Connect with us

Featured

Turismul sibian, afectat grav în anul pandemiei

Andra Marinescu

Publicat

pe

Sibiul este, de obicei, una dintre cele mai căutate destinații de călătorie. Dacă în alți ani, județul se putea mândri cu cifre mari ale turiștilor care s-au cazat în Sibiu, anul trecut, numărul acestora a scăzut cu mai bine de jumătate, față de anul 2019. Conform statisticilor primite din partea Asociației Județene de Turism Sibiu, numărul turiștilor care au vizitat județul în 2020 a scăzut cu 54,5% față de 2019, respectiv de la 572.817 la 260.621. Potrivit lui Alin Chipăilă, președintele AJTS, scăderea numărului turiștilor străini a fost și mai mare, de 86,47%. Anul trecut, doar 20.897 au vizitat județul Sibiu, față de 154.504, în 2019.

 

Cauza scăderii numărului de turiști este reprezentată de pandemia de COVID-19.
„Criza sanitară cauzată de pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra turismului județului și, din păcate, sunt agenți economici din turism care și-au închis porțile și alții care s-au reprofilat”, a explicat Alin Chipăilă, pentru Sibiu100%.
Singura soluție care ar putea revigora turismul sibian ar fi, conform acestuia, vaccinarea populației.
„Ne punem speranța că, în contextul creșterii numărului de persoane vaccinate, prin continuarea implementării și respectării normelor sanitare, sezonul turistic 2021 va arăta o creștere față de anul 2020 și, implicit, o revenire. Pandemia a schimbat obiceiurile noastre de călătorie, de alegere a destinației și a cazării, lumea fiind preocupată de siguranța sanitară. Județul Sibiu, cu atracțiile sale multiple, culturale și naturale, este pregătit să primească turiștii, atât în Sibiu, cât și în Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Țara Secașelor, Valea Hârtibaciului sau Valea Târnavelor. Activitățile în natură, drumețiile, ciclismul, echitația, practicarea sporturilor de iarnă sunt o parte din elementele invitației pe care o adresăm tuturor turiștilor în anul 2021, când județul Sibiu va găzdui Întâlnirea Europeană a Drumeților, în 2021-2022 activitățile fiind plasate sub egida Anii Drumeției”, a mai spus Chipăilă.

PUBLICITATE

Cum a fost 2020 pentru pensiunile din Mărginimea Sibiului

Scăderea numărului de turiști este confirmată și de proprietarii pensiunilor din Mărginimea Sibiului, una dintre cele mai căutate destinații din județ și nu numai.
Reprezentanții unei unități de cazare din Gura Râului au precizat că, anul trecut, au avut turiști străini „de i-am putut număra pe degete”.
„A fost un an greu. Am supraviețuit, ca unitate de cazare, doar pentru că am avut rezerve din anii trecuți. Altfel, ne închideam porțile. Am avut vreo zece turiști străini, în total, în 2020. Au venit trei grupulețe din Franța, Germania și Bulgaria. Altfel, zeci de români ne-au trecut pragul, dar nu ca în alți ani. Se pare că românii și-au vizitat țara anul acesta”, a spus proprietarul unei pensiuni din Gura Râului.
Dorian, un alt proprietar al unei unități din Rîu Sadului a precizat că numărul turiștilor cazați în pensiunea sa a scăzut cu aproximativ 20% în 2020, față de 2019, deoarece, timp de câteva luni, a trebuit să își închidă porțile.
„Bineînțeles, cum era de așteptat, în anul 2020 am avut mai puțini turiști decât în 2019. Este vorba de o scădere de vreo 20%, dar asta pentru că am fost închiși o perioadă. Am avut preponderent turiști din România”, a spus acesta.
Întrebat dacă a apelat la granturile oferite de stat, menite să ajute turismul din România, acesta a explicat că nu a aplicat pentru ajutor, dar că „am fost sprijiniți cu vreo 40% la salarii. Adică nu ne-a mai luat statul impozitul”.
În următoarea perioadă, pensiunile din Mărginimea Sibiului sunt aproape pline. Prețurile în unele unități de cazare au crescut cu câteva zeci de lei, proprietarii acestora motivând că decizia a fost luată având în vedere măsurile suplimentare pe care trebuie să le ia în contextul COVID-19.

PUBLICITATE

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Comuna Şeica Mică intră în carantină în următoarele două săptămâni

Avatar

Publicat

pe

Cu o incidenţă a cazurilor de COVID de 11,15 la 1.000 de locuitori, comuna Şeica Mică intră în carantină din această noapte şi până în 26 septembrie. În acest context, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni specifice de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecția locuitorilor, sunt realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acționa în sistem integrat atât la intrarea şi ieșirea din zona carantinată, cât și în interiorul acesteia pentru ca poliţiştii şi jandarmii să verifice dacă locuitorii respectă toate măsurile de protecție sanitară. În zona carantinată se instituie un filtru rutier la intersecția Drumului Naţional 14B cu Drumul Judeţean 142J.

PUBLICITATE

Conducătorii auto folosi două rute ocolitoare. Este vorba despre Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Judeţean 106B Mândra – Drumul Judeţean 107B – Drumul Naţional 14 Slimnic, respectiv Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Naţional 14 Copșa Mică.

“Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a preveni și a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

PUBLICITATE

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Featured

Noi reguli pentru anul școlar, toți elevii intră în online la o incidență de peste 6 la mie

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Educației și ministrul Sănătății au prezentat noile reguli care vor fi valabile în acest an școlar, conform Biziday.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, în acest an școlar toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică până la incidența de 6 la mie. Când incidența va fi mai mare, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor trece la cursuri online, cu excepția învățământului special.

PUBLICITATE

“După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.”, a transmis ministrul Educației.

De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanța dintre elevi de minim un metru. Purtarea măștii rămâne obligatorie în interior, iar autoritățile le recomandă pe cele de uz medical, chiar dacă sunt permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Masca nu va fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a anului școlar.

“Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a declarat ministrul Sănătății.

PUBLICITATE

Dacă vor exista cazuri pozitive, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în cea de-a opta zi, elevii se vor întoarce la școală în ziua a 14-a. În ceea ce privește învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE