4 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Sărbătoarea „Fiii satului” a adus acasă rășinărenii plecați în lume

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Două zile de sărbătoare au fost în Satul Rășinari la finalul săptămânii trecute atunci când întreaga comunitate și-a sărbătorit „fiii” întorși din pribegie. Câteva mii de rășinăreni s-au întors din toate colțurile lumii în satul natal pentru a lua parte, alături de turiști, la Sărbătoarea Fiilor Satului Răşinari, care a avut loc în perioada 20-21 iulie.  
Manifestările au început la Biserica „Sfântul Ilie”, în zi de mare sărbătoare religioasă, cu hramul locaşului de cult. În centrul comunei, gazda evenimentului, Primarul comunei Răşinari, Bucur Bogdan, alături de organizatori şi de  Ansamblul „Căluşerii din  Răşinari”, au întâmpinat invitaţii aşa cum se cuvine, cu pâine şi sare.  Au participat cu toţii la Conferinţa „Răşinari – străveche vatră de cultură şi civilizaţie românească”, eveniment la care a fost relansată lucrarea „Troiţele Răşinariului” a autorilor Valerie Deleanu şi Adrian Soia. Printre participanţi s-au numărat invitaţi din Şcheii Braşovului, Horezu şi Dealurile Târnavelor, care, alături de Răşinari, fac parte din Destinaţiile Europene de Excelenţă (EDEN).
„Nunta ciobanească”, celebra piesă de teatru scrisă în urmă cu 62 de ani de către Corneliu Lubinschi, a fost jucată de actorii amatori din Răşinari pe străzile satului, oferindu-le invitaţilor ocazia să trăiască pentru câteva clipe emoţiile unei nunţi tradiţionale păstoreşti, cu bucurii, cu mici conflicte, cu drama miresei căreia nu-i e drag de mirele ales de părinţi şi, în final, cu bucuria de a se căsători cu cel iubit.
Simultan s-au derulat mai multe evenimente în comună: tur ghidat cu vizitarea obiectivelor turistice, ateliere de pictură, sculptură, ţesut, dans popular, pentru copii şi târg de produse tradiţionale.
Parada portului popular a creat atmosfera de poveste a unei după amiezi călduroase de vară la Răşinari, călăreţi, căluşeri, dansatori, tineri şi vârstnici, defilând cu mândrie în faţa tuturor celor prezenţi.
Pe scena festivalului au urcat, în prima seară cântăreţii de muzică populară Mariana Deac, Traian Jurchelea şi Sergiu Cipariu, Corul reunit al răşinărenilor sub îndrumarea preotului Daniel Sima, elevele Anamaria Gremenea şi Ileana Chirca şi au dansat „Căluşerii din Răşinari”şi Ansamblurile folclorice de la Domneştii de Argeş şi Rîu Sadului.
A doua zi a manifestărilor a debutat la Biserica „Sfânta Treime” cu Sfânta Liturghie şi cu o slujbă de pomenire a înaintaşilor răşinăreni la Monumentul eroilor.
Alin Barabancea, bucătar chef, câştigătorul European Young Chef Award 2017, a pregătit invitaţilor preparate din carne de oaie, într-o manieră modernă, în timp ce baci şi băciţe din sat au făcut demonstraţii de preparare a untului, telemea, jintiţă, tocană tradiţională de oaie. Toate acestea au fost gustate, la propriu, de către cei prezenţi, şi apreciate.
Pe scenă au urcat apoi copiii din Răşinari, care duc mai departe tradiţia, cântecul şi folclorul autentic. Astfel, Ileana Popa, George Bogdan, Vlad Bozdoghină, Valentina şi Veniamin Fogoroş, Rareş Tătoiu au încântat publicul prezent în centrul comunei. Au urcat apoi pe scenă artistele Maria Bădilă Irimia, Florentina Lende şi Luminiţa Maria Dejan.
Ansamblul „Căluşerii din Răşinari”, cunoscut şi premiat la toate evenimentele naţionale la care participă, a ridicat publicul în picioare, smulgând ropote de aplauze.
A urcat apoi pe scenă artista Ozana Barabancea, alături de fiul său Andrew, care a dat o notă de eleganţă, stil şi bun gust evenimentului.
Întâlnirea Fiiilor Satului s-a încheiat în ritmul muzicii populare a bine cunoscutului cântăreţ Lele Crăciunescu şi formaţia acestuia, iar focurile de artificii au luminat cerul nopţii, dându-le tuturor celor prezenţi speranţa unei revederi, peste ani, tot acolo, la Răşinari, înconjuraţi de oameni faini, muzică bună, emoţii şi bucurii.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect