Connect with us

Cultura

Educație pentru egalitate de gen de 1 iunie pentru părinți și copii

Alexandra Suciu

Publicat

pe

Ziua copilului aduce la Sibiu evenimente educative în parcul Sub Arini, în cadrul unei acțiuni intitulate „Smart Park”. Evenimentul este organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură iar A.L.E.G. (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen) participă în calitate de partener alături de alte instituții și organizații care desfășoară activități pentru copii.

Pe 1 iunie, între orele 10:00-18:00, la cortul A.L.E.G. din zona Stadionului Muncipal, oferta pentru copii și părinți va include activități de dezvoltare personală: „Galeria Familiilor”, „Așa sunt fetele – așa sunt băieții”, „Elibereaz-o pe Barbie”, iar pentru 2 iunie „Căutarea Comorilor”.

 

În „Galeria familiilor” va fi surprinsă diversitatea termenului de „acasă”. Mulți copii vin din familii numeroase sau din familii cu un singur părinte. Unii copii sunt crescuți de bunici, de rude sau de o familie adoptivă. De unii membrii ai familiei poate ne simțim foarte legați, pe când alții aproape că lipsesc din viața noastră, sau prezenţa lor e un motiv de tensiune. Fiecare copil va avea ocazia să realizeze un tablou al celor care contează în viața sa, iar galeria acestor tablouri ne poate da o imagine de ansamblu despre ce înseamnă azi o familie.

Activitatea „Așa sunt fetele – așa sunt băieții” va începe cu o scenetă despre împărțirea lumii în roz și albastru, pe care adulții o introduc de la naștere în viața copiilor, construind chiar ei, inclusiv prin jucăriile și preocupările pe care le încurajează, diferențe între fete și băieți. Copiii vor identifica cel puțin un lucru care se spune despre fete sau băieți în general, și care nu e valabil în cazul său, stimulându-i să aibă curajul de a fi ei înșiși și de a filtra „ce spune lumea” prin propria gândire.

Faptul că în adolescență fetele devin preocupate excesiv de aspectul fizic, iar băieții de motoare și eroi agresivi are legătură cu jocurile și modelele din copilărie, iar mai târziu poate genera bariere de comunicare și privarea de anumite abilități ce nu au fost încurajate. De obicei, părinții au tendița de a priva fetele de jocuri și preocupări care le pot dezvolta abilitățile tehnice, orientarea în spațiu, iar pe băieți tind să îi țină departe de ceea ce are legătură cu gospodăria sau cu exprimarea emoțiilor. Aceste tendințe încurajează formarea de stereotipuri în legătură cu felul în care se distribuie rolurile în familie și în societate, sursă de bază a multor inegalități și chiar a violenței de gen.

Prin scenete, desen, joc și competiții între echipe, organizatorii își propun să contrazică stereotipurile de gen cu care se întâlnesc fetele, băieţii, dar și părinții și să formeze atitudini bazate pe respect şi acceptare a diferenţelor, încurajând alterative non-violente de interacțiune și comunicare între copii și părinți. De asemenea, părinții vor fi încurajați să reflecteze asupra modelelor de atitudini şi comportament pe care le oferă copiilor prin modul în care relaționează în familie și prin jucăriile pe care le cumpără.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *