Connect with us

Cultura

Finanţare europeană pentru Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Dumbrava Sibiului

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

DSC 7177

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu au semnat un contract de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Crearea şi modernizarea infrastructurii de valorificare turistică a patrimoniului cultural al Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Dumbrava Sibiului”. Valoarea contractului este de 3 milioane de lei, fonduri nerambursabile. 

 

O infrastructură mai bună pentru muzeu

Obiectivul proiectului constă în modernizarea infrastructurii turistice a patrimoniului cultural al muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Dumbrava Sibiului, obiectiv care va contribui la creşterea importanţei turismului şi culturii ca factor stimulator al creşterii economice şi creşterea numărului de turişti. 

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “ASTRA” este cel mai mare – ca teritoriu, mai bogat – ca patrimoniu şi mai original – ca şi concepţie tematică, muzeu în aer liber din România şi printre cele mai reprezentative instituţii de acest gen din Europa. Proiectul  va fi derulat pe o perioada de 21 de luni. 

Realizarea unui sistem de iluminat public în zona porţilor de acces la muzeu

În acest moment, accesul persoanelor care se deplasează cu autoturismul propriu pentru a ajunge la intrările principale din Muzeu, cele situate pe Calea Răşinarilor, este posibil doar prin intrările de la Porţile I, II şi III de pe Calea Răşinarilor, parcări care nu beneficiază de un sistem de iluminat public. În afara sezonului estival, acest lucru contribuie la scăderea gradului de satisfacţie a vizitatorilor în ceea ce priveşte experienţa turistică pe care muzeul o poate oferi. Lipsa iluminatului poate duce, de asemenea, la dificultăţi în exploatarea eficientă a locurilor de parcare, atât pentru turişti cât şi pentru personalul administrativ responsabil de direcţionarea şi taxarea serviciului de parcare. 

Sistem video de supraveghere

În ceea ce priveşte gardul de împrejmuire perimetrală a Muzeului, acesta este incomplet şi ineficient în raport cu funcţia pe care trebuie să o îndeplinească, aceea de protecţie perimetrală faţă de intrările abuzive şi pentru siguranţa exponatelor (22000 obiecte de patrimoniu mobil şi aproximativ 400 de construcţii expoziţionale). Prin proiect va fi realizat un sistem video de supraveghere performant. Momentan, singura metodă de asigurare a pazei obiectivului este prin personal subcontractat în acest scop, numărul celor implicaţi fiind însă insuficient în raport cu suprafaţa foarte mare (96 de hectare) care constituie suprafaţa totală a muzeului iar dotările moderne de supraveghere, inexistente. 

Consolidare şi reparare a 18600 mp de alei deteriorate din muzeu 

Aleile pietonale din muzeu, în lungime totală de peste 10 km, reprezintă principala infrastructură de acces la obiectivele individuale din muzeul în aer liber, peste 250 la număr. În cazul neintervenţiei în reabilitarea lor se va ajunge la un ritm accelerat de degradare, afectând obiectivul de patrimoniu în ansamblul său.  

Investiţiile în infrastructura Muzeului în aer liber vor duce la mărirea gradului de satisfacţie a vizitatorilor, creşterea numărului de turişti, precum şi la creşterea gradului de protecţie a patrimoniului. Astfel, se impune ca necesară şi oportună crearea şi modernizarea infrastructurii de valorificare turistică a patrimoniului cultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

  Valoarea totală a proiectului este de 3.169.525,16 lei (fără TVA). Valoarea totală eligibilă nerambursabilă este de 2.951.136,57 lei (fără TVA), iar Consiliul Judeţean Sibiu contribuie cu suma de 60.227,28 lei (fără TVA). Acest proiect este cel de-al nouălea pe care Consiliul Judeţean îl contractează în cadrul Programului Operaţional Regional. Semnarea contractului a avut loc în prezenţa viceprim-ministrului Liviu Dragnea.

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *