artă din Pitești, precum și dirijor al orchestrei Simfonice din Pitești și Craiova.

 

Anca a urmat cursurile Liceului de Artă din Pitești și ale Liceului de Artă din Cluj-Napoca, a absolvit Universitatea de Artă din București, iar din 2007 este membră a UAP din România, filiala Sibiu.

 Încă de când era copil, desenul a fost singura alinare

Pasiunea pentru desen a descoperit-o devreme, din cauza, sau, mai degrabă datorită unor probleme de sănătate: „Mică fiind, eram foarte bolnăvicioasă. Încă de la câteva luni, singura alinare era ca mama să mă ia în brațe și să-mi deseneze. Eram ca vrăjită de ductul liniei, recunoscând formele înainte de a le putea defini cu cuvinte clare”, povestește artista.

După vârsta de 1 an, Anca a început să deseneze cu tot mai multă pasiune. Astfel că, la 3 ani, precocitatea lucrărilor sale a trezit interesul profesorului de psihologie a copilului de la Facultatea de Arte Plastice din București, care i-a propus mamei să o ducă la București, pentru efectuarea unui studiu psihologic asupra copiilor supradotați în această ramură. Tot din aceeași perioadă (2-3 ani) datează și primele publicații ale desenelor sale.

Marea pasiune pentru desen și culoare s-a îngemănat de mică cu pasiunea pentru animale, cu precădere pentru cai și câini. „Desenam animale în ipostaze apropiate de cele umane, premize ale lucrărilor de mai târziu, în care ochii animalelor exprimă o viață lăuntrică, cu o paletă a sentimentelor cel puțin egală cu a noastră, ferestre spre suflet în acord cu liniile corpurilor armonioase.”

„În lumea în care trăim este mare nevoie de o rază de lumină și echilibru”

Anca lucrează în special grafică și pictură animalieră, o parte a artei foarte puțin reprezentată la noi, dar cu mare pondere în străinătate.A avut câteva expoziții personale pe această temă, dintre care două la Sala Dalles București, numeroase participări la expoziții de grup în țară și străinătate, precum și lucrări în colecții personale.

Anca Giura este o idealistă, dornică de armonie și lumină, de emoție, introspecție și energie pozitivă, elemente care o definesc și care se ascund în spatele lucrărilor ei. Meditația asupra frumosului interior și exterior, echilibrul din noi și din jurul nostru, sunt doar câteva dintre caracteristicile artei sale: „În lumea în care trăim este mare nevoie de o rază de lumină și echilibru spre frumos, mesaj pe care încerc să îl transmit prin lucrările mele.”

Lucrarea „Brukenthal”, desemnată câștigătoare în cadrul Salonului de Iarnă al Filialei UAP Sibiu

Despre realizarea acestei lucrări, Anca spune: „Încheindu-se anul Baroc (2012) ,am vrut să aduc un omagiu uneia dintre cele mai importante personalități ale Sibiului, baronul Samuel von Brukenthal, care a lăsat o moștenire imensă ca valoare artistică: Palatul, devenit astăzi Muzeul Brukenthal, cu neprețuitele opere de artă din colecția personală, adevărate valori ale artei universale. Am redat expresia unei personalități marcante și distincte,  cu vagi contururi ale unor cunoscute lucrări de Magnasco, Tizian, Caracci, van Eyck.

 

„Ar fi minunat dacă o zi ar avea 48 de ore! Încerc să fur timp timpului, în așa fel încât să pot crea , să pot lucra și pentru mine, uneori până târziu în noapte”

În prezent, Anca este profesor de Arte Vizuale și consilier educativ la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești. „Încerc să-i duc pe tinerii mei elevi mai aproape de frumosul din sufletul lor și să le arăt calea spre a-l exprima, a-i da formă, linie și culoare, spre a-l așterne în jurul lor. Avem mereu expoziții, concerte, spectacole și multe alte activități legate de artă, care toate cer timp, talent, muncă și, mai ales, pasiune”.

Weekend-urile îi sunt ocupate de cealaltă mare pasiune: câinii. Anca Giura este arbitru al Federației Chinologice Internaționale și arbitrează în diferite țări ale lumii, unde reprezintă România în marile concursuri internaționale. Dorința ei este să aducă un aport substanțial omologării raselor românești.

Pentru anul viitor, Anca pregătește o expoziție personală la Sibiu, iar la sfârșitul acestui an va organiza la București o expoziție de pictură și grafică animalieră, alături de unul din marii fotografi ai lumii animale, Anita Lopez Garcia. Până atunci însă, va continua să ilustreze cărți și să întreprindă numeroase activități legate de frumos.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *